Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Marek a Matěj milují ořechy. A teď je jejich vášeň živí

Rozhovory

28.7.2015

Autor: Martina Burýšková

Tři sta třicet gramů oříškového másla = tři sta třicet zrnek arašídů. Přesně tolik oříšků se vejde do jedné skleničky s nápisem Šufánek – 100% arašídové. Jenom hromada arašídů a nic dalšího. Někdy je doplní kokos i kakao nebo arašídy vystřídají mandle. Vznikne hutná pasta, která na první ochutnání dost překvapí. U nás v Čechách rozhodně.  Když se Marek a Matěj vrátili po dvou letech z Kanady s vášní pro oříšková másla, zažili doma zklamání. Dobré máslo hledali marně. A protože zamilovanost nepominula, rozhodli se, že si ho vyrobí sami. A ono se povedlo. Je v tom ale zaháčkovaný pěkný paradox. Věděli jste, že arašídy vlastně nejsou oříšky, ale luštěnina? A to, co kluci vlastnoručně vyrábějí, zase není máslo? Tak jsme si s Markem a Matějem popovídali, jak vlastně Šufánek a jejich máslo-nemáslo přišly na svět.

Svoje nadšení pro oříškové máslo si přivezli z Kanady. Doma jim ale nechutnalo, a tak se zrodil Šufánek Svoje nadšení pro oříškové máslo si přivezli z Kanady. Doma jim ale nechutnalo, a tak se zrodil Šufánek Foto: Jan Procházka

Šufánku a výrobě oříškových másel se věnujete od srpna minulého roku. Kde se ten nápad vzal a proč právě máslo z oříšků?

Matěj: S Markem jsme se znali už z Čech, ale blíž jsme se poznali v Kanadě. Tam jsme taky poznali způsob života, který souvisí s tím, co teď děláme. Ve Vancouveru se žije naprosto jinak – je to místo o zdraví, o sportu, a to je to, co právě teď chceme propagovat. Když jsme se vrátili zpět, tak Marek začal v tomhle směru experimentovat. A chtěli jsme začít něco společně.
Marek: Ke zdravému životnímu stylu máme oba blízko. Oba sportujeme, chodíme po horách, jezdíme na kolech. Maty se vždycky zase víc zajímal o zdravé pití a celkově o gastronomii. No a mě ta myšlenka vyrábět vlastní máslo napadla, protože jsme oba v Kanadě k těm máslům hodně "přičichli". Konzumuje se tam opravdu hodně, je dobré, chutné a po návratu jsem si tady chtěl koupit třeba mandlové máslo, ale to byl celkem problém. Tak jsem oslovil Matyho, protože má potravinářské vzdělání a víc do toho vidí, navíc jsme kamarádi a Matěj v té době ještě provozoval v Kroměříži hospodu. Pobavili jsme se o tom a rozhodli se jít do toho, tehdy ještě se dvěma produkty, což byly raw mandle a raw arašídy. 

Potravinářská práce má svá pravidla. Navíc si kluci připravují všechno sami a ručně. Potravinářská práce má svá pravidla. Navíc si kluci připravují všechno sami a ručně. Foto: Jan Procházka

Takže, jak to vy sami máte s jídlem? Oříšková másla – to je vlastně dost zdravá záležitost, nebo ne? Umíte si představit, že byste si namazali chleba svým oříškovým máslem a na to mrskli salám? :-)

Marek: Teď jsem slyšel od jednoho pána, že to tak dělá, ale nedokážu si to představit. (smích)
Matěj: No, já bych si to nedal.
Marek: Já taky ne, abych se přiznal.

Vy salámu asi moc nefandíte?

Marek: Tak já si občas dám salám, hlavně když jsme někde na výletě, to si pak můžu i dobře zdůvodnit (směje se). Pivo i lovečák. Jím prostě všechno. Myslím, že lidi hodně řeší stravu, ale zase se moc nepohybují, pak hlavně stres... Já se snažím jíst zdravě. V ledničce mám všechna naše másla a různě je kombinuji každý den k snídani. Mám to prostě rád.  

Tak zase zpátky k Šufánku. Jaké byly začátky a jak jste si otestovali, že o másla budou mít lidi zájem?

Marek: Prakticky byl o ně zájem hned, jak od známých, tak veřejnosti. Dávali jsme je také do pár obchůdků. První byla zdravá výživa v Kroměříži. Tam měli velký zájem a prodali jich hrozně moc.
Matěj: Ano, to byl první pokus, tam jsme jim to poprvé nabídli a to jejich nadšení nám dodalo elán, že to má smysl. Nabízeli jsme dál a dál a teď už ani nemusíme, protože ani nestíháme vyrábět a zdravé výživy se ozývají samy. V průměru máme jednu až dvě týdně, co se ozvou, že by od nás chtěly odebírat, a to nemáme ani žádnou propagaci. Jenom Marek dává info na facebook.

Marek Dyntera

Asistuje při výrobě, balí, značí, rozváží i propaguje

Marek v Šufánku platí za technický prvek týmu. Dělá prostě všechno, co je potřeba. Je mu třicet let, narodil se v podhůří Orlických hor, a proto má také moc rád hory, přírodu a nepohrdne dobrou zábavou. Když prý zrovna nepracuje na dobrotách pro vás, snaží se vyplňovat volný čas jízdou na kole, turistikou, lezením po horách, lyžováním, cestováním, četbou a vším, při čem je pěkně veselo.

 

Jak proces výroby másel probíhá? Kdo z vás je vlastně vyrábí?

Matěj: Výrobu teď zatím dělám více méně já sám, taky máme malé prostory, být nás tam víc, tak bychom si za deset hodin šlapali po hlavě, ale plánujeme se přestěhovat do vedlejších větších prostor. Až se uvolní, tak si práci ještě rozdělíme. Mně zůstane pravděpodobně výroba a Marek bude mít na starosti distribuci, komunikaci se zákazníky, balení.
Marek: Já dělám spíš technické věci. Pomáhám Matějovi s různými věcmi – třeba balení balíků, při výrobě oříškových směsí, vyřizuji korespondenci a dělám propagaci na facebooku. Což by chtělo asi ještě víc, ale mám ještě své civilní zaměstnání, a to už je někdy nadlidský něco stvořit pro naši propagaci.

Takže to znamená, že plánujete věnovat se máslům oba naplno?

Marek: Určitě ano, jinak to nemá smysl dělat. Ve své práci mám nějaké starosti, tady taky a teď to musím nějak skloubit, proto vstávám vždycky brzo a snažím se vyrážet třeba už v pět ráno, abych udělal, co potřebuji ve svém zaměstnání a pak tady pomohl Matějovi.

Když jste se rozhodli, že se pustíte do výroby oříškových másel, jak to poté probíhalo? Šli jste do toho sami a objevovali způsob výroby? A jak dlouho vám trvalo, než jste se propracovali k ideálu?

Matěj: No zkoušeli jsme to celkem dlouho a s nikým jsme ani nekonzultovali...
Marek: Čerpali jsme z nějaké literatury a napsali do nějakých firem, co jsou v Americe, ale jinak už naše první raw produkty jsou z naší hlavy.
Matěj: Z nepražených ořechů se totiž másla ani nedělají.
Marek: Důležité je ale určitě zmínit, že naše másla neobsahují žádné živočišné tuky. Spousta lidí se nás třeba o Vánocích na trzích ptala, kolik je v tom živočišného másla. A tady u nás se ty produkty vlastně ani nesmí nazývat jako máslo.
Matěj: Ani na sklenicích nemáme napsáno "máslo“, ale třeba jenom "mandle“ a pod tím raw mělněné. Protože podle směrnic Evropské unie, co se nazývá máslo, musí obsahovat 82 procent živočišného tuku.
Marek: A to pro nás neplatí. Myslím, že to bylo nejtěžší zjistit a obvolat úřady. Bohužel jsme zjistili, že jsou k ničemu. Nepomohly nám skoro v ničem. Strávili jsme spoustu času při tvorbě obalů.
Matěj: Ještě že jsme na to na začátku byli dva, vždycky jeden týden trvalo, než jednomu došla trpělivost, tak jsme si to předávali. Dělat to v jednom, tak by byl po desátém obalu konec. (povzdech i smích)
Marek: Sám bych to nedělal. Když jsme na úřady poslali vzorek etikety, nikdo nám neřekl, jestli to tak může být. Odkážou vás na sbírku zákonů, které bez právnického vzdělání nejde rozumět. Paradoxně jsme obvolávali celou Českou republiku a až v Karlových Varech to zvedla sympatická paní, která nám řekla, co přesně tam má být. 
Matěj: Prostě jsme nevěděli, koho se máme zeptat, aby nám poradil. Řekli, že nám neporadí, ale že nám dají pokutu...

Oříšková másla do skleniček či kelímků, směsi zase pěkně pečlivě do sáčků. Oříšková másla do skleniček či kelímků, směsi zase pěkně pečlivě do sáčků. Foto: Jan Procházka

Co másla obsahují?

Marek: My do másel nepřidáváme další přídavné suroviny, jako jsou palmové tuky, soli a cukry. Naše máslo je vlastně neutrální, nemastné neslané. Žádný zbytečný cukr, i když to lidem pak víc chutná.
Matěj: Hodně lidí je ochutná a na první dojem řeknou, že to nemá chuť, že to není výrazné, ale to proto, že jsou přehlcení dochucovadly a zvýrazňovači chutí.

Smůla ale je, že teď jsou oříšky hodně drahé, jak to?

Marek: Jelikož je o ořechy teď hodně velký zájem, tak jdou ceny neskutečně nahoru.
Matěj: Je to stejný jako s ropou, je to ovládané společnostma, podrží zásoby, řeknou neúroda, ale my nemůžeme každý měsíc měnit ceny.
Marek: My chceme jít do budoucna spíš cestou surovin odsud z Evropy a hlavně z České republiky, jako jsou vlašské oříšky, dýňové semínko...


Matěj Zavoral

Ten, který másla vyrábí

Matěj má vzdělání v oblasti gastronomie, proto je tím, kdo se samotné výroby ujal. Prostě do toho prý vidí. Ve výrobně se svými ořechy stráví běžně deset hodin denně. Je mu dvacet pět let a pochází také z východních Čech. Jeho největší zálibou je jídlo a vše, co s jeho přípravou souvisí. Rád vymýšlí nové recepty, a to nejen v souvislosti se svými výrobky. Má rád sport, především jízdu na kole, turistiku, lyžování a badminton.

 

Takže ještě stále hledáte cestičky a možnosti?

Matěj: Chceme se spojit s farmami, abychom brali suroviny přímo od pěstitelů. Teď začneme brát čokoládu z Troubelic, byli jsme se tam podívat a byli tam nadšení z nás a my z nich. Chystáme se na podzim objíždět různé farmy...
Marek: … a obejít tak trochu prostředníky v obchodu a získat vyšší kvalitu. Od farmářů aspoň něco víme o té surovině – kde to pěstují a můžeme jim důvěřovat. Chceme náš podnik udržet na určité míře kvality, se kterou jsme do toho šli. Kdybychom tomu popustili uzdu, mohlo by nás to převálcovat a pod tlakem odběratelů bychom pak snadno spadli s kvalitou. Proto ani momentálně nemáme žádnou propagaci, protože stejně čekáme na nový stroj pro výrobu, a tak to držíme v míře, kterou zvládáme. A lidé se stejně postupně ozývají sami.

Na jakých místech konkrétně lidé vaše másla a další pochoutky najdou?

Marek: Několik míst máme v Olomouci, zdravou výživu v Kroměříži, se kterou spolupracujeme doposud a jsou spokojení.
Matěj: V Brně je asi pět obchodů, kde se naše másla prodávají, v Praze jich je určitě víc než pět, třeba Piggies, možná deset. V Pardubicích jsou tři...
Marek: … Hradec Králové, Litomyšl, Polička, Slavkov u Brna, Valašské Meziříčí, do Ostravy jsme se taky dostali, Vsetín, a ve Zlíně je také velice krásný obchůdek.

Zkuste nám teď přiblížit, jak moc je výroba "oříškového másla" náročná? Kolik toho dokážete za den ve stávajících podmínkách vyrobit?

Matěj: Maximálně jsme schopnosti vyrobit osmdesát až sto kusů sklenic za celý den. To vyrábíme tak deset hodin a pak už nám nezbude moc času na balení produktů pro e-shop.

A jak proces probíhá?

Matěj: Máme mlýn, který jemní ty oříšky, tře je na mikročástice, aby vznikla pasta. A pak sklenice ručně plníme, etiketujeme, uzavíráme. Vlastně všechno děláme ručně.
Marek: Každý kousek nám projde hodněkrát rukou. I když se to nezdá.


Do másla nepřidáváme žádné další suroviny, jako jsou palmové tuky, soli a cukry. Naše máslo je neutrální, nemastné neslané. Nepřidáváme zbytečně cukr, i když to lidem víc chutná.

Jakou mají másla trvanlivost?

Matěj: Dáváme půl roku záruku, ale vydrží déle.
Marek: Při dodržení zásad – v chladu a v temnu. Ale určitě si je můžete vzít i s sebou na dovolenou, pár dní v teple vydrží, jen jde o to, aby na to nesvítilo přímo sluníčko a bylo do 25 stupňů, jinak mají ořechy tendenci žluknout.

A co vy? Říkáte, že sportujete – používáte svá másla někdy i jako "doping"? :-)

Marek: Určitě, dávám si to i do müsli, nebo máznu na chleba, ale děláme i ořechové směsi a ty s sebou hodně nosíme po horách, na výlety a různé sportovní příležitosti. Toho jsem si právě všiml v Kanadě, že tam horolezci hodně nosili sendviče. Vždycky jsem si říkal, co v nich mají, vypadalo to jako s hořčicí a s kečupem, taková zajímavá barva to byla :-), a pak se ukázalo, že to jsou tahle másla arašídová nebo mandlová.

Naplnily se vaše počáteční představy, s nimiž jste "do Šufánku“ šli?

Marek: No, začínali jsme čistě se dvěma produkty a mysleli jsme si, že nám to bude stačit, ale pak se ukázalo, že jich musíme nabrat víc, a to je samozřejmě víc práce a já osobně jsem nečekal, že to bude obnášet tolik starostí kolem účetnictví a veškeré byrokracie. Na všechno musí být papír a to byl pro mě největší šok. Pak jsme se museli přestěhovat... A hodně nás těší zájem.
Matěj: Máme nějakou vizi, kam se chceme dopracovat. Teď jsme na začátku u nejjednodušší varianty, děláme jen jednoduchá másla, i když to tady lidé moc neznají. To, kam bychom se chtěli dostat, obnáší mnohem více procesů zpracování, jiné prostory na výrobu, časově náročnější podmínky i cena bude jiná, ale já i Marek jsme přesvědčení, že se to ujme. Zjistili jsme, že lidé jsou ochotni zaplatit za něco, čemu důvěřují, hlavně za jídlo, když je dobré.

To, co Marek a Matěj vyrobí, si také rádi sní – k snídani, používají je při vaření i jako doping na cestách a při sportu. To, co Marek a Matěj vyrobí, si také rádi sní – k snídani, používají je při vaření i jako doping na cestách a při sportu. Foto: Jan Procházka

Prozradíte nám, co ty vize a plány konkrétně znamenají?

Matěj: Chtěli bychom si koupit vlastní pražírnu na ořechy. Do konce roku to asi nezvládneme, tak asi po novém roce a další procesy jsou více méně tajné. Jakmile budou prostory, začneme dělat i další zajímavé věci.

Co byste chtěli pro své milovníky oříškových másel ještě vymyslet?

Matěj: Na Vánoce bychom chtěli dělat speciálky, nové druhy a asi na Nový roky bychom začali dělat másla z těch českých produktů. Teď nabízíme produkty z arašídů, mandlí, kokosu, čokolády a poté různé variace, ale vše je zatím založeno na dovozových oříšcích.

A váš nejodvážnější "oříškový“ sen? :-)

Matěj: Chtěli bychom si založit vlastní sad, ve kterém bychom si ty ořechy pěstovali. Ale to je neskutečně náročná věc, museli bychom nakoupit pozemky, ořešáky, pak se o to deset let starat. Prostě abychom byli naprosto samostatní, ale to je určitě utopie pro dalších deset let...


V tom jsou kluci rozhodně realisté. Sní si své sny, ale zároveň se na ně dokáží dívat střízlivýma očima, které jim samozřejmě otevírají také narůstající zkušenosti z "máslového" podnikání.

 

Ještě se s námi podělte o nějaký vlastní recept nebo specialitu s vašimi másly.

Matěj: Ty děláš ten dobrý africký guláš...
Marek: A také si dělám opečené banány – nejdřív ho opeču, pak si ho rozkrojím na půlku a na talíři je namažu arašídovým nebo mandlovým máslem, poliju dýňovým olejem a ještě zasypu různými semínky či ovocem, nebo dám do palačinky. Když na to mám čas, tak si dělám takovou snídani, a to je výborná věc – máslo, pečený banán a dýňový olej, to je něco neskutečného. Je to celkem energické.

Takže jaké konkrétní vyzkoušené recepty nám Marek a Matěj doporučili?

K snídani nebo ke svačince

S oříškovými másly lze bohatě experimentovat. Koktejl s arašídovým nebo mandlovým máslem a libovolným ovocem je výživná a dobrá pochoutka. Zkuste ovocný koktejl zcela prostý přidaného cukru. Do mixéru přidejte borůvky, sklenici vody, banán, dvě lžíce burákového másla, tři vypeckované datle, vanilku a led. Vše důkladně rozmixujte a vychutnejte si osvěžující a zdravý koktejl.

Sandwich fresh s arašídovým máslem a čerstvým ovocem

Opečený chléb nebo toust (nejlépe celozrnný) namažte arašídovým máslem, fíkovou marmeládou a na to dejte pokrájené čerstvé ovoce dle libosti (kluci doporučují banán a kousky jahod.) A je hotovo. 

Inspirace ze Srí Lanky – kešu kari

Budete potřebovat: dýňová semínka, cibule, kešu ořechy, nakrájené kuřecí prso, arašídové máslo, kokosové máslo a mléko, chilli drcené, koření kari a kurkuma, sůl, pepř

Nejdříve lehce opražte dýňové semínko. Poté osmažte cibulku a kuřecí prsa na kokosovém másle, přidejte kešu ořechy, arašídové máslo, kokosové mléko, chilli, kari, kurkumu, sůl a pepř. Podlijte lehce vodou a duste deset minut. Před koncem sundejte pokličku na cca dvě minutky. Podávejte přímo na salát nebo na rýži a zasypte opraženým dýňovým semenem.

Přejeme dobrou chuť a pak můžete Markovi a Matějovi na Facebook napsat, jak vám chutnalo! :-)

Autor článkuMartina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Martina Burýšková