Reklama

Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl, venku je 19.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hnutí Duha kritizuje olomoucký noční autobus, problém podle něj neřeší

Zprávy z regionu

7.1.2011

Autor: amb

Už v noci ze soboty na neděli vyjede na svou trasu první autobus nové noční linky olomoucké městské dopravy. Spoj označený číslem 50 nahrazuje původní zrušené linky 51, 52 a 53 a jeho trasa se převážně drží kolejí tramvajových tratí. Podle olomouckého Hnutí Duha je však nově zřizovaný spoj neefektivní a potíže s hromadnou dopravou v noci neřeší.

Původní tři noční linky zrušené před rokem zajížděly i do městských částí Povel, Nové Sady, Holice či Lazce, jeden spoj zajížděl i na Svatý Kopeček. Nová noční linka tyto lokality zcela vynechá. Její nevýhodou je podle Hnutí Duha také to, že nebude navazovat na většinu dálkových vlakových spojů směrem z Prahy či Ostravy. Například rychlík Šírava z Prahy přijíždí do Olomouce v 0:01. Jeden spoj autobusu číslo 50 odjíždí z přednádraží ve 23:53, další jede až v 0:32 ze zastávky Kosmonautů. Další rychlík, na který nenavazuje žádný spoj, je Excelsior směrem od Ostravy s příjezdem do Olomouce v 1:00. Noční autobus odjíždí v 1:07 z Kosmonautů, což lze podle kritiků stihnout jen s malou pravděpodobností.
"Je dobře, že bude opět v Olomouci alespoň částečně zajištěna noční dopravní obslužnost města," říká iniciátorka obnovy nočních linek z Hnutí Duha Simona Horká. "Má to však několik zásadních nedostatků. Jedny z nejlidnatějších městských částí, například Povel, Nové Sady, Lazce, Holice, ale i vzdálenější lokality, jako je Svatý Kopeček, zůstanou bez noční obsluhy. Noční spoj navíc ani nenavazuje na rychlíky z Prahy či Ostravy přijíždějící mezi půlnocí a jednou hodinou, míní Horká.
"Zatím jsme se rozhodli pokrýt hlavně velká sídliště a k tomu i Pavlovičky, kam bude zajíždět každý druhý spoj. Mělo by to znamenat pokrytí asi devadesáti procent poptávky po noční dopravě, po níž volají především ti, kdo do Olomouce přijíždějí v těchto hodinách vlakem. Po půlroce celý nastavený režim vyhodnotíme," konstatoval už dříve náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.
Simona Horká tuto iniciativu vítá. "Příště by ale bylo dobré tato jednání uskutečnit ještě před tím, než neefektivní spoj vyjede na svou trasu, a veřejnost i odborníky zapojovat pravidelně do tvorby jízdních řádů," upozorňuje.

Trasa noční autobusové linky 50:
Neředín, krematorium - Hřbitovy - U Kovárny - Pražská - Šibeník - Nádraží město - Palackého - Náměstí Hrdinů - Okresní soud - Tržnice - Envelopa - Vejdovského - Kosmonautů - (Na Špici) - (Pavlovičky) - (Bělidla) - (Husův sbor) - (Hodolanská) - (Aut. nádraží podchod) - (Fibichova) - (Hlavní nádraží) - U Bystřičky - Žižkovo náměstí - U Dómu - Náměstí Republiky - Koruna (Prior) - Náměstí Hrdinů - Okresní soud - Výstaviště Flora - Wolkerova - Fakultní nemocnice - Pionýrská - Hraniční - Okružní - Tabulový vrch a zpět bez obsluhy Pavloviček.

amb

Reklama

Café Restaurant CAESAR

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Restaurace se nachází v centru města u orloje v budově historické radnice. Kapacita 150 míst. Nabízíme regionální speciality, mezinárodní kuchyni i široký výběr z masových pokrmů, ryb, sa...