Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Integrovaná doprava do Hluboček slaví úspěch: Tramvaj a vlak budou i do budoucna na jednu jízdenku

Zprávy z regionu

31.1.2015

Autor: Barbora Sísová

I nadále mohou cestující, kteří se přemisťují mezi Olomoucí a Hlubočkami využívat jednotnou jízdenku na vlak, autobus i městskou hromadnou dopravu. A to i přesto, že se ukázalo, že je pro Dopravní podnik města Olomouce tento projekt ztrátový.  

Předtím, než se radní rozhodli, zda bude projekt integrace pokračovat, či nikoliv, se seznámili s dosavadními výsledky a dopady této integrace. Zajímaly je jak počty cestujících, tak i dopady na tržby Dopravního podniku města Olomouce. Po vyhodnocení rada schválila pokračování projektu. "Ukázalo se, že pro Dopravní podnik znamenalo zavedení integrovaného jízdného mírný propad tržeb a že tento propad bude pravděpodobně pokračovat i v letošním roce," uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk. V osmi měsících minulého roku, kdy platila možnost využít integrované jízdenky, přišel na tržbách Dopravní podnik o více než 48 tisíc korun, pro letošní rok by ztráta mohla činit téměř 107 tisíc korun. Zajímavým faktem ale je, že v celkovém součtu v loňském roce došlo naopak k mírnému nárůstu tržeb Dopravního podniku. "Vývoj tržeb Českých drah i tržeb Dopravního podniku ve vztahu k vybrané trati budeme spolu s krajským koordinátorem každý měsíc bedlivě sledovat," dodal primátor. V případě výraznější změny v chování cestujících by následovalo opětovné vyhodnocení projektu a případné úpravy pro příští rok.

Průzkumy probíhaly před zahájením projektu integrace i po něm, zaměřovaly se na využití vlakové dopravy a následný přestup na hromadnou dopravu v Olomouci. Ukázalo se, že přestupnost mezi železnicí na této trati a olomouckou MHD je skoro 52 procent.

Jednotnou jízdenku na vlak a městskou hromadnou dopravu na železniční trati číslo 310 Hlubočky – Olomouc mohou cestující využívat od dubna loňského roku. "Jedná se o pilotní projekt integrace vlakové dopravy do krajského města. Jeho cílem je především zvýšit atraktivitu veřejné dopravy ve srovnání s dopravou individuální. Pokud se tento projekt dlouhodobě osvědčí, mohou jej dopravci využít i na dalších tratích," dodal primátor Staněk.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

PORTO - RESTAURANT PIZZERIA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pizzerie

Zavítejte do restaurace a pizzerie v prostorách hlavního nádraží v Olomouci. Nabízíme Vám 32 druhů vynikající domácí pizzy. V krásném, dobovém, klimatizovaném interiéru Vás bude obslu...