Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 11.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak fungují online média v Česku, zajímala se v naší redakci delegace novinářek z USA

Zprávy z regionu

20.5.2015

Autor: jap

Nestává se každý den, abychom u nás v redakci vítali mezinárodní návštěvu. Navíc z oboru. Minulý týden jsme se ale stali jednou ze zastávek na cestě čtyřčlenného týmu novinářek z americké Pensylvánie na měsíční cestě po Česku a Slovensku. Dámy se zajímaly o každodenní chod nejčtenějšího internetového média ve městě a zajímavé bylo hlavně zjištění, že se od té Ameriky zase tolik nelišíme. Až na detaily. Věděli jste, že v Americe nemají sporťáky, ale většinou spíš sporťačky?

Čtyřčlenná skupinka novinářek z Pensylvánie přiletěla do Česka 9. května na pozvání místních rotariánů. “V rámci naší mezinárodní organizace máme službu mladým profesionálům - zprostředkováváme jejich výměnné pobyty. Týmy z Česka a Slovenska tak už v minulosti navštívily kromě USA i Brazílii. A zároveň jsme týmy z těchto zemí přivítali i u nás,” vysvětlil prezident olomoucké Rotary Jan Krejčí. Letošní návštěva byla ryze dámská. A zvědavá. Do naší redakce přišly Kim, Patti, Theresa a Sarah v úterý ráno a celé setkání provázela přátelská atmosféra. “Dozvěděla jsem se nejen to, jak funguje online medium, ale také jsem zjistila, že žurnalistika u nás a v Česku se ubírá dosti podobným směrem... Jak by taky ne! Novináři totiž mají podobné cíle a působí na ně podobné tlaky. Musíme vydávat články co nejrychleji, fakticky i pravopisně bez chyb a držet krok s vývojem, “ popsala setkání Kim O'Brien, která po kariéře v Los Angeles Times pracuje na volné noze a věnuje se převážně sportu. To nás překvapilo. V našich končinách jsou totiž “sporťačky” spíše vzácností. Dámy zasáhlo i město. “Po přijetí na radnici a prohlídce Pevnosti poznání už byly utahané a nikam se jim nechtělo, ale když jsme je vzali na Václavské náměstí, únava rázem zmizela. Dóm je uchvátil,” prozradil Jan Krejčí, který Američanky po Olomouci provázel. A doplnil i zajímavost: “Velice jim chutnaly tvarůžky.”

Z Hané pak tým zamířil do Ostravy, kde americké novinářky navštívily studia České televize a Českého rozhlasu. Jejich cesta poté vedla do Brna, koncem tohoto týdne se pak přesouvají na Slovensko. Do Spojených států se vracejí 6. června.

An American in Olomouc

By Kim O’Brien

Ze začátku jsem si nebyla úplně jistá, co mám od cesty do České republiky očekávat a když jsem vystoupila z letadla, byla jsem trochu nervózní. Ale když náš tým podnikl cestu do Olomouce byli jsme velmi příjemně překvapeni. Milí lidé, mix historických a moderních zákoutí i neustálá podnikatelská aktivita… město kuriózně šarmantní tak, jako žádné jiné město, které bych kdy viděla.

Jelikož v USA pracuji jako marketing copywriter a novinářka, těšila jsem se až se dozvím víc o novinářské produkci v České republice. Když jsme navštívili Olomouc.cz, byla má touha po informacích uspokojena. Dozvěděla jsem se nejen to, jak funguje online medium, ale také jsem zjistila, že žurnalistika u nás v USA a ČR se ubírá dosti podobným směrem... Jak by taky ne! Novináři totiž mají podobné cíle a působí na ně podobné tlaky. Musíme vydávat články co nejrychleji, fakticky i pravopisně bez chyb a držet krok s vývojem. Všichni se také chceme stále zlepšovat, a navíc jsme zasaženi společnou láskou ke kávě. Hmmm.... to musí být nějaká novinářská vlastnost.

Ale vtipy stranou, opravdu bylo neocenitelné nakouknout alespoň letmým pohledem do toho, jak funguje moderní zpravodajský server v takovém historickém městě, jako je Olomouc. Seděli jsme zde a vyprávěli si se všemi redaktory, fotografy a lidmi, kteří mají Olomouc.cz na starost. Médium nabízí plný servis pro obyvatele města, kteří jsou zvyklí, že zde najdou všechno, co potřebují pro svůj každodenní život v tomto městě. Ve městě, které se honosí množstvím historických stylů, jako je románský, gotický a barokní, jsem byla zaujata tím, jak Olomouc.cz působí moderním vzhledem, zatímco stále pomáhá zachovat krásu historického centra.

Návštěva Rotary týmu v Olomouc.cz nám nabídla nejen to nahlédnout do zahraniční žurnalistiky, ale také spojit se s redaktory, editory a fotografy, kteří dělají něco podobného jako já. Zbytek mého týmu to vnímá dost podobně, a proto všichni děkujeme všem z redakce za to, že si na nás udělali čas a provedli nás jejich každodenní činnostmi.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip