Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Garden Food Festival: Zájem lidí nás příjemně překvapil, říkají pořadatelé

Zprávy z regionu

22.5.2015

Autor: roc

Minulý víkend se v Olomouci konal první ročník Garden Food Festivalu, který představil špičkovou gastronomii z regionu, České republiky i zahraničí. připravili jsme malé ohlédnutí s jedním z organizátorů Pavlem Vysloužilem. Co ho nejvíc překvapilo? Třeba to, že návštěvníci vyjedli zásobu cvrčků.

Kolik lidí na festival přišlo a co je nejvíce zaujalo?
Za sobotu a neděli si do Smetanových sadů našlo cestu na deset tisíc lidí, zájem o festival nás velmi příjemně překvapil. Návštěvníci si vyzkoušeli jak českou a moravskou klasiku, tak moderní gastronomii, kuchyně Polska, Itálie, Nepálu či Maďarska. Velkému zájmu se těšily netradiční speciality jako jídla s chilli papričkami či lanýži, husí játra a hmyzí kuchyně. Například v neděli odpoledne už došli cvrčci na másle a soli nebo některé sladkosti. Úspěšné restaurace a vystavovatelé mají zájem ukázat se v Olomouci i příští rok.

Jak se vám osvědčila sekce vystavovatelů regionálních produktů?
Myslím, že byla plnohodnotnou součástí festivalu. Naší ideou bylo představit nejlepší a nejzajímavější výrobce z regionu a ukázat lidem, co vše se v kraji vaří, peče, zdobí a udí. U většiny stánků, ať prodávaly pivo, masné výrobky či čokoládu, bylo většinu času plno. Sekci ocenil i ministr zemědělství Marian Jurečka, který festival navštívil.

Oba dny běžel program také na pódiu. Kdo nejvíc zaujal návštěvníky?
Absolutně největší zájem byl o kuchařský duel Zdeňka Pohlreicha s olomouckým šéfkuchařem Jaroslavem Klárem, lidé se dobře bavili také při kuchařském souboji primátora Antonína Staňka s hejtmanem Jiřím Rozbořilem či show šéfkuchaře Romana Pauluse s šéfredaktorem Radiožurnálu Janem Pokorným. Návštěvníci si přímo na pódiu vyzkoušeli různě ostré chilli papričky, nebo se dívali, jak během chvilky naporcovat téměř padesátikilovou rybu.

Máte už plány na příští rok? Na co se lidé mohou těšit?
Počítáme s tím, že idea festivalu zůstane stejná a k letos úspěšným restauracím přidáme i další z regionu. Již nyní se domlouváme se špičkovými podniky z Prahy, Ostravska, Zlínska a Brněnska, aby jejich kuchaři předvedli své umění v Olomouci. Chceme také společně s městem a krajem přivést na festival jejich partnerská města a regiony a představit jejich gastronomii. Hlavní tváře festivalu, Zdeněk Pohlreich a Eliška Bučková, s námi chtějí spolupracovat i další rok, lidé se ale mohou těšit také na další osobnosti i špičkové kuchaře.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip