Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hrdly návštěvníků Beerfestu proteklo 80 tisíc piv. Letošek se povedl, hodnotí pořadatelé

Zprávy z regionu

4.6.2012

Autor: Jan Procházka

Téměř osmdesát tisíc kelímků se vypilo na letošním jedenáctém ročníku pivního festivalu. Jeho branami prošlo asi patnáct tisíc lidí. Pořadatelé to považují za úspěch. Letošnímu ročníku navíc přálo i počasí. Nejvíc lidí, asi pět tisíc, dorazilo ve čtvrtek. Přilákala je silná sestava Vypsaná fiXa, Horkýže Slíže a bratři Nedvědi.

Už pojedenácté se v Olomouci minulou středu otevřely brány pivního festivalu. Ten za dobu svého trvání prošel mnohými změnami a to nejen míst konání. Od počátku se je ale pod ním podepsán pořadatel Pavel Spálený. Ten hodnotí letošní ročník jako úspěšný. "Už máme něco za sebou a letos to probíhalo dobře. Myslím, že nás nic nepřekvapilo," poznamenal pár hodin před koncem festivalu a pro jistotu ještě vzhlédl k obloze. Ta byla ale v sobotu odpoledne bez jediného mráčku. "To počasí nám udělalo opravdu radost, protože letos to opravdu vyšlo. Samozřejmě, že párkrát sprchlo, ale Beerfest bez deště to by snad ani nebyl Beerfest. Naštěstí to byly jen přeháňky," usmíval se Spálený. K úsměvu měl důvod. Patnáct tisíc lidí za čtyři dny je návštěvnost, která pořadatele mile překvapila. "Je to zhruba stejné jako loni. Podařilo se nám ji udržet navzdory vzrůstajícím nákladům," konstatoval Spálený. Roční 2012 byl podle něj nejdražším v historii, na závěrečném účtu budu částka blížící se dvěma milionům korun.

Za úspěch považuje Pavel Spálený i fakt, že se podařilo udržet nízké vstupné. "Půlka lidí si stěžuje, že je vstupné vysoké, ale to jsou ti, kteří přijdou jen na pivo. My ale nabízíme každý den několik top kapel a to za cenu dvou set korun. Z tohoto pohledu je vstupné opravdu lidové," domnívá se Spálený. Festival by si podle něj mohl dovolit i velké zahraniční hvězdy, to by se ale do ceny vstupného rozhodně muselo promítnout. "Před několika lety jsme si to vyzkoušeli a pozvali kapelu Clawfinger. Přestože vstupné bylo mnohem vyšší než ostatní dny, byl areál plný a na koncert dorazilo například asi osm set fanoušků z Polska," zmínil Spálený. Zda se ale napřesrok můžeme těšit na další hvězdu podobného formátu, neprozradil. "Všechno je to o hledání kompromisů. Nechceme jít cestou velkých festivalů s lístky za tisíc korun," zdůraznil Spálený.

Kromě hudebního programu byla letos bohatá i nabídka pivovarů. Těch dorazilo přes čtyřicet. "Zaměřili jsme se hlavně na minipivovary, i když to občas bylo obtížné, se s nimi domluvit. Zásobují totiž často jenom své restaurace a udělat například deset sudů navíc je pro některé problém. Ještě týden dopředu neměli někteří sládkové jasno, zda se jim to podaří stihnout," prozradil Spálený. Některé pivovary prý musel doslova přemlouvat. "Celé to trvalo asi měsíc a dopadlo to dobře, většina dorazila," dodal.

Festival se konal už podruhé v areálu Korunní pevnůstky. Podle Pavla Spáleného je to poslední místo v Olomouci, kde se podobné akce dají pořádat. Nejlíp bylo podle něj Beerfestu na Envelopě, kde bylo dostatek potřebného prostoru. Tam se také před jedenácti lety konal první ročník. Z travnaté louky ho ale po letech vyhnaly stavební čety; dnes v oblíbené odpočinkové zóně, která ožívala mnohokrát do roka, stojí nová přírodovědecká fakulta. "Věřím, že se nám teď podaří zakořenit na Korunní pevnůstce, jiné takové místo už ve městě není," podotkl Spálený.
On sám si ale festivalu moc neužije. Tedy alespoň jako divák a ochutnávač. "Každý rok je to stejné. První pivo si dám, když na začátku narážíme slavnostní soudek a druhé, když festival skončí. Ale to je v pořádku," dodal závěrem.

Fotografie a reportáže ze všech dnů, rozhovory s hvězdami a videa beerfestové televize si můžete prohlédnout v našem speciálu.

Obrázek

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip