Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Užijte si léto provoněné grilovacím kořením. Podívejte se, kde v Olomouci seženete grilované delikatesy

Tipy a názory

25.6.2015

Autor: Barbora Sísová

Jak se pozná, že začalo léto? Nejlépe po čichu, ze všech zahrádek v okolí se začnou linout vůně lahodných grilovaných specialit. A to nejen z rodinných domků, ale i nejrůznějších zahradních restaurací. Tak přece se nebudete potit doma u plotny se složitou večeří, když můžete vyrazit užít si to, co je na létě nejkrásnější – dlouhé letní večery ve společnosti vašich přátel, vychlazeného piva a nějaké té grilované laskominy.

Stejně jako loni i letos jsme se rozhodli doslova vyčmuchat pro vás ty nejkrásnější zahradní restaurace, kde si můžete pochutnat ať už na grilovaném masíčku, klobásce, nebo dietnější makrele či hermelínu. Ve většině restaurací, o kterých bude řeč, grilují pouze za dobrého počasí. Takže se může stát, že zatímco podle vás je grilovatelno, v restauraci budou mít na povětrnostní podmínky a rosný bod poněkud jiný názor. Podle počasí se pak často upravují také dny, kdy se griluje. Předpověď počasí napovídá, že by se známá vůně grilovaných pokrmů mohla na mnohých místech mohla rozvonět právě dnes a o víkendu už se bude grilovat všude.

Ve čtvrtek od čtyř hodin pravidelně grilují například v restauraci Tropic, která se nachází na Schweitzerově ulici směrem k Lídlu. Tady si můžete pochutnat na grilovaném hermelínu, vepřovém a kuřecím steaku, uzeném kabanosu, žebrech nebo makrelách. Jelikož se před hospůdkou nachází pouze malá zahrádka s pár stoly, začala jsem pátrat po tom, kde vlastně probíhá samotné grilování. Systém je jednoduchý, griluje se v zadním dvoře, sem si lidé přijdou, vyberou, co chtějí jíst ,a pak si to mohou odnést dovnitř nebo na předzahrádku. Zajisté vás potěší, že nemusíte připlácet za přílohu – chléb, hořčice, křen i beraní rohy jsou součásti jídla, tedy zahrnuty v ceně pokrmu. Žíznivé jistě potěší, že na čepu je i velký výběr piv, například Zubr, třináctka Gustav a pro dámy černý citron nebo Yuzu.

Když budeme pokračovat po Schweitzerově ulici stále dál, dojdete až na hranici s Jižní ulicí, kde se nachází Pivovarská restaurace Klášter s velkou zahradní restauraci, která je vhodná především pro rodiny s dětmi. Pro děti je zde velké hrací hřiště se skluzavkou, houpačkami, průlezkami, umělou lezeckou stěnou i trampolínami, pro rodiče zas pivo Klášter z tanku nebo kvasnicový Ježek. Speciální místo je tu vyhrazeno grillmanovi, který vám připraví lahůdku podle vašich snů. V nabídce je například grilovaná krkovička nebo kuřecí steak (obojí 60 Kč), cigáro (40 Kč), grilovaný hermelín (45 Kč) a když budete mít štěstí, narazíte také na grilovanou makrelu (70 Kč), které tady voní většinou kolem páté hodiny.

Příjemné posezení nabízí od tří hodin také hospůdka Sladol ve Slavoníně, která se nachází ve velkém dvoře. Iluze domácí rodinné grilovačky je tu tedy téměř dokonalá. Děti mají k dispozici trampolínu a rodiče udírnu, která v mnoha případech může suplovat televizi plnou rozličných uzených delikates. Na tácek dostanete přesně ten kousek, na který si ukážete. Čím později přijdete, tím se váš výběr zužuje. V udírně najdete bůček (28 Kč/100 g), krkovičku (28 Kč/100 g), ocásek (21 Kč/ 100 g), koleno (28 Kč/ 100 g) nebo kabanos(28 Kč/ 100 g) či lesní párky (28 Kč/ 100 g). V neustálé pohotovosti je také gril, kde vám připraví například klobásu (35 Kč), hermelín (42 Kč) nebo grilovanou kukuřici (38 Kč). A za příplatek si své jídlo můžete ještě více doladit – například o křen, kozí rohy nebo nakládané cibulky. A myslí tady také na to, aby vám vybraný pokrm lépe klouzal do krku. Na výběr máte hned z několika piv – je libo Bernarda či Plzeň, nebo si raději vychutnáte raritnější Svijany, Poličku, Moritze či pšeničný Chomout? Věřte mi, že tady se dá letní atmosféra načerpávat dlouho, sluníčko zde totiž příjemně svítí po celé odpoledne. V případě letní bouřky či přeháňky je tu navíc k dispozici krytá teráska, takže vás z prázdninového snění jen tak něco nevytrhne.

Zajímavě řešená zahrádka se nachází také v restauraci Cobra restaurant na Roosveltově ulici. I tady je k dispozici sezení ve dvoře, kde se skryjete před zvuky aut i blízkého vlaku. Zem je však vysypaná drobnými kamínky, proto obzvláště ženám doporučuju volit pohodlnější obuv bez podpadků, aby své návštěvy nemusela litovat. Pro děti je tu k dispozici pískoviště, takže zatímco vy jíte, vaše ratolest tu může rozvíjet své stavitelské dovednosti. I tady se griluje a to za hezkého počasí, zpravidla o víkendu. Ochutnat zde můžete makrelu (velká – 79 Kč, střední – 75 Kč, malá – 70 Kč) nebo grilovaný hermelín (59 Kč). Na čepu je pivo z hodolanského minipivovaru Mačák nebo Bernard.

Ďábelský špíz s ovocem

  • nektarinky nebo broskve
  • jahody
  • banány
  • rostlinný olej
  • chilli koření
  • citrónová kúra
Nakrájejte si ovoce na kostky, nabodejte na špejle, pokapejte citrónovou šťávou a ještě než je položíte na gril, potřete je rostlinným olejem. Na grilu špízy mějte asi 5 minut. Mezitím si připravte citrónovou kůru, mořskou sůl a chili koření. Smíchejte se a posypte s tím hotové špízy.

Grilované žampiony ve slaninovém plněné nivou a mozzarelou

  • 1 velký žampion
  • 1 jarní cibulka
  • 20 g nivy
  • 1 oválek mozarelly
  • 1 plátek anglické slaniny
Žampion důkladně očistíme a zbavíme nožičky. Jarní cibulku rozsekáme nadrobno a vložíme ji na dno žampionu, aby vytvořila zeleninový podklad. Nivu i mozzarellu ručně nadrobíme a navrstvíme na cibulku. Pokládáme na gril a čekáme do chvíle, dokud okraje obou sýrů nebudou mít lehce zlatavý odstín, v tu chvíli pokládáme na gril plátek slaniny. V momentě, kdy slanina bude v záhybech křupavá, vyndáváme z grilu a podáváme.

Papriky plněné mletým masem

  • 30 dkg mletého masa
  • 1 malou cuketu
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pepř, bazalka
  • 1 vejce
  • 2 papriky
  • 4 plátky slaniny
  • hotovou rajskou omáčku
Maso, nahrubo nastrouhanou cuketu a cibuli orestujeme na oleji, okořeníme a přidáme vejce. Směsí naplníme papriky, převážeme je plátky slaniny a grilujeme asi 15 minut.

Nejen na pravých českých hotovkách si pochutnáte v Restauraci U Anči. Zatímco přes den hospodu pravidelně zaplaví milovníci české kuchyně, víkendové večery jsou zde provoněny grilem. I tady mají v nabídce kuřecí či vepřový steak (55 Kč), grilované uzené stehno (55 Kč), bílou klobásu (35 Kč) či grilovaný hermelín ve slanině (50 Kč). V podvečer se odtud rovněž line vůně pečených makrel. A co je na čepu? Ochutnat zde můžete pivo Klášter přímo z tanku.

A griluje se také v hospůdce U Žida, kde je všem návštěvníkům k dispozici příjemná zahrádka patří s kapacitou asi 150 míst, takže se nemusíte obávat, že byste nenašli místo k sezení. Dámy zajisté ocení bohatou květinovou výzdobu, páni zase pivo z tanku. A spokojeny tady budou také vaše děti. Součástí zahrádky je dětský koutek s trampolínou, houpačkami, pískovištěm a pláckem pro míčové hry. Tady se nabízí kromě makrely (22 Kč/ 100 g), uzených žeber (22 Kč/100 g), uzeného cigára (20 Kč/ 100g), grilovaného kolena (22 Kč/ 100g) a grilovaného hermelínu (45 Kč) také hanácká specialita - tvarůžková klobása.

Pokud plánujete nějaký cyklovýlet, pak bychom doporučili dvě hospůdky, které se nacházejí přímo na cyklostezkách vedoucích zpět do města. Ze směru z Bystrovan narazíte v Hodolanech na zahradní restauraci U Bulhara. Prostorná zahrádka se 180 místy přímo vyzývá k zastávce a když ucítíte tu vůni, určitě si kromě osvěžujícícho nápoje vychutnáte i nějakou tu grilovanou specialitu. Tady se nemusíte řídit žádným speciálním grilovacím rozvrhem hodin. Griluje se totiž denně. Zpravidla se začíná se kolem čtvrté hodiny a nabídka jídel se pravidelně obměňuje podle aktuálních zásob a zájmu lidí. Zpravidla zde narazíte na žebra (100 g/ 23 korun), koleno (100 g/ 23 korun), cigáro (25 korun), bůček, klobásu (35 korun) nebo oblíbený grilovaný hermelín (40 korun). V nabídce je také grilovaná kukuřice (30 korun) a občas i steaky. Za pečivo, okurky, hořčici a křen si však zaplatíte zvlášť.

Takovou velmi oblíbenou zahradní restaurací je hospůdka U Travise, která se nachází na cyklostezce směrem na Poděbrady. Zastavují se zde nejen cyklisté, ale velmi často také rodiče s malými dětmi, které zde mají k dispozici velké pískoviště a také velké množství kamarádů svého věku. Rodiče zde mohou v klidu posedět, zatímco jejich děti mají o zábavu postaráno. A co se nabízí? Restaurace má otevřeno každý den od 14:00 a na výběr máte z velkého množství grilovaných specialit. Od grilovaného masa – v nabídce je pravá svíčková (100 g/110 korun), hovězí (300 g /200 korun), mega vepřový steak (450 g/ 150 korun), vepřová panenka (200 g/ 150 korun), vepřový steak (200 g/150 korun), kuřecí steak (250 g/ 120 korun), žebírka (400 g/120 korun) , bílá a červená klobása (50 korun), uzený vepřový ocásek (400 g/135 korun), koleno (1,2 kg/ 190 korun), sekaná (200 g/ 50 korun) a grilovaný hermelín za 60 korun, který je podáván nezvykle na topince. Překvapením pro mě bylo, že ke dvěma topinkám jsem dostala ještě extra chléb. I tady vás občas dovnitř přiláká vůně pečených makrel. Objevit by se tu měly i tento víkend.

Zajímavou alternativu ke klasickému grilování nabízí Kino Hoblina, které pořádá od příštího týdne pravidelné čtvrteční opékačky. O prázdninách si sem můžete přijít každý čtvrtek od sedmi hodin opéct výborné špekáčky, které dodává řeznictví a uzenářství Brodek u Přerova. V kombinaci s pivem od Chomoutu jsou nepřekonatelné. Dřevo bude zajištěno, příslušenství k opékání vám tady rádi zapůjčí. Nezaměnitelnou atmosféru letních večerů u ohně vám navíc zpříjemní živá kytarová hudba některého z našich spřízněných muzikantů. První prázdninový čtvrtek se na vás těšíme spolu s hudebníky Terez Wrau a Dominikem Švarcem.

A v sobotu 27. června provoní typická vůně grilovacího koření také dvůr Pivovárku Melichárek v Horce nad Moravou. Přátelské posezení u domácího piva tu doplní také lahodné grilované sele, které bude k zakousnutí po celý den. Dvůr se otevře v 11.00 a zavře až ve večerních hodinách. Na čepu bude světlý ležák Melichárek (jedenáctka), pšeničné svrchně kvašené pivo Hanácká Pšenice (dvanáctka) a polotmavý svrchně kvašený speciál Kazbek IPA (India Pale Ale, šestnáctka).

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová
Reklama

Velitelství Vojenské policie - Stráž obrany státu

Katalog firem » Úřady, instituce » Armáda

Velitelství Vojenské policie Olomouc, které je nositelem čestného názvu „Stráže obrany státu“, a je výkonným orgánem policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského m...