Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hasiči radí, jak prožít Vánoce bez jejich pomoci

Krimi

20.12.2014

Autor: roc jap

Prskavky, adventní věnce nebo cukroví zapomenuté v troubě. Ke všem těmto příčinám požárů každoročně během vánočních svátků hasiči vyjíždějí. Přinášejí proto praktické rady, jak si užít opravdu klidné Vánoce bez jejich pomoci.

Loni bylo během třech vánočních svátků evidováno 57 požárů v domácnostech, popisuje loňskou situaci Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí hasičů a upřesňuje, že jen na Štědrý den loni vyjížděli hasiči ke třinácti požárům. A co tedy dělat, abychom se o svátcích vyhnuli požáru? "V domácnostech je velké množství hořlavých materiálů, jako jsou koberce, záclony, čalounění. Požáry v bytech se velmi rychle šíří, proto je nutné v tomto období, kdy domovy prosvítí zapálené vánoční svíčky dbát maximální opatrnosti. Hořící svíčky a prskavky nesmíme nikdy nechávat bez dozoru. Svíčky nemůžeme postavit kamkoli, ale na stabilní nehořlavou podložku. Nenechávejte je v blízkosti záclon, sedaček ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu," radí Hacsiková a pokračuje: "Opatrnost se vyplatí také při přípravě vánoční pohody v kuchyni. Pamatujte, že horký olej a jiné kapaliny se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení především v obličeji a na rukách. Pokud se vám tedy pánev vznítí, je nejlepší zakrýt ji pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení."
Hasiči radí k obezřetnosti také při pouštění balónků štěstí neboli létajících lampionů, u kterých se zapálí hořák a balón se následně vznese do vzduchu. Po vyhoření hořáku se snese opět k zemi. "Možná někoho napadne lampion pouštět i o Vánocích nebo na Silvestra. Je třeba si ovšem uvědomit, že jde o otevřený oheň, a proto v blízkosti manipulace s ním nesmí být žádné hořlavé předměty, balóny se nesmí vypouštět v blízkosti skladů sena, slámy, hořlavin nebo výbušnin. Balón lze vypouštět pouze na volném prostranství vždy nejméně 100 metrů od nejbližší budovy, lesa či stromů, elektrického vedení a podobně! Vyvarujte se vypouštění balónů v obytných zónách," radí mluvčí.

Důležité také je mít v pořádku komíny a topidla. "Nejčastější příčinou požáru v tomto případě je nesprávná obsluha topidel i vznícení sazí v komíně. Neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky - žhavé částice odlétající z topidla mohou velice snadno zapálit dřevo či papír uskladněný v blízkosti kamen," ukončuje Hacsiková. Buďte tedy opatrní a užijte si Vánoce bez hasičů!

roc jap

Reklama

PSÍ SALON & WELLNESS ADINA

Katalog firem » Služby

Náš salon je připraven poskytnout vašemu pejskovi individuální péči o jeho srst. Každý je individuální a takto k němu budeme přistupovat. OŠETŘENÍ SRSTI je vždy prováděno kvalit...