Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hendikepovaný Michal Koutný dosáhl svého vrcholu, po Rysech má v plánu paragliding

Zprávy z regionu

28.8.2014

Autor: barsi

Jako na dětské houpačce, ale kilometr nad zemí. Tak se cítil Michal Koutný, vozíčkář z Olomouce, když s pomocí šerpů dobýval jednu z nejvyšších hor Slovenska, vrchol Rysy. Kvůli nepřízni počasí byl nakonec jediný ze tří hendikepovaných dobrodruhů, který strmou skálu s nadmořskou výškou 2503 metrů zdolal.

Výstup na Rysy trval expedici osm hodin. "Člověk by si řekl, že osm hodin je velmi dlouhá doba, ale při tom výstupu to bylo tak plné dojmů a zážitků, že čas uběhl hrozně rychle," popsal Michal Koutný, kterého tři šerpové střídavě nesli ve speciální dřevěné sedačce. Bohužel počasí na horách dokáže být hodně zrádné a mnohdy je třeba plány měnit z minuty na minutu. V průběhu výstupu na Rysy klesala teplota až na konečných asi 5 stupňů, fičel vítr a šerpové dostávali pořádně zabrat. Při finálním výstupu byl vítr natolik silný a navíc podle zpráv z vrcholových partií hory byl nahoře ještě silnější, takže výprava musela přehodnotit původní plány. Na samotný vrchol se nakonec dostal pouze Michal Koutný. "Byl to nádherný pocit, vlastně taková zvláštní směs pocitů. Pocit úlevy a dosažení vrcholu, pocit díků těm klukům, kteří mi to umožnili, pocit splněného snu," popsal Michal Koutný své zážitky z Rysů. "Kdyby mi někdo před půl rokem řekl, že se podívám takhle vysoko, nevěřil bych tomu," dodal Michal.

Pro šerpy nesoucí lidský náklad nebyl výstup žádný med. A ani pro jejich pasažéra to nebylo snadné. Připadal si jako na houpačce s tím, že je pod ním skoro kilometrová hloubka. "Strach jsem měl, ale nezbývalo mi nic jiného než plně důvěřovat šerpovi," přiznal Michal Koutný. O tom, že mu strach ovšem nikterak nebrání v dalších "bláznivých" nápadech, svědčí i plán na 8. září. To chce absolvovat paraglidingový let. "Hlavní autor celé expedice, šerpa Zdeněk Pácha, se ještě před výstupem na vrchol svěřil se snem dobýt Mont Blanc. Zatím ale nevíme, zda je to vůbec fyzicky možné," popisuje Koutný další možné plány.

Cestu na Rysy, kterou sledovala bedlivě i slovenská média, absolvoval Michal Koutný také díky finančnímu daru od města Olomouce a celou expedici zaznamenával na kameru, darovanou olomouckými radními. Atraktivní videozáznamy a fotografie z dobrodružné cesty promítl cestovatel včera na olomoucké radnici.

barsi

Reklama

Pension u Anděla

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Penziony

Pension v historické části Olomouce s vlastním parkováním. Možnost výběru pokoje dle půdorysu