Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 11.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovka se představila veřejnosti.  Podívejte se, jak bude vypadat

Zprávy z regionu

16.6.2010

Autor: Kateřina Blažková

Historické centrum Olomouce se rozroste o jednu zbrusu novou čtvrť. Vznikne v areálu bývalého Mila. O tom, jak její podoba zasáhne do tváře města, jak stavba ovlivní životní prostředí, dopravu či kulturu, včera s občany diskutovali investoři projektu, architekti i zástupci města.

Podle plánů investorů vyroste multifunkční projekt Šantovka v bývalém areálu Milo a okolních pozemcích do podzimu roku 2012. Na ploše zhruba dvanácti hektarů vznikne nejdříve obchodní galerie a zábavní centrum, jejichž podoba se včera prvně představila široké veřejnosti. Architekti z ateliéru Benoy přítomné občany ujistili, že se při návrhu snažili co nejvíce respektovat specifika olomouckého historického centra. Svůj architektonický přístup založili na pochopení a respektu k okolí a městu. Tomu podřídili nejen podobu budov, ale i jejich barevné spektrum.

"Občané nemusí mít strach, že to nákupním centrem začíná a taky skončí. Nákupní galerie zabere z celé plochy přibližně čtyři hektary, zbytek padne na byty, administrativu a volnočasové plochy," řekl Richard Morávek z SMC Development a.s. Už v létě hodlají investoři promýšlet druhou etapu, během níž vzniknou bytové realizace a administrativní zázemí. Předběžně se počítá s ubytováním zhruba pro 600 rodin a v administrativní sféře najde uplatnění až 1000 lidí.

I když se jedná o akci soukromého majitele, magistrát města Olomouce realizaci projektu bedlivě sledoval. Výsledkem je například spolupráce při výstavbě nové tramvajové trati, která podle slov primátora Martina Novotného propojí centrum nejen s novou čtvrtí, ale i s jižní částí města, kde žije zhruba 20 tisíc obyvatel, jež se doposud muselo spoléhat pouze na autobusovou dopravu.

Z řad přítomných občanů vzešly dotazy především na soulad stavby s územním plánem, skutečnost, že území je místem častých záplav, obávali se i, zda nové stavby nenaruší výškový profil Olomouce a nepoškodí životní prostředí a zda bude zachován biokoridor a stávající zeleň. Architekti i investoři všechny otázky zodpověděli a snad tím vyvrátili veškeré obavy. Výšku budov hlídá magistrát, zeleň po dendrologickém průzkumu sami architekti.

Otázkou zůstává, jakým přínosem bude další nákupní a zábavní centrum v Olomouci a jaký vliv bude mít nová čtvrť na dosavadní chod města...

Kateřina Blažkováblazkova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip