Reklama

Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo, venku je 12.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hejtmanem kraje je Martin Tesařík, má sedm náměstků

Zprávy z regionu

14.11.2008

Autor: Adam Fritscher

Zcela bez překvapení proběhlo ustavující zasedání nového zastupitelstva Olomouckého kraje. Koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL zvolila novým hejtmanem lídra sociální demokracie Martina Tesaříka, v jedenáctičlenné krajské radě bude dále sedm uvolněných náměstků hejtmana, z nichž ODS získala dva a KDU-ČSL jednoho.

Ve volbách vítězná ČSSD má v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu 27 členů a v koalici s ODS a KDU-ČSL dohromady 45 hlasů. Proti nové podobě rady kraje tak hlasovali pouze opoziční komunisté s deseti hlasy.

"Lidé chtěli změnu, což ukázaly i výsledky voleb," řekl ve svém projevu k podobě koalice krajský lídr KSČM Alexander Černý. "Se sociální demokracií jsme se shodli na programovém konsensu, po senátních volbách ale bylo vše náhle jinak. V Olomouckém kraji voliči nezvítězili a politická kultura utrpěla," míní Černý.
"Spolupráce s komunisty na úrovní řízení kraje není přijatelná pro mě osobně, ani pro celou ČSSD," uvedl ještě před svým zvolením hejtmanem Martin Tesařík. "Koaliční smlouva, kterou jsme se svými partnery prosadili, nám dává dostatečný prostor k naplnění našeho programu," dodal.

Nový hejtman, pro nějž hlasovalo 44 zastupitelů, deset bylo proti a on sám se hlasování zdržel, převzal funkci po Ivanu Kosatíkovi. Ten mu při této příležitosti předal insignie kraje a bojové kladívko středověkých hejtmanů, které si první muži Olomouckého kraje předávají již od úvodního volebního období.

Zastupitelé dnes rovněž rozhodli o obsazení zbývajících postů v krajské radě. Prvním náměstkem hejtmana zvolili Michaela Fischera (ČSSD), druhým náměstkem Ivana Kosatíka (ODS). Dalšími náměstky hejtmana jsou Pavel Horák (KDU-ČSL), Pavel Sekanina (ODS), Alois Mačák, Radovan Rašťák a Yvona Kubjátová. Společně s nimi v radě zasednou neuvolnění členové Pavel Holík, Pavel Martínek a Eva Pavličíková (všichni ČSSD).

Nový hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík se narodil v roce 1954 v Prostějově. Je absolventem Vysokého učení technického v Brně, působil mimo jiné jako ekonom, náměstek primátora Olomouce a primátor. V roce 2006 uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Je ženatý a má dvě děti.

Adam Fritscher

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské i pánské letní boty Mustang.

Bestsellery i nové modely na prodejně i v e-shopu.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuv-mustang.cz