Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hiphop může být i inteligentní, Olomouc o tom přesvědčili Prago Union

Kultura

27.1.2014

Autor: Jana Jakubková

Prago Union spolu s Champion Sound rozhýbali 25. ledna na necelé dvě hodiny olomoucký Jazz Tibet Club. Fanoušci nedočkavě čekali na hlavní hvězdu večera rapera Kata z Prago Union, kterému se přezdívá bezzubý krále českého rapu. Ten v  jedné písni zpívá, že „čas jsou peníze, tak asi proto chodím všude pozdě.“ A přesně toto heslo ctil také v Olomouci. Nicméně ani tato chvilka čekání nezměnila celkový výborný hudební zážitek z koncertu. Přestože Katovi nešlo při běžném mluveném slovu téměř vůbec rozumět, při zpěvu dokázal artikulovat tak, že mu bylo rozumět každé slovo.

Hiphopová skupina Prago Union nemusí být pro širokou veřejnost až tak nová a neznámá, jak se na první pohled může zdát. Jeden z jejich dvou členů Kato (druhým je DJ Maro) v 90. letech prorazil na hudební scéně jako patnáctiletý kluk pod pseudonymem Deph v Chaozzu, což byla jedna z tehdejších nejpopulárnějších hiphopových kapel. Psal pro ní texty a také spolu s ostatními členy koncertoval. Mezi jejich největší pecky patřily songy jako Planeta opic, Policie nebo Svišti na golfovým hřišti.

Od dob největších úspěchů v Chaozzu se toho dost změnilo, proměnila se hudební scéna a vnímání hip-hopu. Kato zestárl a nejen dědičná nemoc, ale i drogy mu pomohly k tomu, že přišel o chrup, díky čemuž si získal image "bezzubého básníka". Kapela Prago Union nikdy nedosáhla takových úspěchů jaké měl Chaozz. Jejich písně se nedostávají na přední příčky v playlistech rádií, ale díky promyšleným básnickým textům plným metafor si získávají fanoušky napříč hudebními žánry a sklízejí převážně kladné ohlasy kritiků.

Minulý rok vydali již čtvrté album s názvem Vážná hudba, ze kterého zaznělo v sobotu několik songů vztahujících se k problematice mezilidských vztahů, postmoderní společnosti nebo například tematice finančních problémů. Pro Události Komentáře Kato říká: "Nebereme muziku míň vážně než ji bral Beethoven, i když je převážně nevážná."

Jana Jakubková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941