Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Historik Josef Bieberle představil novou knihu Cestou necestou mou krajinou historie

Kultura

3.11.2010

Autor: roc

Olomoucký historik a bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Josef Bieberle představil v Olomouci svou novou knihu Cestou necestou mou krajinou historie. Publikaci vydalo Olomoucké vzdělávací sdružení a je k dostání prostřednictvím distribuce knižního velkoobchodu a u knihkupců, kteří si ji objednají.

"Každý člověk je neobyčejný, každý je něčím výjimečný. Touto knihou splácím svůj dluh místům, jež jsou spojena s mým životem, a neobyčejným lidem, které jsem tam potkal," přibližuje novou knihu její autor Josef Bieberle a podotýká : "Člověk nikdy neví, koho potká. Měl jsem štěstí."
Bieberle připomíná ve své knize několik míst, která utvářela jeho pohled na dějiny. V první stati je zaznamenána loštická každodennost ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století. Následující kapitola pojednává o litovelském gymnáziu za protektorátu a po osvobození. Pro třetí vzpomínku zvolil autor sovětské dotyky na Olomoucku do roku 1968. Starým Hamrům a Bílé, konkrétně budování údolní přehrady na úpatí Smrku a Lysé hory v letech 1963 - 71 je věnována čtvrtá kapitola. Závěrečná část knihy přibližuje vzájemné kontakty novodobých historiků na severní Moravě v nelehkém období normalizace, kdy mnozí z nich nemohli vykonávat své povolání.
Knihu pokřtil pivem bývalý premiér Miloš Zeman se slovy: "Špatná kniha se křtí tak, aby se stránky co nejvíc slepily a nikdo ji pak nemohl číst, naopak dobrá kniha se křtí po hřbetu. Proto tuto Josefovu knížku křtím po hřbetu a přejí jí hodně spokojených čtenářů."
Jednaosmdesátiletý historik Josef Bieberle je také autorem úspěšných knih Hospody - podpalubí společnosti a Univerzita Palackého vážně i s úsměvem.

roc

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941