Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc si vychutnala gurmánský zážitek: v parku se nabízelo masíčko, burgery, ale i hmyz nebo šneci

Zprávy z regionu

16.5.2015

Autor: Barbora Sísová

V sobotu se olomoucký park poprvé proměnil v dějiště zajímavé gurmánské akce, kde všichni přítomní během dne mohli ochutnat to nejzajímavější, co nabízí nejen restaurace v Olomouckém kraji, ale také nejrůznější producenti či minipivovary nebo vinařství. A bylo skutečně z čeho vybírat! Ochutnat jste mohli například originální koncept nově vznikající restaurace Entrée, v němž se snoubí příroda s jídlem, delikatesy z mečouna, chřestu či tvarůžků. Pro odvážné nechyběly ani hmyzí nebo šnečí speciality.

Areál se veřejnosti otevřel v sobotu dopoledne a nejen díky skvělému počasí jej už od rána zaplavily davy lidí. "Na akci jsem přijel ze Zlína, kde se nic podobného neděje. Když jsem u nás uviděl plakát na festival plný dobrého jídla a pití, bylo mi jasné, že tam rozhodně nemůžu chybět, už teď jsem ochutnal dvě skvělá jídla a vím, že to byla výborná volba,“ popsal Jan Petr, který zrovna dojídal vynikající tatarák z mečouna a chystal se navštívit loštickou cukrárnu. "O moučnících z tvarůžků zde slyším poprvé, jsem zvědavý, zda budou mít sladkou či slanou chuť, ale vzhledem k tomu, že tvarůžky miluju a na tomto festivalu jsem ochutnal skvělý tvarůžkový tatarák i pomazánku, tak předpokládám, že ani toto nemůže zklamat," dodal jeden z mnoha návštěvníků.

Kromě již existujících restaurací svůj koncept představila i nově vznikající restaurace Entrée v Resortu Hodolany. "Dnešní den je pro nás prvním představením restaurace, kterou plánujeme otvírat v létě. Chceme do Olomouce přinést něco, co zde schází. Mám skvělý tým mladých lidí a originální koncept, ve kterém se snažíme kombinovat jídlo s přírodou. Odrážíme se od čtyř živlů, kterým jsou zahrada, voda, pevnina a nebe. Zahradu prezentují vegetariánské věci, tady třeba trio vegetariánských kanapek, kde nám jde hlavně o kombinaci zajímavých chutí, vodu představují ryby, pevninu masa a nebe jsou dezerty," popsal Přemek Forejt, který je šéfkuchařem nově připravované restaurace.

Obrovské řady se vytvořily také u kontroverznějších stánků, kterými jsou například hmyzí nebo šnečí speciality. "My tady nabízíme degustační menu tří druhů hmyzu: grilovaného podzimníka brazilského s chilli, koriandrem a česnekem, cvrčky banánové na másle a smaženého švába argentinského. Nic, co tady nabízíme, není původem z České republiky, vše pochází od chovatele, který má hmyz Afriky nebo Ameriky, takže z žádného zverimexu ani zahrady, jak se řada lidí mylně domnívá," popsal Milan Václavík, který narazil na hmyzí speciality při svých cestách do Afriky a Asie. "Hmyz je navíc velmi bohatým zdrojem bílkovin," dodává Václavík. O kousek dál se nachází stánek se šneky, kde je také neuvěřitelná řada. "U nás můžete ochutnat šnečí speciality, konkrétně šneky po burgundsku, šnečí šátečky, šnečí knedlíčky ze šnečí pasty se šnečím kaviárem a šnečí polévku. Pokud si na šneka netroufnete tady, můžete si u nás zakoupit i hotové sterilované výrobky ze šneků na doma," popsal spolumajitel firmy Barkona Snails Radek Koňárek. A jak takový šnek chutná? "Chuť šneka se popisuje hrozně těžko. Abyste poznal samotného šneka, musíte se k tomu projíst, to je jak kdybych se vám snažil vysvětlit, jak chutná vanilka. Zkrátka jako vanilka a šnek chutná jako šnek, to musíte přijít ochutnat," směje se.Koňárek.

Ale nebojte, kromě těchto extravagantních specialit se zde dají najít i jiné, trošku konzervativnější delikatesy, jako je svíčková, guláš nebo klobásy. "Mně osobně nejvíc chutnalo chřestové rizoto a trhané hovězí s lanýžovým pyré, přítelkyně si pochvalovala sépiové špagety se slávkami a také slaninovou zmrzlinu,“ popsal Jan Novotný. Kromě předních olomouckých restaurací, jako je Vila Primavesi, Lobster, Atmosphere, Sal de Mar, Oliva či Caesar se zde představila například univerzitní menza nebo Opolské vojvodství prezentující polskou kuchyni. "Byl by hřích neochutnat jídlo z menzy, na kterém jsem téměř vyrostl. Mám však pocit, že se asi poněkud zlepšila, jelikož jelení gulášek v bochníku byl vskutku luxusní,“ popsal Dan Malý, který v Olomouci pět let studoval.

A jelikož počasí opravdu přálo a sluníčko svítilo vydatně po celý den, oblibě se těšily také pivovary z Olomouckého kraje. Ochutnat jste zde mohli například pivo ze sedmi minipivovarů nebo z pivovaru Litovel, Holba či Zubr, které kromě klasických piv nabízely i nejrůznější speciály. Zdatnější jedinci si tu tak mohli natrénovat na blížící se Beerfest.

A také ze strany doprovodného programu měla sobota co nabídnout. Na pódiu své kuchařské umění představili hejtman Jiří Rozbořil s primátorem Antonínem Staňkem, Eliška Bučková i michelinský šéfkuchař Roman Paulus, který radil, jak na bazalkové pesto, ke kterému připravoval mořského vlka.

Program pokračuje v neděli od 10 hodin. Divákům kuchaři předvedou mimo jiné recepty z Tvarůžkové cukrárny, molekulární show a jedním z hlavních lákadel bude duel šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha a Jaroslava Klára. Celý program naleznete zde.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Hartmansport

Katalog firem » Obchod » Sportovní obchody » Lyže, snowboardy

Jarní slevová AKCE -20% na každou pergolu objednanou do konce dubna 2024!!!

Pergoly Sunberg - elegantní a praktické hliníkové pergoly se stahovací střechou.
+ výběr z několika barevných provedení
+ odolná konstrukce, kvalitní zpracování
+ záruka 5 let na konstrukci
+ Realizace pergoly 4-6 týdnů

Kontakt:
Nezávazná cenová poptávka na 608 302 630 nebo pište na e-mail info@pergolysunberg.cz