Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 16.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vyrazili jsme do Hrubé Vody s lístkem MHD: jde to, ale připlatíte si

Tipy a názory

7.4.2014

Autor: Barbora Sísová

Od 1. dubna vlakem i tramvají na jednu jízdenku, Pohodlnější a levnější cestování do Hrubé Vody – hlásají palcové titulky regionálních médií, včetně toho našeho. A spolu s touto novinkou se také začínají hromadit dotazy na naši redakci. Je to skutečně tak, že si koupím lístek na tramvaj a dojedu na něj až do Hrubé Vody? Jelikož novináři by měli předávat veřejnosti pravdivé a ověřené informace, vzali jsme tento úkol velmi zodpovědně. V přísném utajení, převlečeni za turistický páreček vyrážíme s kolegou Honzou Procházkou na investigativní jízdu a (ne)informovanosti některých pracovníků se nestačíme divit...

Jelikož nechceme být zákeřní, nevydáváme se na dobrodružnou cestu hned 1. dubna, ale necháme všem, kteří jsou do této novinky zapojeni, několik dnů na adaptaci. S sebou máme vše, co správný turista potřebuje - foťák, dostatek vody, velkou svačinu a především informativní brožurku o integraci tratě 310. Můžeme tedy v klidu vyrazit na tramvaj. První zastávkou se nám stává automat na prodej jízdenek. Takže co teď? "Cestujícím stačí od 1. 4. 2014 jedna jízdenka k cestování vlakem, příměstským autobusem i tramvajemi a autobusy městské hromadné dopravy," předčítá kolega z příručního letáčku. Vypadá to,že některé tlačítko na automatu by tedy mělo být to pravé. Jenomže které? Jednozónový lístek nám nejspíš nevystačí. A tak začínáme počítat zóny. Vychází nám číslo čtyři. Avšak čtyřzónový lístek nám automat nenabízí. Zapeklitá situace. Kupujeme tedy třízonový za 28 korun s tím, že na nádraží nám určitě někdo povolanější poradí, co dál. Přeci jenom automat zatím nemluví.

O několik minut později řádně označeným lístkem máváme před očima paní u přepážky Českých drah s dotazem, zda na tento lístek dojedeme až do Hrubé Vody. "No to ne, to máte jenom do Bystrovan (nacházející se v zóně 71, kde platí běžná jednozónová jízdenka za 14 korun, pozn. redakce)," tvrdí dáma za přepážkou. "Ale to je lístek na tři zóny," snažíme se paní trochu pomoci, avšak ta se nedá: "To já tedy nevím, jaké zóny nebo co, to není náš lístek a já o tom nic nevím, to si musíte vyřešit na Dopravním podniku," křičí na nás dáma, která už neví, jak by se nás zbavila. Dobrá tedy! Jdeme pátrat po informacích k jinému okénku. Tady je paní ochotnější a s výrazem mě nenachytáte, já o této novince vím, suverénně prohlásí, že lístek nám vystačí až do Hrubé Vody. I když se nám to nějak nezdá, nasedáme do vlaku a čekáme, co se bude dít dál.

Pan průvodčí přichází v momentě, kdy vlak opustí olomoucké nádraží. A naše neobvyklá jízdenka jej do rozpaků neuvede: "Lístek platí, ale jen do Bystrovan." A je to tady zas. "Ale my máme třízónový," opakujeme a začínáme si připadat trochu jako kolovrátek. "Aha, tak to vidím poprvé, to tady ještě nikdo neměl... Na tři zóny, to je sice pěkné, ale na jaké tři zóny?" Naštěstí je dopoledne, vlak zeje prázdnotou, a tak má pan průvodčí dostatek času věnovat se tomu našemu zapeklitému případu. Na rozdíl od paní za přepážkou je vcelku ochotný a vypadá to, že chce celé záležitosti skutečně přijít na kloub. Zoufale pročítá na střídačku jízdenku i manuál k nové integrované lince, nakonec volá přítele na telefonu. Avšak pomoc nepřichází."Pořád tu vypadává signál," obhajuje se pan průvodčí. Další zastávku z manuálu zjistí, že Hrubá Voda je ve čtvrtém pásmu. To potvrdí i následný telefonický hovor. "Takže je to tak, že lístek vám platí, ale pouze do Hluboček, které se nachází ve třetím pásmu, pokud jedete do Hrubé Vody, musíte si doplatit ještě 6 korun," hlásí vítězoslavně průvodčí, když se po půl hodině blížíme do stanice Hrubá Voda. Heuréka!
Tak teď si to shrneme: lístek za 28 korun, který si můžete běžně koupit v automatu, vám platí 65 minut, o víkendu dokonce 80 minut. Libovolnou MHD linkou můžete dojet na nádraží, přesednout na vlak a dorazit až do Hluboček. Pokud míříte do Hrubé Vody, zaplatíte 6 korun navíc. Přičemž částka 34 korun platí i v případě, že jedete z Olomouce do Hrubé Vody běžným způsobem.

Takže cesta tam by byla! A jak to probíhá, když jedete zpátky? Přestože novinka funguje jen pár dnů a k některým (to se netýká vás, kteří nás pravidelně čtete) se třeba ještě nedonesla, průvodčí vás na ni ani neupozorní. V odborném manuálu je totiž psáno: "Zavedením IDSOK na uvedené trati bude umožněn na žádost cestujícího v osobních vlacích dopravce ČD nákup jízdenky v IDSOK, pokud cestující nezažádá o odbavení v IDSOK, bude automaticky odbaven v tarifu ČD." A tak za požadavek "Dvakrát do Olomouce." ještě rychle dodáváme: "na tu novinku." Dostáváme lístek za 34 korun, který po příjezdu na Hlavní nádraží neskončí v koši, ale můžeme jej využít i na další dopravu po městě. A jak dlouho? Od koupi lístku v Hrubé Vodě přesně 80 minut. Pokud tedy vlak nemá zpoždění a jede zhruba půl hodiny, můžeme se ještě 50 minut projíždět tramvají. Tak co? Už máte trochu jasněji?

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941