Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 13.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novinky z Garden Food Festivalu: těšit se můžete na loštické lanýže i hmyzí speciality

Zprávy z regionu

6.4.2016

Autor: Barbora Sísová

Už jen něco málo přes měsíc zbývá do druhého ročníku Garden Food Festivalu, který se stejně jako loni uskuteční pod širým nebem ve Smetanových sadech, a to 14. a 15. května. Těšit se můžete na šest desítek restaurací, nejrůznější delikatesy, netradiční pokrmy, regionální speciality i rozmanitou nabídku vín, whiskey i piv z minipivovarů. Představí se nejlepší restaurace Olomouckého kraje, jako je například Restaurant Entrée, Lobster či Renomé. Navíc budete mít jedinečnou příležitost ochutnat také speciality z Chile, Srí Lanky nebo Nepálu. A těšit se můžete i na známé tváře, jako je Zdeněk Pohlreich, Halina Pawlowská, Lukáš Hejlík nebo šéfkuchaři špičkových restaurací.  

Zakladatelé gastronomického festivalu Pavel Vysloužil a Dušan Neumann prozradili, na co se mohou hosté těšit tentokrát.  Zakladatelé gastronomického festivalu Pavel Vysloužil a Dušan Neumann prozradili, na co se mohou hosté těšit tentokrát.

Pro návštěvníky uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, chybět nebudou kuchyně zahraniční. "Seznam restaurací ještě není úplný, už teď se ale návštěvníci mohou těšit například na Restaurant Entrée, Lobster, Moravský Grunt, Restaurant Renomé nebo Hotel Akadamie v Hrubé Vodě. Opět nebudou chybět ani šnečí delikatesy, hmyzí speciality, lanýže, čokoláda z Troubelic nebo oblíbený chilliman," popsal jeden z pořadatelů akce Pavel Vysloužil. Právě nově otevřená restaurace Entrée v Resortu Hodolany se loni mezi návštěvníky festivalu těšila velké oblibě, hitem byla především jejich hodolanská omáčka. Co chystá na letošní ročník festivalu, prozradil šéfkuchař Přemek Forejt: "Naše restaurace je dlouhodobě inspirována přírodou a v tomto duchu se budeme na Garden Food Festivalu prezentovat i letos. Chceme aby naše prezentace působila lehce hravě, budeme nabízet jednoduché a dobré jídlo tak, aby to lidi bavilo. Ještě nemáme úplně jasno v nabízeném menu, každopádně bychom chtěli vyzkoušet něco z jehněčího a určitě něco s tvarůžky, momentálně mám v hlavě nápad na loštické lanýže z tvarůžků."

Unikátem olomouckého food festivalu bude opět menu univerzitní menzy nebo nabídka studentských polévek. Ve spolupráci s Olomouckým krajem se nově představí také střední odborné školy se zaměřením na gastronomii, které mnohé návštěvníky překvapí svou úrovní a kvalitou. "Kladné ohlasy na první ročník Garden Food Festivalu potvrdily, že naše základní myšlenka – tedy představit široké veřejnosti moderní trendy vaření, kvalitní restaurace, společně s nabídkou regionálních produktů hned vedle zahraničních specialit – si nachází na střední Moravě své příznivce,“ říká Vysloužil. Právě regionální produkty oceněné certifikáty (například KlasA, regionální značka z Hané či Jeseníků) budou ve speciální sekci festivalu a představí se i na pódiu.

Jídla doplní i nabídka kvalitních moravských, italských, francouzských, španělských a chilských vín. Pro ty, kdo preferují pivo, budou k dispozici tradiční moravské značky jako Zubr, Holba či Litovel, na své si přijdou i milovníci piva z minipivovarů.

Po oba dny bude připraven také doprovodný kulinářský program. "V sobotu, kterou moderuje Petr Král z Radiožurnálu, se mohou návštěvníci těšit na cooking show Haliny Pawlowské, skvělých šéfkuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru nebo Romana Loubala z brněnského Borgo Agnese, jakož i domácích mistrů kuchařů Přemka Forejta (Entreé restaurant) a Tomáše Levého (Atmosphere restaurant). Chilliman Tomáš Nový s vybraným dobrovolníky vyzkouší, jakou sílu pálivých paprik vydrží chuťové buňky. Becherovku, jako tradiční tuzemský doprovod jídla, představí její ambasador pro Českou republiku Jiří George Němec,“ popisuje Vysloužil.

Nedělním programem provede návštěvníky herec a foodbloger Lukáš Hejlík. Francouzský šéf Anthony Orjollet, který prošel několika michelinskými restauracemi po celém světě a nyní šéfuje podniku Egget v norském Stavangeru, představí typickou minimalistickou severskou kuchyni. Letem whisky světem – tak nazval své vystoupení držitel nejvyššího ocenění Bar Awards 2015 Zdenek Kortiš. Jak vařit zdravě ukáže známá autorka vegetariánských kuchařek Veronika Chládková. Cooking show na pódiu vyvrcholí příchodem Zdeňka Pohlreicha, kterému bude i letos asistovat Miss roku 2008 Eliška Bučková. Diváci se mohou těšit na souboj televizního "šéfa" s předním olomouckým kuchařem Jaroslavem Klárem.

Festival pamatuje také na děti. Kromě jídla, které reprezentují například vybrané sladkosti, zdravé svačinky či ovocné menu, je pro nejmenší připraven program v dětské zóně, který letos připravuje olomoucké interaktivní centrum popularizace vědy Pevnost poznání, zde si budou moci vyzkoušet nejrůznější kulinářské pokusy nebo si vyrobit něco pěkného na památku. Výhodou je, že rodiče zde své děti mohou na chvíli nechat a ničím nerušeně ochutnávat dál.

Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou – grešlemi – jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci, v informačním centru olomoucké radnice. Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 100 korun (varianta s 10 grešlemi pak 350 korun), na místě zaplatí za vstup návštěvník 150 korun. Děti do 140 cm výšky mají vstup zdarma. Jedna grešle přijde návštěvníky na 25 korun a bude jediným možným platidlem v areálu výstaviště.

Nejvýznamnější hosté Garden Food Festivalu 2016

Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař, majitel restaurací, podnikatel, moderátor televizních show, autor několika kuchařských knih. Do roku 1987 působil v různých pražských restauracích a hotelech. Po emigraci strávil více než jeden rok v Nizozemsku, kde působil v restauraci Het Schlellinkje. Následně odjel do australského města Adelaide, kde začal jako druhý kuchař francouzské restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace působil na pozici šéfkuchaře v restauraci hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS či Marriott. Od roku 2010 úspěšně provozuje Café Imperial, Divinis Ristorante a luxusní restauraci TriBeCa ve švýcarském městečku Romanshorn. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante představuje podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. TriBeCa je špičková luxusní restaurace ve zrekonstruovaném zámku Romanshorn na břehu Bodamského jezera. Zdeněk Pohlreich absolvoval řadu prestižních kurzů z oblasti gastronomie: cukrářský kurz na Regency College of T.A.F.E. v Austráilii, LOTS training na Management School of Radisson SAS ve Švédsku. Je mezinárodně certifikovaný školitele HACCP.

Jan Punčochář

Jeden z nejlepších šéfkuchařů se vyučil v hotelu Ambassador v Praze. Hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restaurací jako je Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Své zkušenosti dále sbíral v zahraničí, kde absolvoval stáže v michelinských restauracích Hangar 7 a Tim Raue. Jako kuchař také působil v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem podniku Le terroir, kde působil deset let. Již několik let dozoruje a koncepčně se podílí na kuchařském provozu v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a Park Hotelu Popovičky. Nyní si jeho autentickou a nezaměnitelnou kuchyni můžete vychutnat v Grand Cru Restaurant & Bar.

Tomáš Levý

Rodák z Krkonoš je velmi vynalézavý kuchař, který se nejvyšším profesním výzvám vždy postaví čelem. Po vyučení v rámci vojenské služby v řadách Hradní stráže to dotáhl na zástupce velitele družstva kuchařů. Svou profesní kariéru začínal v restauracích v Trutnově a Hradci Králové. V roce 2006 stál u zrodu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která se pyšní michelinskou hvězdou. Jako šéfkuchař působil v pražských restauracích Hanavský pavilon, Volcano complex, Infinity restaurant a Red Pif. V letech 2012 – 2014 proslavil koncept Café Fara v Klentnici. V lednu 2014 se zúčastnil soutěže ve francouzském Lyonu (European Catering Cupu v Lyonu) a získal s týmem dalších špiček české gastronomie čtvrté místo v nabité konkurenci nejlepších světových kuchařů. Od loňského roku působí jako stálý lektor gastrocentra Kulinerplus. V současnosti prokazuje jako šéfkuchař restaurantu Atmosphere v Olomouci, že dokáže naprosto neprůstřelně vařit tradiční jídla našich babiček i jídla pojatá moderně až futuristicky.

Jaroslav Klár

Jako šéfkuchař vedl již několik špičkových restaurací, a to také v Itálii, kde se zrodila jeho láska k italské gastronomii. Pravidelně se účastní stáží v luxusních pražských michelinských restauracích, kde sbírá inspiraci k vytváření zajímavých a lahodných pokrmů podle trendů nejmodernější gastronomie. Jaroslav Klár je také účastníkem vyhlášených českých i zahraničních soutěží, odkud si přivezl již několikrát vítězství a nespočet ocenění. Jako své poslání vidí předání svých zkušeností mladším kuchařům a učňům, to aby byla v Olomouci zachována kvalitní gastronomie, která je srovnatelná s úrovní gastronomie v hlavním městě. Jeho motto: Chci, aby lidé jedli kvalitní jídlo. V současné době působí jako šéfkuchař restaurace Lobster v Olomouci.

Anthony Orjollet

Vařit začal už v patnácti letech. Zkušenosti pak získával v různých michelinských restauracích v Alpách a na jihu Francie. Poté spolupracoval s bratry Pourcelovými v jejich tříhvězdičkové michelinské restauraci v Montpellier. Ve dvaceti zamířil do restaurace Raymond Blanc v Oxfordu ve Velké Británii, následoval podnik Toma Aikense (1*M) a rok v Clubu Gascon (1*M) v Londýně. Ve Španělsku připravoval jako sous chef otevření kulinářského podniku v Marbelle, pak zamířil na Nový Zéland, kde působil jako šéfkuchař v luxusním 5* hotelu s vinařstvím a dvěma restauracemi Carrington. Rok nato mu byla nabídnuta pozice šéfa kuchyně v restauraci Mozaic na Bali. Opět po roce se stěhoval na pozici šéfkuchaře do restaurace Nero v Norsku. Vytvořil tam nový lokální koncept jídelny nabízející překvapivé chody v kombinaci s vínem. S partnerem v osobě zkušeného norského sommeliéra otevřeli v únoru 2015 restauraci Egget v norském Stavangeru, kde slaví úspěch s místními potravinami, špičkovými víny a nízkými cenami.

Přemek Forejt

Patří do nastupující generace šéfkuchařů. Zkušenosti sbíral jak v domovském Brně, tak také v jedné z metropolí špičkové gastronomie jakou je Londýn. Prošel brněnskými podniky Brabander restaurant a U Kastelána. V Londýně pracoval v Dover Street restaurant a v michelinské restauraci L´Autre Pied. Působil v prestižní brněnské restauraci zaměřené na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, která v roce 2012 zvítězila v soutěži Maurerova výběru Grand restaurant. V současnosti je šéfkuchařem v Entrée restaurantu v Resortu Hodolany v Olomouci.

Petr Heneš

Rodák z Olomouce, je ve věku 31 let šéfkuchařem dvou pražských restaurací. Čtyři roky vařil v Rakousku a získával další pracovní zkušenosti na několikaměsíčních stážích v Kanadě, Argentině, Brazílii či Indonésii. Před pěti lety se usadil v Praze, kde působil jako sous-chef v degustační restauraci Svatá Klára a jako šéfkuchař kubánské restaurace La Bodeguita del Medio. Momentálně vede modernou českou restauraci Olivův pivovar v Dolních Břežanech u Prahy a působí jako šéfkuchař v konceptu zážitkové pop-up restaurace Forbidden Taste.

Ondřej Hutník

Ondřej Hutník začal s vařením ve Skotsku, kde během dvou let působil v různých hotelech (Auchen castle, Isle of Barra, Duke of Gordon). Po návratu jeho první kulinářské kroky v ČR vedly do restaurace Maze by Gordon Ramsay v hotelu Hilton old Town. Poté již zamířil v pozici sous chef do restaurace Phenix- café,která se v té době stala na dlouho č.1 na žebříčku TripAdvisor. Dalsí štací byla restaurace V Zátiší a následně restaurace Čestr z řetězce Ambiente. V současné době působí již 3 roky v hotelu Mandarin Oriental nedávno povýšen na pozici sous chef. Jeho poslední zahraniční stáž byla v dánské Kodani v 2* michelinské restauraci Geranium. V nejbližší době se chystá na svoji první asijskou stáž v hotelu Mandarin Oriental v Šanghaji v Číně.

Roman Loubal

Po vyučení kuchařem začal Roman Loubal vařit v olomouckých restauracích, ale po nějaké době si uvědomil, že se chce naučit více, a proto se vydal do Brna za moderní gatronomií. V Brně působil šest let v prestižní restauraci Borgo Agnese, kde se pod vedením šefkuchaře Davida Viktorina učil novým postupům v gastronomii. Kromě toho se zúčastnil několika stáží - v německém Warneműnde v hotelu Neptun, v italském Piemonte a v neposlední řadě také v pražské michelinské restauraci Alcrone. V kuchyni jej baví experimentovat s novými surovinami a technologiemi, kombinace chutí a objevování všeho nového. Kvůli rodině se Roman rozhodl vrátit do Olomouce a přijal nabídku restaurace Lobster, po otevření Atmosphere se stal jejím šéfkuchařem. Dnes působí opět v brněnském Borgo Agnese.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová