Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Gynekologové v olomoucké nemocnici operují v 3D brýlích, operace jsou šetrnější a bezpečnější

Zprávy z regionu

22.9.2014

Autor: barsi

Progresivní novinkou se může pyšnit Porodnicko-gynekologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc, zdejší lékaři tu operují s 3D brýlemi. Nebojte, neznamená to, že by si při operaci pustili film, aby jim to lépe utíkalo. Brýle jsou naopak důležitým pomocníkem, díky kterým vidí lékaři obraz operované oblasti reálněji. Umožňuje jim to nová špičková technologie Einstein Vision, kterou začali využívat jako první gynekologické pracoviště v zemi.

Výkony prováděné s pomocí moderní laparoskopické věže, jsou přesnější, šetrnější k pacientovi a především také bezpečnější. "Během výkonu má operatér i ostatní členové jeho týmu nasazeny 3D brýle, které jsou prakticky totožné s brýlemi, jaké se využívají například v kině. Dvě paralelní kamery snímají obraz tak, aby mohl být na monitor přenášen prostorově, zvyšuje se tak přesnost, a hlavně bezpečnost operace pro pacienta," popsal přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky FN Olomouc Radovan Pilka.

Olomoučtí odborníci mají za sebou první desítku těchto specializovaných operací. Touto operací si prošla například šestadvacetiletá žena s endometriózou, tedy gynekologickým onemocněním doprovázeným bolestmi v malé pánvi a také neplodností. "Tyto potíže nelze bez operace odstranit. S novou technologií a díky kvalitnějšímu zobrazení jsme nyní schopni tento výkon provádět šetrněji. Laparoskopickou věž využijeme nejčastěji právě při nejsložitějších gynekologických výkonech, jako je řešení některých vývojových vad či odstranění zhoubných nádorů ženských orgánů," doplnil Pilka.

Olomoucká fakultní nemocnice je už šestým zdravotnickým zařízením v České republice, kam byla nejnovější verze 3D laparoskopu Einstein Vision dodána, zároveň je ale prvním gynekologickým pracovištěm, které touto moderní technologií disponuje.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip