Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Herečka Jitka Čvančarová představila u sv. Michala dvanáct slavných. Pro pacienty s nemocí motýlích křídel

Kultura

5.4.2014

Autor: Martina Burýšková

Prostory křížové chodby v kostele sv. Michala jsou doslova jako stvořené pro působivé počiny hlubokomyslných rozměrů. Aktuálně si sem můžete zajít nejen zarozjímat, ale také prohlédnout vystavené fotografie české fotografky Lucie Robinson. Téma? Život lidí s nemocí motýlích křídel. Na velkoformátových snímcích v těchto monumentálních prostorách najdete tváře známých osobní. Tomáš Klus, David Koller, Jiří Bartoška, Aňa Geislerová či Dan Bárta. Ti všichni kývli na nabídku podpořit nemocné. Kromě tváří oblíbených osobností tu najdete i krátké seznámení s nemocnými. A podpořit je můžete také vy.

Dominik Jašek. Je mu patnáct let a skvěle souzní se svým tatínkem, po němž zdědil zájmy, kterým se společně oddávají. Najdete tu také pětiletou Alžbětu a dvouletou Zuzanku Erhardovy. Úžasně veselé holčičky, které s radostí prožívají všelijaká setkání – na výletech, na hřišti, ve školce. To je jen část příběhů, které se skrývají za fotografiemi doplněnými drobnými douškami. A právě ty představují konkrétní osoby, konkrétní nemocné. To aby bylo jasno, že nejde jen o ty známé tváře smějící se z vystavených fotografií. Nemocní mají tvář, svůj život, rodiny, přátele a život s nelehkou nemocí. Celkem jich je dvanáct. Přesně řečeno 12 plus 12. A to je zároveň také název osvětové kampaně, za ním se ukrývá dvanáct známých osobností a naproti nim stojí dvanáct nemocných. Děti, dospěláci, holky, kluci. Ti všichni musí čelit nepříjemným nástrahám vrozené nemoci Epidermolysis bulla, neboli nemoci motýlích křídel.

"Je to třetí kolekce fotografií, kde jsme se snažili o důraz na lidskost, blízkost a na vzájemnost, která je samozřejmě vlastní nám všem a tím myslím i pacienty s nemocí motýlích křídel. Tady v Olomouci jsme poprvé a je to pro nás velkou ctí, že si nás všimli lidé, kteří nám umožnili tady v těchto nádherných prostorách umístit výstavu a to ve spojení s úžasným projektem, který má obrovský duchovní rozměr,“ těší koordinátorku projektu 12 plus 12 Magdu Hrudkovou z občanského sdružen DebR ČR.
Výstava si své místo u sv. Michala našla totiž v rámci unikátního kulturního projektu Paschalia olomucensia, který nabízí zajímavý křesťansky laděný program, jako předzvěst Velikonočního svátku.

Vzácným onemocnění motýlích křídel trpí v České republice zhruba 250 lidí, zhruba polovina z nich patří co do pomoci blízkých, ale i veřejnosti k těm nejpotřebnějším. "Osvěta je pro nás strašně důležitá. Naši pacienti už nemusí vysvětlovat na úřadech, co je to za nemoc. Už jim všichni věří, protože to znají z médií a už nemusí vysvětlovat ve škole, že to onemocnění není nakažlivé, s tím jsme bojovali před deseti lety,“ dodává Hrudková.
Skutečným strůjcem výstavy však byla herečka Jitka Čvančarová, zároveň patronka projektu, která nám pověděla, jak se to všechno seběhlo: "Ten nápad vznikl zhruba před čtyřmi, pěti lety. Trápilo mě, že se informace o nemocných posouvá velmi pomalu. Informace pomáhají nejen při získávání finančních prostředků, ale i v tom, že se jich lidé neštítí a vědí, co to znamená. Minimalizuje se tak sociální vyloučení. Oslovila jsem proto dvanáct osobností, které patronují dvanáct konkrétních pacientů a vznikl z toho také kalendář,“ říká Jitka Čvančarová. Každá ze známých osobností tedy spolupracuje s jedním konkrétním pacientem a demonstruje jeho problém, sen či pocity.

Výstava je v Křížové chodbě kostela sv. Michala otevřena každý den do 17 hodin až do 30. dubna. Pokud byste se rozhodli nemocné podpořit nejen návštěvou výstavy, můžete si zakoupit kalendář nebo poznámkový blok. Podpoříte tak přímo aktivity sdružení DebRA ČR. Veškerá činnost, kterou DebRA ČR vykonává, je realizována pro podporu a pomoc lidem s nemocí motýlích křídel. Kalendáře a poznámkové bloky máte možnost zakoupit od příštího týdne v Informačním centru Olomouc na Horním náměstí a v Café Seneca v Galerii Šantovka. Více informací o sdružení najdete zde. O projektu Paschalia olomucensia zase můžete číst zde.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Atlant taxi s.r.o.

Katalog firem » Služby » Taxislužby

Společnost ATLANT­TAXI s.r.o. se dnes díky kvalitní a široké nabídce služeb (viz. web) řadí mezi největší a nejoblíbenější taxislužby v Olomouci a olomouckém regionu. Vozidla ATLAN...