Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podívejte se s námi, jak se pavilon A proměnil v hrad Karlštejn a nasajte atmosféru jara i středověku

Zprávy z regionu

21.4.2016

Autor: Barbora Sísová

Zatímco loni Flora vzala návštěvníky na putování po exotickém Mexiku, letos jim nabízí cestu do dávné historie. Pavilon A se přes noc proměnil ve středověké kulisy plné postav z dob Karla IV. Potkáte tu nejen velkého květinového vladaře, ale také jeho ženu Elišku Pomořanskou nebo třeba vévodu Štěpána či purkrabího. Atmosféru dokresluje také stylová hudba z filmu Noc na Karlštejně nebo krčma, kde vám víno nabídne dobově oblečená obsluha. Vítejte ve 14. století a vychutnejte si nápaditá květinová aranžmá.

Podívejte se s námi, jak se pavilon A proměnil v hrad Karlštejn a nasajte atmosféru jara i středověku. Podívejte se s námi, jak se pavilon A proměnil v hrad Karlštejn a nasajte atmosféru jara i středověku.

Letošní jarní Flora se nechala inspirovat významným výročí narození Karla IV., od kterého letos uplyne 700 let. Stejné téma jako hlavní expozice má také floristická soutěž konaná a vyhlašovaná tradičně právě během jarní Flory: mistři svého řemesla budou tentokrát vázat ceremoniální kytice s mottem Květiny pro jejich veličenstva. V obrazárně v přízemí pavilonu tak návštěvníci mohou obdivovat svatební kytice nebo dekorace určené pro nesení v ruce inspirované některou z manželek Karla IV. nebo kytice určené přímo pro vladaře.

Aby byla středověká atmosféra dokonalá, je třeba doladit také všechny detaily. Jelikož Karel IV. nechal do Čech přivézt révu z Burgundska a Porýní, a podporoval nejen výsadbu hroznů, ale také chmele, je zde přítomno několik stylových krčem, kde můžete ochutnat výsledky této produkce, tedy pivo či víno, které vám stylově nabídne obsluha v dobových kostýmech.

Návštěvníci si mohou řadu věcí vyzkoušet na vlastní kůži. Například to, jak pohodlně se sedí králi na trůnu, jak těžké je pro ženu maskovat se v brnění, aby mohla proniknout na Karlštejn nebo jak můžete dopadnout, když nebudete poctiví...

Na Floru však většina lidí míří především kvůli nákupům, ať už jarních květin, sazenic, nebo jiných nezbytných věcí pro domácnost. A podle davů tlačících se úzkými uličkami parku před jednotlivými stánky, to vypadá, že i tentokrát budou české zahrádky opět dokonalé.

Pokud chcete jarní Floru navštívit, máte příležitost až do neděle. Brány budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 120 Kč, zlevněné pro důchodce a studenty 80 a pro děti od 6 do 15 let 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti zaplatí návštěvníci 210 korun, děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP/P mají vstup na výstaviště zdarma. Více informací najdete zde.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová