Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 14.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jarní Flora ožije mládím. Květinová výstava připomene univerzitní jubileum

Zprávy z regionu

23.4.2013

Autor: Adam Fritscher

Poprvé (a podle organizátorů snad i naposledy) bez hlavního pavilonu A se bude muset obejít jarní etapa nejstarší české květinové výstavy Flora Olomouc. Mezinárodní zahradnická výstava a veletrh se bude konat od tohoto čtvrtka až do neděle a tematicky ji tvůrci věnovali 440. výročí od založení Univerzity Palackého. A její studenti by měli být během všech výstavnických dnů v olomouckých parcích řádně vidět.

Jarní etapa květinové Flory se vůbec poprvé konala v olomouckých parcích v srpnu roku 1958 a pozítří vstoupí už do svého 34. ročníku. Jednotlivým expozicím budou vzhledem k rekonstrukci největšího pavilonu A letos vyhrazeny pavilony E, G, H, montovaná hala B a venkovní plochy, které zaplní stánky s nabídkou jarních zahradnických trhů a veletrhu malé zahradní mechanizace Hortifarm. K účasti na výstavě se doposud přihlásilo 447 vystavovatelů a prodejců z České republiky, Polska a Slovenska, ale i Holandska a Belgie.
Při projektování hlavní expozice se tvůrci nechali inspirovat 440. výročím založení nejstarší moravské alma mater - olomoucké univerzity. Květinová přehlídka květinových výpěstků domácích i zahraničních zahradnických firem s více než dvěma tisíci kusy hrnkových muškátů, petunií, netýkavek a macešek a s Holandskou zahradou s pěti tisíci kusy hrnkových kvetoucích tulipánů, narcisů, modřenců a hyacintů ponese název Vivat Academia. Velkoplošné panely doplněné různými artefakty charakterizujícími jednotlivé fakulty Univerzity Palackého zakomponované v expozici seznámí návštěvníky s její historií i současností. "Chtěli jsme vykompenzovat citelnou ztrátu pavilonu A, který zastoupí montovaná hala tvořená dvěma stany o úctyhodných rozměrech desetkrát třicet metrů. Díky takto vzniklému prostoru se nám podařilo vhodně propojit interiér s exteriérem a prezentovat v této expozici všech osm fakult univerzity," těší se tvůrce expozice a exředitelel olomouckého výstaviště Zdeněk Štefka.
Návštěvníci v této expozici najdou rovněž exponáty jarní floristické soutěže v aranžování květin, která se také inspirovala univerzitním jubileem: soutěžit se bude o nejzajímavější kytici pro rektora a ve zdobení nádob pro univerzitní aulu. Vnější atriový prostor haly s čajovnou a bonsajovou poradnou, který se díky projektu podařilo vytvořit, poslouží návštěvníkům k příjemnému odpočinku mezi bonsajemi, skalničkami, vřesy, kaktusy, masožravkami, jezírkem s vodními rostlinami, rododendrony, okrasnými keři a stromy.

Univerzita na Floře: kvízy, referendum i nordic walking

Pro návštěvníky květinové výstavy připraví Univerzita Palackého bohatý program: v pavilonu B představí na velkoplošných panelech všechny své fakulty a nejnovější klip o studentské metropoli Hané. O zábavný program se postarají studenti ve třinácti stáncích v areálu parku Smetanových sadů. Chybět nebudou ani artefakty jednotlivých fakult zakomponované v květinových instalacích. O hudební stránku programu se postará smíšený komorní sbor Ateneo UP či Dětská opera Olomouc.
"Skutečnost, že se výstava Flora Olomouc 2013 rozhodla považovat 440. výročí Univerzity Palackého za důstojné centrální téma pro svou jarní etapu zahradnické výstavy, je krásným uznáním významu univerzity pro Olomouc i pro celou Českou republiku," uvedl prorektor pro zahraniční vztahy profesor Ladislav Daniel.
Studenti z jednotlivých fakult připraví pro návštěvníky Flory workshopy zaměřené na různá témata: Pohyb není věda, Aplikované pohybové aktivity, Matematická kavárna, Geologie převážně nevážně, Vše, co lítá, běhá, plave, Fotografie a experimentální malba, Dramaterapie či Japonský klub.
Fakulta tělesné kultury chystá dva stánky. "Zájemci mohou zkusit jízdu na sportovním vozíku, na elektrickém handbiku nebo se pohybovat po areálu jako nevidomí se slepeckou holí. Zaměříme se také na vedenou pohybovou aktivitu nordic walking s použitím krokoměrů. Hned po ní vyhodnotíme tělesnou zdatnost či energetický výdej dotyčného," přiblížil program fakulty Martin Kučera.
Experimenty, které připravuje přírodovědecká fakulta, zaujmou nejen zahrádkáře, ale také malé a velké vědce. "Zahrádkáři si mohou změřit pH půdy, které je jedním z nejdůležitějších faktorů úspěšného pěstování rostlin. Malí i velcí budou moci porovnat krásu živých květin s ‚květy a korály‘, které vyrostou v Chemické zahrádce. V Aromakvízu si návštěvníci otestují své čichové smysly při určování koření nebo je zaujme Tančící majoránka," prozradila Pavlína Baizová.
Chybět nebudou ani právnická témata. "Chystáme dva stánky především pro děti. První aktivitou je právnický kvíz, druhou ‚místní referendum‘. Účastníci Flory se budou moci vyjádřit k určitému právnímu problému, budou hlasovat pro, či proti záměru. Výsledky hlasovaní zveřejníme například na facebooku fakulty," uvedla Lucia Madleňáková.

Společnou expozici Českého zahrádkářského svazu s jarními výpěstky, léčivými, kořeninovými a aromatickými bylinkami, skalničkami, ozdobenou přehlídkou narcisů na vodní ploše, soutěžními expozicemi zahradnických škol a přehlídkou exponátů floristické soutěže pro mládež najdou návštěvníci v pavilonu H. Podle motta expozice Škola hrou připravili zahrádkáři pro nejmenší návštěvníky pavilonu květinové bludiště s vědomostními kvízy. Zahrádkářský Moravský sklípek s kvalitním moravským vínem a cimbálovou muzikou zase ocení dospělí návštěvníci.
Květinová expozice různobarevných orchidejí drobných i obřích rozměrů oživí pavilon E se stánky odborných zahradnických a zahrádkářských časopisů, orchidejovou poradnou a cukrárnou s posezením pro návštěvníky.

Pavilon G bude letos lákat na Jarní zahradnické trhy s nabídkou květin, zeleniny, semen nebo školkařských výpěstků. Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s výsadbami cibulovin a trvalek budou také patřit zahradnickým trhům a dvacátému ročníku veletrhu drobné zahradní mechanizace Hortifarm. Na zájemce - zahrádkáře, kutily a chalupáře - bude čekat pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a dalších potřeb. "Zajímavostí bude třeba prodejní ukázka repasovaných historických traktorů nebo prodej jedlých hub," zmínil manažer zahradnických trhů a Hortifarmu Lukáš Juřica.
Návštěvníkům výstavy budou také letos otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a zvířenou i sousedící botanická zahrada Univerzity Palackého se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou zájemci zamířit rovněž do botanické zahrady výstaviště Flora v Bezručových sadech.
Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program v hudebním pavilonu na hlavní aleji Smetanových sadů s popovou, dechovou hudbou, soutěží mladých zpěváků Brána 2013 a folkovým festivalem Country Folk Flora. V Café Fontána vystoupí v pátek, sobotu a neděli vystoupí smíšený komorní sbor Ateneo UP a Dětská opera Olomouc. Děti se mohou zabavit na kolotočích, skákacích hradech či při malování karikatur.

Oficiálním dopravcem jarní Flory se opět staly České dráhy. Pro všechny, kteří zamíří na nejkrásnější českou květinovou výstavu, připravily speciální nabídku VLAK+. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci Flory odkudkoliv z České republiky mohou dostat za polovinu jízdného. Musí ovšem o speciální jízdenku požádat v pokladně a na výstavě si ji nechat potvrdit razítkem na stánku Českých drah. S Českými drahami se letos navíc dostanou i přímo na výstaviště: mezi hlavním nádražím a nádražím Olomouc-Nová Ulice bude pro návštěvníky zdarma po celou dobu výstavy pendlovat historický motoráček Hurvínek. V pátek a sobotu se na kolejích představí unikátní souprava historických vozidel, která bude výjimečně vypravena právě jen o jarní Floře. Pro návštěvníky Flory bude ve dnech výstavy mimořádně otevřena i Expozice historických vozidel ČD v Táborské ulici za hlavním nádražím.

Brány výstaviště budou v době výstavy otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun, zlevněné pro důchodce a studenty 80 a pro děti od 6 do 15 let a školní výpravy včetně pedagogického dozoru 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti zaplatí návštěvníci 210 korun, děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP-P mají vstup na výstaviště zdarma.

Adam Fritscher

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip