Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hurá za medvědem! Centrem města prošel masopustní průvod

Zprávy z regionu

8.3.2011

Autor: jap

Medvěd, vodník, čarodějnice, kejklíři i několik rytířů v brnění. Centrem Olomouce dnes odpoledne prošel masopustní průvod. Uspořádali ho nadšenci z waldorfské školy. Chtěli upozornit nejen na svou činnost, ale také připomenout tradiční zvyklosti, které by podle nich neměly vymizet.

Masopustní průvod vyrazil od budovy tržnice krátce po čtvrté hodině odpoledne. Asi padesátka účastníků čítala nejmenší žáčky, rodiče i starší děti. "Jsme tu všichni. Od našich předškoláčků až do našich šesťáků," prozradila manažerka školy Barbara Protivánková.

Průvod prošel Kateřinskou ulicí na Dolní náměstí, kde se zastavil u řeznictví pro kus masa a koláčky. "Je dobře, že tahle pěkná tradice je pořád živá," pochvalovala účastníky řeznice a na masopustní meč nabodla kus uzeného. Dalším kusem masa projela čepel o chvíli později v nedaleké cukrárně a poté i na dalších zastávkách.

"Je to bezva. Líbí se nám chodit v kostýmu," pochvalovaly si nejmenší děti. Ty starší předvedly i některé až cirkusové kousky. Třeba jízdu na jednokole nebo žonglování. "Je to milé, vůbec si nepamatuju, kdy jsem viděla naposledy masopust. To už je hodně let. A určitě to bylo na vesnici," prozradila Marcela Jonášová, která průvod potkala u radnice. I další kolemjdoucí se na masky dívali se zalíbením. "Možná by se mělo něco podobného uspořádat ve větším. Třeba podobně jako jsou svátky města," vyjádřil se starší pán, který si průvod začal natáčet na mobilní telefon. "Tohle mi jinak doma neuvěří," usmíval se.

Waldorfská škola je v Olomouci od roku 2004. Její pedagogika se liší od běžných škol zejména přístupem k žákům a neexistencí klasického známkování. Děti se také od první třídy učí dva cizí jazyky. Olomoucká waldorfská škola je jediná v celém kraji, žáky sem rodiče vozí mnohdy z poměrně vzdálených bydlišť.

jap

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941