Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přijede Pohlreich i michelinský kuchař Kašpárek

Garden Food Festival: park provoní speciality špičkových podniků. Přijede Pohlreich i michelinský kuchař Kašpárek

Zprávy z regionu

4.5.2017

jap roc

Už příští víkend, 13. a 14. května provoní Smetanovy sady oblíbený Garden Food Festival. Představí se na něm na šest desítek vystavovatelů: špičkových podniků převážně z regionu. Přijede také mnoho zajímavých hostů: třeba michelinský kuchař Radek Kašpárek, foodblogerka Kamila Kamu Rundusová nebo herečka a milovnice dobrého jídla Markéta Hrubešová. A chybět nebude ani stálice festivalu Zdeněk Pohlreich.

Program Garden Food Festivalu 2017

SOBOTA 13. 5. (moderuje Petr Král)

10:00 - Zahájení festivalu a přivítání návštěvníků

10:15 - Jak naporcovat velkou rybu

11:00 - Michelinské menu Radka Kašpárka (Field Praha)

12:00 - Hmyzí show Jana Škraňky (Brouk na talíři)

13:00 - Sladké mámení Ivety Fabešové (IF Cafe Praha)

14:00 - Speciality v multifunkčních troubách Whirlpool

15:00 - Variace Jana Punčocháře (Grand Cru Praha)

16:00 - Jak na asijské pokrmy – Kamu

17:00 - Jarní menu Jakuba Černého (Atmosphere Olomouc)

18:00 - To pravé z Hané i odjinud – Svatava Bukvová (Pekárna a Cukrárna Mezice)

19:00 - Uzavření areálu

NEDĚLE 14. 5. (moderuje Petr Král)

10:00 - Zahájení festivalu a přivítání návštěvníků

10:15 - Asijské pozdravy Petra Heneše a Ondřeje Hutníka (Dvůr Perlová voda)

11:00 - Dnes vaří šéf – Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial Praha)

11:45 - Přemek Forejt (Entreé Olomouc)

12:30 - Markéta Hrubešová a Jaroslav Klár (Lobster Olomouc)

13:15 - Poklady z Ceylonu – Wasantha Indika Demuni (Srí Lankan Curry House Praha)

14:00 - Ano šéfe! Zdeněk Pohlreich opět na scéně

14:45 - Vyhlášení soutěže o nejlepší restauraci festivalu

15:30 - Papričková show Tomáše Nového (Chilliman Třinec)

16:30 - Kdo dnes vaří se Zdeňkem Pohlreichem?

17:15 - Mléčné výrobky všeho druhu Zlatá farma (Zlata Mádrová)

18:00 - Uzavření areálu

Řada restaurací se na festivalu představí poprvé. Patří mezi ně například olomoucká restaurace Konvikt. Její šéfkuchař Lukáš Vrba si dal na festivalovém menu hodně záležet. „Na tak prestižní akci se chceme samozřejmě ukázat v nejlepším světle. A vzhledem k tomu, že motto naší kuchyně je ´čerstvě, sezónně a moderně´, menu postavíme právě na těchto kvalitách. Připravíme například sicilskou caponatu, polévku z medvědího česneku, salát s marinovaným lososem, ale taky hot dog s domácí salsicciou nebo vepřové iberico s kimčchi,“ přiblížil Vrba.

Nově na festival přijede i několik foodtrucků. „Že je možné z karavanů prodávat i něco lepšího než párky, klobásy a langoše dokáže například restaurace Grand Cru nebo prodejce vietnamských baget Banh-mi-ba,“ řekl za pořadatele Pavel Vysloužil.

Pořadatelé kladou důraz na podporu regionu, a to nejen restaurací a kuchařů, ale taky místních výrobců a farmářů. Proto opět posílili regionální sekci. Představí se 34 značek především z Hané a Jeseníků. „Některé vystavovatele zveme opakovaně, ale s mnohými jsme navázali spolupráci poprvé. Bohatě tak budou zastoupeni místní pekaři, cukráři, uzenáři, mlékaři, pivovarníci, likérníci, medaři nebo kořenáři. Máme velkou radost, že se lokální potravináři představí v tak pestrém vzorku,“ řekla koordinátorka regionální sekce Julie Zendulková.

Díky prezentaci místních výrobců a turistickému potenciálu jsou významnými partnery festivalu od prvního ročníku město Olomouc a Olomoucký kraj. „Spojení ochutnávky skvělé gastronomie s půvabným prostředím Olomouce a městských parků byla skvělá volba. Je sympatické, že se Smetanovy sady i letos stanou cílem všech, kteří rádi objevují nové chuťové kombinace a nechávají se příjemně překvapovat. Dva předcházející ročníky potvrdily, že Garden Food Festival dokáže nejen splnit očekávání gurmetů, ale zejména velmi dobře propagovat Olomouc,“ ocenil náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

Olomoucký kraj každoročně využívá festivalu jako příležitosti k prezentaci kulinářských specialit z partnerského Opolského vojvodství. Letos polští přátelé přivezou ´Oleski Koszyk´, regionální značku, která sdružuje drobné a tradiční výrobce potravin v okrese Olesno.

Prezentaci restaurací a regionálních značek jako každoročně doplní atraktivní kuchařská show na pódiu, kterou návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král. „Hlavní hvězdou festivalu je opět Zdeněk Pohlreich, který se v neděli objeví na scéně hned třikrát. Při práci ale mohou diváci sledovat i další výrazné osobnosti gastronomické scény. V sobotu na festivalu poprvé přivítáme tři kuchařské osobnosti, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, foodblogerku a specialistku na asijskou kuchyni Kamilu Kamu Rundusovou a respektovanou cukrářku Ivetu Fabešovou. Chybět nebude ani hvězda české gastronomie Jan Punčochář a herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová,“ jmenoval některé účinkující Vysloužil. Zdůraznil ale, že i do doprovodného programu se promítne důraz na regionální charakter. „V akci lze vidět například šéfkuchaře Jaroslava Klára a Přemka Forejta,“ doplnil. Po oba festivalové dny se na pódiu odehraje i další zajímavá podívaná včetně porcování obřích ryb, hmyzí a papričkové show a dalších kulinárních prezentací.

Pořadatelé počítají s tím, že za dobrým jídlem a pitím do Smetanových sadů vyrazí celé rodiny. Jako každoročně tak v areálu bude dětská zóna. Její program z velké části obstará tradiční partner festivalu – Pevnost poznání, jejíž animátoři připravili pro malé návštěvníky zábavné experimenty, hlavolamy, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity.

V Olomouci si už Garden Food Festival získal přízeň milovníků dobrého jídla a pití při předchozích dvou ročnících. Vloni se do Smetanových sadů vydalo přes dvanáct tisíc lidí, v roce 2015 to bylo necelých deset tisíc návštěvníků. Úspěšný projekt se po loňské premiéře zopakuje i ve Zlíně, a to v termínu 2. – 3. září. Vůbec poprvé se letos na Garden Food Festival mohou těšit i obyvatelé Ostravy. V areálu Dolních Vítkovic se uskuteční 10. a 11. června.

Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji za 100 korun. Na místě budou o padesát korun dražší.

Hosté na festivalu

Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař, majitel restaurací, podnikatel, moderátor televizních show, autor několika kuchařských knih. Do roku 1987 působil v různých pražských restauracích a hotelech. Po emigraci strávil více než jeden rok v Nizozemsku, kde působil v restauraci Het Schlellinkje. Následně odjel do australského města Adelaide, kde začal jako druhý kuchař francouzské restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace působil na pozici šéfkuchaře v restauraci hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS či Marriott. Od roku 2010 úspěšně provozuje Café Imperial, Divinis Ristorante a luxusní restauraci TriBeCa ve švýcarském městečku Romanshorn. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante představuje podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. TriBeCa je špičková luxusní restaurace ve zrekonstruovaném zámku Romanshorn na břehu Bodamského jezera.

Kamila „Kamu“ Rundusová

Šéfkuchařka a blogerka Kamila „Kamu“ Rundusová má všechno, co je potřeba k úspěchu: skvělé nápady, chuť se učit, odvahu vyrazit do světa. A hlavně spoustu energie. Takhle se dostala i do londýnské kuchyně Jamieho Olivera, vařila v La Degustation Boheme Bourgeoise i v Laboratoriu Riccarda Lucqueho, procestovala jihovýchodní Asii i Nový Zéland a sbírala zkušenosti v profesionálních kuchyních. Její facebookovou stránku Kamu Mise en Place sleduje přes 35 tisíc lidí. Pro Českou televizi natočila dokumentární cyklus Kamu ve Vietnamu.

Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná. Vystudoval Střední školu společného stravování v Ostravě. Absolvoval stáž v Hotelu Swissotel the Bhosphorus. Několik let pracoval v hotelu Savoy a hotelu Aria jako zástupce šéfkuchaře restaurace Coda. Působil také jako lektor kurzů školy vaření. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři. Jeho pražská restaurace Field získala v roce 2016 michelinskou hvězdu.

Iveta Fabešová

Cukrářka Iveta Fabešová se specializuje na výrobu dortů, dezertů a zákusků. Absolventka speciální pedagogiky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně pracovala v developerské firmě, ale v roce 2010 se přihlásila do reality show Na nože, v níž amatéři i profesionálové pod dohledem Zdeňka Pohlreicha předváděli své znalosti a dovednosti. V roce 2013 otevřela první cukrárnu IF Café v Praze v Belgické ulici, o rok později druhou na Tylově náměstí. Vydala čtyři knihy, ve kterých jsou recepty od klasických českých sladkostí přes francouzské, slavnostní až po vánoční cukroví.

Markéta Hrubešová

Úspěšná česká herečka známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka, která není v kuchařském oboru žádným nováčkem – vydala již tři úspěšné kuchařské knihy. V poslední z nich upravila a převedla do současného jazyka více než osm desítek nejvyhlášenějších receptů slavné české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Jan Punčochář

Jeden z nejlepších šéfkuchařů se narodil v Praze, kde se vyučil v hotelu Ambassador. Hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích jako je Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Své zkušenosti dále sbíral v zahraničí, kde absolvoval stáže v michelinských restauracích Hangar 7 a Tim Raue. Jako kuchař také působil v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem podniku Le terroir, kde působil deset let. Několik let dozoroval a koncepčně se podílel na kuchařském provozu v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a Park Hotelu Popovičky. Aktuálně pod něj spadá několik pražských konceptů jako Premier Mercato nebo Monarch. Jeho autentickou a nezaměnitelnou kuchyni můžete vychutnat v restauraci Grand Cru Restaurant & Bar.

Jaroslav Klár

Šéfkuchař restaurace Lobster v Olomouci.Jako šéfkuchař vedl již několik špičkových restaurací, a to také v Itálii, kde se zrodila jeho láska k italské gastronomii. Pravidelně se účastní stáží v luxusních pražských michelinských restauracích, kde sbírá inspiraci k vytváření zajímavých a lahodných pokrmů podle trendů nejmodernější gastronomie. Jaroslav Klár je také účastníkem vyhlášených českých i zahraničních soutěží, odkud si přivezl již několikrát vítězství a nespočet ocenění. Jako své poslání vidí předání svých zkušeností mladším kuchařům a učňům, to aby byla v Olomouci zachována kvalitní gastronomie, která je srovnatelná s úrovní gastronomie v hlavním městě. Jeho motto: Chci, aby lidé jedli kvalitní jídlo.

Wasantha Indica Demuni

Málo známou, ale o to atraktivnější exotickou kuchyni představí na Garden Food Festivalech Wasantha Indica Demuni ze Srí Lanky. Devětatřicetiletý kuchař s praxí v restauracích a hotelech v Saudské Arábii a na Srí Lance si založil v roce 2015 v Praze svůj vlastní podnik Sri Lankan Curry House, v němž nabízí tradiční pokrmy z ostrova, jehož kuchyně je ovlivněná nejen sousední Indií, ale všemi koloniálními mocnostmi, které se tu v průběhu staletí objevily. Podepsali se na ní Arabové, Malajci, Portugalci, Holanďané i Angličané. Na původních srílanských receptech bude postavená i Demuniho kuchařská show v Olomouci, Ostravě a ve Zlíně.

Přemek Forejt

Patří do nastupující generace šéfkuchařů. Zkušenosti sbíral jak v domovském Brně, tak také v jedné z metropolí špičkové gastronomie jakou je Londýn. Prošel brněnskými podniky Brabander restaurant a U Kastelána. V Londýně pracoval v Dover Street restaurant a v michelinské restauraci L´Autre Pied. Působil v prestižní brněnské restauraci zaměřené na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, která v roce 2012 zvítězila v soutěži Maurerova výběru Grand restaurant. V současnosti je šéfkuchařem v Entrée restaurantu v Resortu Hodolany v Olomouci.

Jan Škraňka

Dravost, úcta k hodnotám, spolehlivost, ochota učit se novému a efektivní práce v týmu. Těmito vlastnostmi charakterizuje sebe sama Jan Škraňka - jedenačtyřicetiletý zakladatel a hlavní protagonista Brouka na talíři, projektu zpracování hmyzu v gastronomii. A stejně jako v jiných svých předchozích a stávajících profesích, tak i při propagaci „pochoutek, kterým se dlouho díváte do očí“ je citovaná charakteristika znát. Absolvent brněnské techniky, letitý komunikátor a marketer jak doma, tak v cizině, totiž i z Brouka na talíři dokázal za krátký čas udělat nejúspěšnější český projekt hmyzí gastronomie. Se smaženými šváby, sarančaty v sezamovém trojobalu, cvrčky na másle, pečenými štíry a dalšími delikatesami jezdí po různých festivalech i soukromých akcích. Jídlo, které z evropských jídelníčků zmizelo před necelými sty lety, zažívá také díky jeho aktivitám svou renesanci.

Petr Heneš

Rodák z Olomouce, je ve věku 32 let šéfkuchařem hned ve dvou restauracích. Čtyři roky vařil v Rakousku a získával další pracovní zkušenosti na několikaměsíčních stážích v Kanadě, Argentině, Brazílii či Indonésii. Před šesti lety se usadil v Praze, kde působil jako sous-chef v degustační restauraci Svatá Klára, šéfkuchař kubánské restaurace La Bodeguita del Medio či restaurace Olivův pivovar v Dolních Břežanech u Prahy. Momentálně vede moderní českou restauraci Dvůr Perlova voda a působí jako šéfkuchař v zážitkovém pop-up konceptu Forbidden Taste.

Ondřej Hutník

Ondřej Hutník začal s vařením ve Skotsku, kde během dvou let působil v různých hotelech (Auchen castle, Isle of Barra, Duke of Gordon). Po návratu jeho první kulinářské kroky v ČR vedly do restaurace Maze by Gordon Ramsay v hotelu Hilton old Town. Poté již zamířil v pozici sous chef do restaurace Phenix- café, která se v té době stala na dlouho jedničkou na žebříčku TripAdvisor. Další štací byla restaurace V Zátiší a následně restaurace Čestr z řetězce Ambiente. V současné době působí již čtyři roky v pozici sous chef v hotelu Mandarin Oriental. Pobýval na zahraniční stáži v dánské Kodani ve dvouhvězdičkové michelinské restauraci Geranium a také v hotelu Mandarin Oriental v Šanghaji.

Jakub Černý

Jakub Černý chtěl být kuchařem od dětství, už roky předtím, než se rozhodoval, jakou budoucnost si vybere. Jak sám říká, vaření je nejen jeho práce, ale zároveň koníček. Do světa gastronomie jej uvedli a jeho fungování mu ukázali Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus. Nadaný kuchař s praxí v hotelech Reneissance, Imperial a Alcron strávil půldruhého roku „na zkušené“ v renomovaných zahraničních restauracích. Učil se od šéfkuchařů ve Francii, Belgii nebo Německu. Bohaté zkušenosti a kuchařskou invenci nyní uplatňuje v olomoucké restauraci Lobster Atmosphere.