Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hudební sezona bude bohatá. Přijede Tarja, Olympic, Kryštof i spousta umělců ze zahraničí

Kultura

22.9.2015

Autor: Jan Procházka

Olympic, Čechomor, Kryštof, Sto zvířat, ale taky spousta zahraničních hvězd v čele s metalovou královnou Tarjou. Hudební sezona v Olomouci pomalu začíná a jak se postupně odtajňují jednotlivá jména, vypadá to, že bude opravdu z čeho vybírat.

Přijede Tarja, Olympic, Kryštof i spousta zajímavých umělců ze zahraničí Přijede Tarja, Olympic, Kryštof i spousta zajímavých umělců ze zahraničí Foto: Ondřej Hlaváček

Jazz Tibet Club láká na zahraniční jména

"V říjnu přijede Erik Truffaz s chystaným novým albem. Tento francouzský trumpetista, který před čtyřmi lety otevíral náš klub po rekonstrukci, patří na špičku evropské scény. Není zvyklý se opakovat, s každým albem a každým turné nabízí trochu jiný muzikantský přístup, který pokaždé nadchne.Zajímavý bude i dvojkoncert Poppy Ackroyd z Velké Británie a Carlose Cipy z Německa, který nabídne směs postklasické hudby a ambientu. V listopadu pak přijede kapela Gogo Penguin, aktuální senzace britské hudební scény, o které jsme jednali skoro rok. Jejich osobitá hudba kombinuje melodie a harmonie inspirované jazzem a klasikou s rytmy vycházejícími z elektronické hudby. Výsledek je strhující. Na jaře získali prestižní britskou cenu Mercury Prize za Album roku. Půjde o jediný jejich koncert ve střední Evropě," láká produkční klubu Vladimír Foret. Podzimní program toho podle něj nabídne mnohem více a vyplatí se ho sledovat.
Program klubu najdete zde »

Do Bounty na zahraniční hvězdy i domácí kapely

Pětinásobná držitelka British Blues Awards Chantel McGregor, kytarista Tonny Spiner, který hrál s populárními Toto, nebo polští Drunk Lamb. To jsou jen drobečky z programu Bounty Rock Café. Provozovatel klubu Dušan Neumann se letos nejvíc těší právě na mladou Angličanku Chantel McGregor, která do Olomouce dorazí 18. listopadu. "V ostrovních hudebních kruzích se o ní hovoří jako o obrovské naději. Všechno její precizní hraní je improvizace a žádné sólo, kromě stěžejních figur, neuslyšíte nikdy dvakrát. Umí navázat kontakt s posluchači, možná také díky svému odzbrojujícímu holčičímu chichotání,“ láká na koncert Neumann. V říjnu v klubu přivítají například formaci Neopak, projekt legendárního kytarového mága Miloše Makovského, který se na scénu vrací po dvacetileté zdravotní pauze. "Posluchači se mohou těšit na emotivní zážitek,“ slibuje Neumann. Velký prostor v programu klubu budou mít do konce roku i kapely z Olomouce nebo regionu. "Společně se Studentskou radou Gymnázia Hejčín rovněž chystáme předvánoční koncert olomoucké písničkářky Adriany C., která v soutěži hejčínských kapel HEY! 2015 obsadila první místo,“ uzavírá Dušan Neumann.
Program klubu najdete zde »

V U-klubu zahraje špička domácí scény

Na podzim Mig 21 a Sto zvířat, na jaře Dan Bárta s Alicí, Michal Hrůza akusticky nebo velký koncert Kryštof. To jsou některá z lákadel, připravených pro nadcházející sezonu doyenem olomouckých klubů. “Budeme mít hodně pestrý žánrový mix, jak je ostatně u nás běžné. Těším se třeba na akustický koncert Michala Hrůzy, nebo Kryštofy, které v březnu děláme ve sportovní hale. Pecka bude určitě i koncert Dana Bárty s Alicí. Ti koncertují už opravdu jen výjimečně,” zmiňuje provozovatel klubu Leo Friedl. V “Účku” zahrají i punkový ZakázanÝ ovoce, Xindl X či bratři Malinové.
Program klubu najdete zde »

Dan Bárta přijede na jaře s Alicí do U-klubu. Dan Bárta přijede na jaře s Alicí do U-klubu. Foto: Jan Procházka

Do ArtUm se chystají písničkáři

Zahálet nebude ani ArtUm centrum v Sokolské ulici. Scéna má za sebou nultou sezonu a nyní startuje již naplno. V říjnu přijede například Štěpán Rak, nebo britský zpěvák Bobby Long. “Na listopad je v plánu Pavel Fajt se svým novým projektem Drumming Aley, šansonový večer se Zlatkou Bartošovou, která je olomouckou rodačkou, ale už léta vystupuje a žije v Praze, v lednu přijedou polští HoTS Band, moderní evropský jazz velice mladé kapely, v březnu Ian Ritchie´s SOHO Project z Velké Británie, Simeon Soul Charger z USA, Marián Varga v dubnu přijede Michal Pavlíček dorazí s koncertem ke svým šedesátinám. Rozjednáno toho máme ale ještě mnohem více,” zmínil provozovatel Jiří Nebenführ. Specialitou podle něj budou hudební sklepy, které pořádá písničkář Václav Koubek. A představí na nich hned několik kolegů: třeba Jiřího Dědečka, Zdeňka Vřešťála, Luboše Pospíšila či Jaroslava Hutku. “Od října až do dubna to bude každý měsíc jeden koncert,” upřesnil Nebenführ.
Program klubu najdete zde »

Petarda chystá Tarju i Petru Janů

Hned několik akcí chystá na různých místech v Olomouci agentura Petarda Production. Největší senzací je nejspíš vánoční koncert Tarji Turunen, finské metalové královny, která ovšem tentokrát - 4. prosince - přiveze trochu jiný repertoár. "Poprvé přijíždí do Česka s adventním představením, které v minulosti mohli vidět jen lidé v Německu a Finsku. V programu zazní také skladby českých duchovních autorů," láká za agenturu Kristina Vavríková. Vzhledem k obrovskému zájmu publika a omezenému počtu míst v kostele Panny Marie Sněžné byl už přidán druhý termín. “Uskuteční se 5. prosince a i ten je už ze tří čtvrtin vyprodán, jednáme s Tarjou, zda by bylo možné udělat ještě třetí koncert. Uvidíme…” zmiňuje Vavríková.
I další chystané akce bude vánoční: 13. prosince se uskuteční koncert jednoho z nejlepších gospelových souborů Nate Brown & One Voice z USA v kostele panny Marie Sněžné, v pátek 18. prosince pak v hlavním sále Arcibiskupství olomouckého vánoční koncert Petry Janů za klavírního doprovodu Karla Štolby. “Samozřejmě chystáme několik velmi zajímavých projektů na rok 2016, ale ty jsou v přípravách a ještě bych nechtěla zveřejňovat,” uzavírá Vavríková.
Přehled akcí agentury najdete zde »

V pavilonu A zahraje 16. října Olympic. V pavilonu A zahraje 16. října Olympic. Foto: Jan Procházka

Do Hobliny přijedou Čankišou, v zimě se bude hrát uvnitř

Nabídka míst, kde se pravidelně konají koncerty, se v tomto roce rozšířila také o areál letního kina, respektive hospůdky Hoblina. Ještě v říjnu se tam bude hrát pod širým nebem. “Největší hvězdou jsou Čankišou, kteří zahrají 9. října. Chystáme ale také koncert Dana Vertiga a No Seas Perro. Ale i v chladnějších časech se u nás hrát nepřestane, jen se přesunume dovnitř. Hrávat se bude v úterky nebo středy od sedmi večer a budou to spíš jednotlivci s kytarou nebo jiná malá akustická uskupení,” shrnula produkční Hobliny Antonie Hastíková.
Program klubu najdete zde »

Metropol nejsou jen filmy: přijede Kubišová i Čechomor

I v dalším kině - Metropolu se bude koncertovat. Už 1. října se tu představí třeba bratři Ebenové. V listopadu pak přijede Dalibor Janda: “V bezmála dvouhodinové show české hudební legendy za doprovodu původní kapely Prototyp si můžete užít ty největší hity,” láká pořadatelská agentura Gong. V listopadu ale před plátnem vystoupí i další hvězdy. Třeba Janek Ledecký nebo Marta Kubišová. V prosinci pak do Metropolu přijede Čechomor. A pro fanoušky trochu jiné lidové hudby jedna pozvánka na jaro. V březnu dorazí do Metropolu Kollárovci.
Hudební program Metropolu najdete zde »


Hrát se bude ale také na dalších místech, méně tradičních. Třeba v Divadle na Šantovce, které na podzim přichystalo dvě lahůdky. Nejprve koncert Karla Plíhala 6. října, přesně o dva měsíce později - tedy 6. prosince - pak přijede Aneta Langerová.
Velký koncert se chystá i v pavilonu A na Výstavišti Flora. Tam už 16. října zahraje Olympic.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka