Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Láska s cizincem, práce v zahraničí i dokonalá dovolená - důvodů, proč se naučit cizí jazyk, je spousta

Tipy a názory

26.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Léto přímo vybízí k cestování po nejrůznějších zemích světa. Stalo se vám někdy, že jste se někam báli jet jen proto, že neovládáte jazyk vybrané země? Nebo jste se právě vrátili až po uši zamilovaní do nějakého exotického cizince a zjistili jste, že na dlouhé filozofické hovory vaše jazykové znalosti nestačí? Pak je možná ten pravý čas začít se učit základy vámi zvoleného jazyka nebo vaše bídné znalosti alespoň trošinku rozvinout. Obrátit se můžete například na Jazykový a vzdělávací institut, který nabízí studium třinácti jazyků, mezi nimiž nechybí ani švédština, arabština, turečtina či řečtina.

Jazykový a vzdělávací institut vznikl v roce 2010 a hlavní myšlenkou bylo nabídnout olomouckým obyvatelům také studium méně tradičních jazyků, než je například angličtina, němčina, francouzština či ruština. Nyní poskytuje výuku třinácti jazyků a nabídka se každým rokem upravuje na základě poptávky. "Každý rok je zájem o něco jiného, čtyři roky zpátky jednoznačně vévodila španělština, pak polština nebo ruština a minulý rok byla poptávka po turečtině a arabštině. Jsme moc zvědaví, jaký hit se objeví tento rok," uvedla ředitelka jazykové školy Jitka Bajgarová, která láká například na studium švédštiny, japonštiny nebo řečtiny. Výuka probíhá jak skupinově, tak individuálně, nebo dokonce přes skype. "U skupinové výuky je potřeba, aby se přihlásili minimálně čtyři studenti, maximum je zhruba osm, což je tak maximum vhodné na výuku jazyka," vysvětluje Bajgarová.

Jazykový a vzdělávací institut si zakládá na tom, aby se jejich studenti jazyk učili opravdu proto, aby se dorozuměli, a nešprtali se nazpaměť složitou gramatiku. Důležité je tedy hlavně to, aby studenti v hodinách mluvili a nebáli se pak hovořit také v zahraničí. V tomto duchu probíhá také přijímání nových studentů: "Více než na rozřazení studentů na základě gramatických testů dbáme na osobní pohovory, které prozrazují aktivní znalost jazyka spíše než tu pasivní. Chceme našeho studenta poznat, zjistit, jaké má předchozí zkušenosti a co jej ke studiu motivuje," popisuje ředitelka jazykové školy. Aktivní konverzaci v hodinách podporuje také to, že kromě českých lektorů je na škole i několik rodilých mluvčích, momentálně například z Kanady, Francie nebo Švédska.

Aby byla výuka co nejefektivnější, navrhla si jazyková škola také své vlastní učebnice, například na specializovanou angličtinu nebo angličtinu pro děti. "Letos máme dvě takové novinky, chceme se věnovat specializované angličtině, kde se učí odborný jazyk zaměřený na právo, zdravotnictví či techniku. A pak se také věnovat talentovaným dětem na 2. stupni základní školy. Velmi často se totiž u nás doučují pouze děti, které mají ve škole problémy, ale ono je potřeba také rozvíjet jazykové schopnosti u nadaných dětí. Neznamená to, že když má dítě z angličtiny jedničku, nemusí se s ním dále pracovat," upozorňuje Bajgarová, která do budoucna uvažuje také o němčině a španělštině pro talentované děti.

Všechny skupinové kurzy odstartují 15. září, takže máte stále dostatek času, abyste popřemýšleli, který jazyk si vyberete. V nabídce jsou také denní pomaturitní kurzy angličtiny, němčiny, španělštiny a ruštiny, které začínají už 1. září. Pokud byste měli o kurz zájem, stále se ještě můžete hlásit, a to až do konce září. Od poloviny září však už není garance volného místa, jelikož míst ve skupině je pouze omezený počet. Více informací o jazykové škole naleznete zde.

A nezapomeňte, že kolik jazyků umíte, tolikrát jste člověkem, takže byste se rozhodně neměli smířit pouze s chabými základy angličtiny.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip