Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Je libo lehký oběd? Vydejte se s námi na ochutnávku salátů a objevte opravdové zeleninové skvosty

Tipy a názory

27.8.2014

Autor: Veronika Pavlíková

Také si v létě více pochutnáte na salátku nebo na jiném lehkém pokrmu spíše než na svíčkové s knedlíkem? Jenže jíst pořád dokola salát s kuřecími kousky by nebavilo snad nikoho. Nabídka většiny olomouckých restaurací se totiž soustředí především na speciality české kuchyně a co se salátů týče, narazíte většinou jen na okurkový, rajčatový, šopský či zmíněný salát s kuřecím masem. Naštěstí existují výjimky. A právě na ty jsme se zaměřili. Pojďte se s námi podívat, kde vaše chuťové buňky čeká opravdu labužnický salátový zážitek.

S dovolením opomeňme i salát řecký, kdy většina kuchařů přidá na šopák několik černých oliv a rozdíl mezi balkánským sýrem a pravou řeckou fetou neřeší. Za zmínku už však stojí salát Caesar, který si pomalu ale jistě vyšlapal cestičku do olomouckých jídelních lístků. Většinou vám ale donesou jeho více či méně počeštělou verzi. Originální recepturu dodržují například v kavárně Organica, kde opravdu dostanete římský salát s dresinkem z ančoviček a bez kuřecího masa. Výborný Caesar nabízí i pivnice M Trojka, z římského salátu a s kuřecím masem, které je v Česku s receptem natolik spjaté, že jej nelze nikomu vytknout. Naopak v restauraci Renomé jsem si pochutnala na dobrém salátu s kuřecími kousky a cherry rajčátky dochuceném jogurtovou zálivkou, s Caesarem to však mělo pramálo společného, přestože se pokrm tímto názvem pyšnil.

Připravte si salát Caesar podle tradiční receptury
1 římský salát, bílé pečivo, 150ml olivového oleje, 2 žloutky, 2 ančovičky, česnek, 2 lžičky hořčice (dijónská nebo hrubozrnná), ½ citronu, 1 lžička parmezánu do zálivky, hoblinky parmezánu

Autorem původního receptu je údajně kuchař italského původu, který se usadil v mexické Tijuaně a z nouze, kdy došly zásoby, vytvořil tuto geniální specialitu. Zásadní je používat výhradně křehký římský salát, chybět by neměly krutony z bílého pečiva a parmezán. Dresink připravíme ze žloutků, do kterých metličkou vmícháme hořčici, šťávu z citrónu a najemno nasekané ančovičky. Za stálého míchání vléváme olivový olej, nakonec vmícháme najemno nastrouhaný parmezán. Vše rozmixujeme a dle potřeby dochutíme pepřem, popřípadě rozředíme troškou vody. Místo žloutků a olivového oleje lze použít i majonézu kupovanou. Krutonky můžeme osmažit na pánvi a dochutit bylinkami nebo česnekem, vhodnější je však vysušení dokřupava ve středně vyhřáté troubě, ta zaručí rovnoměrný výsledek. Římský salát nakrájíme na kousky a promícháme s dresinkem, nahoru přidáme krutony a hoblinky parmezánu. Základní salát lze obohatit o plátky vypečené slaniny, o kuřecí prsa nebo o krevety.

V Organice můžete kromě Caesaru ochutnat i salát Colleslaw, rovněž podle původní anglické receptury z mrkve, hlávkového zelí, majonézy a koření. Za zmínku stojí i salát Vinaigrette se zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy, koření, přírodního cukru a balsamica. Ke každému salátu vám obsluha donese rozpečenou bagetku s parmezánem a domácím bylinkovým máslem. Koncept kavárny Organica se zaměřuje na zdravou výživu, bio produkty a na čerstvé regionální suroviny, o čemž se můžete přesvědčit i během poledních meníček, kde se právě salát nebo jiný lehký pokrm objevuje dennodenně.

Neobvyklou variaci chutí slibuje salát s drůbežími játry, karamelovými jablíčky a se slaninou v restauraci M Trojka na Masarykově třídě kousek od tramvajové zastávky U Bystřičky. Ochutnat můžete i rajčatový salát s bazalkou a sýrem, Caesar nebo okurkový salát se zakysanou smetanou. Posedět se dá i na nově otevřené terase M Trojka, kde však platí jiný jídelní lístek zaměřený na grilované speciality. Ze salátů je v nabídce steak salát s bylinkovým dresinkem, který slibuje i dávku překvapení. Výborně dochucenou zeleninu doplní kombinace kuřecího, vepřové panenky nebo hovězího pupku. Kuřecí máte téměř jisté, co dalšího vám přistane na talíři, je jen v rukou kuchaře. Kvalitní a čerstvé maso, v případě flank steaku dorůžova propečené, to ale bude zajisté. Dále si zde můžete pochutnat na listovém salátku s grilovanou zeleninou, olivami a sýrem Feta.

Masožroutům se slabostí pro zeleninu doporučuji salát s vepřovou panenkou a bylinkovou bagetkou v Michalském Výpadu, cenově je mnohem výhodnější než steak s lehkou přílohou v podobě dušené, grilované nebo čerstvé zeleniny. Pozor však na dobu pomeníčkovou. Tento salát patří k mým nejoblíbenějším, jedla jsem jej zde několikrát a většinou chutnal perfektně, při poslední návštěvě po čtrnácté hodině odpolední mi však na talíři přistálo tuhé a suché maso, až jsem zapochybovala, je-li to vůbec panenka (podezření padlo i na krkovičku, která byla ten den součástí poledního menu). Zajímavě zní i kuřecí nugety grilované v parmské šunce v košíku ze smažené tortily s mixem zeleninových salátů. Místo pečiva si sníte svůj vlastní talíř, proč ne? Poobědvat i povečeřet můžete ve Výpadu v krásném interiéru francouzského stylu nebo na terase, kde lehce zapomenete na ruch velkoměsta. Na grilované panence na salátě si pochutnáte i v restauraci U Anděla, zdejší varianta je obohacena o kešu oříšky. O něco hlouběji sáhnete do kapsy u steaku z grilovaného tuňáka na listovém salátu. Čerstvé maso z tuňáka patří (na rozdíl od toho z konzervy) mezi takové delikatesy, že opravdu stojí za to si připlatit.

Speciální letní nabídku salátů nabízí i olomoucká Mexická restaurace. Kuchař vsadil například na odvážnou kombinaci pečené hrušky, hroznového vína, nivy a zeleniny. Výsledkem je famózní nasládlá a osvěžující chuť i zajímavý vzhled. Taktéž mohu doporučit zdejší Caesar - kombinace kuřecího masa, slaniny, ledového salátu, vajíčka, dresinku a parmezánu uspokojí nejednoho gurmána. Navíc se nemusíte bát hladovění, porce je opravdu enormní. Lákavě vypadá i pečený lilek prokládaný rajčaty a mozzarelou. Za zmínku stojí i salát s grilovaným sýrem Halloumi, salát s rukolou s kozím sýrem, zakysanou smetanou a brusinkami nebo salátek s pečeným lososem.

Pokud vám u zeleniny nevadí sladké tóny, ochutnejte salát s kozím sýrem, vlašskými ořechy a medovou zálivkou ve Svatováclavském pivovaru. V ceně máte i toasty ochucené česnekem a bylinkami. Zaujaly mne i plátky lososa z místní udírny na listech salátů s bylinkovou zálivkou. Další plus patří restauraci za řecký salát se sýrem feta a za ničím nerušené posezení na zahrádce ve dvorku.

Patříte-li mezi osoby, kterým vstávají vlasy na hlavě hrůzou, jakmile jen zaslechnou slovo "salát“, máme tu pro vás něco speciálního. Ne každý salát musí být nutně zdravý a dietní. Důkazem budiž Cajun – fried chicken salad aneb křehké smažené kousky kuřete servírované na listech ledového salátu s rajčaty, vejci, černými olivami a mozzarelou. A že je těch kousků opravdu požehnaně. Zaujalo mne i ozvláštnění klasického salátu s tuňákem grilovanými žampiony, proč ne? V jídelním lístku v Blues Rock Café si tuto specialitu objednávejte jako středozemní salát.

Místo odborníka na lehké a zdravé pokrmy si v Olomouci v posledních letech vydobyla restaurace Plán B. Týdenní jídelní lístek o zhruba deseti položkách zaručuje čerstvost surovin a stále nová zajímavá jídla. Na úrovni přidává i schopnost autora pojmenovat jídla tak košatě, že se každému sbíhají sliny, přestože si u některých položek není člověk jistý, co vlastně znamenají. Za minulý měsíc jsem ochutnala například salát s okounem a žralokem ochucený jogurtovým dresinkem s mátou, nic lepšího jsem dlouho nejedla. Aktuálně můžete zajít například na ribeye steak podávaný na listovém salátu se zeleninou a rozpečenou ciabattou nebo na gratinovanou cuketu plněnou sýrem s modrou plísní a černými olivami.

Naši zeleninovou pouť zakončíme na adrese Denisova šest, kde sídlí proslulá restaurace a polévkárna. Jako předkrm vám nabídnou carpaccio z červené řepy a parmezánem, jako další chod například salát s grilovanou zeleninou a balkánským sýrem nebo opečený lilek s křenovou omáčkou a ztraceným vejcem. No nezní to lákavě?

Doufám, že jsem vám alespoň trošku naladila chuťové buňky na jinou vlnu. Mne osobně začíná totiž nesmrtelná, chtělo by se říct nejsvětější trojice - okurek, paprika, rajče lézt pěkně na nervy. Tak proč ji někdy nenahradit mixem listových salátů? Polníček, rukola, ledový, římský a italský salát nebo lístky mladého špenátu jsou příjemnou a lépe stravitelnou změnou. K tomu dobře naložený kus masa z grilu nebo variace sýrů a dietní pokrm, po němž můžete jít z hospody po svých a nemusíte se nutně kutálet, je na světě.

Veronika Pavlíková

Reklama

Náhradní autodíly

Katalog firem » Auto - moto » Autovrakoviště

Výkup a prodej veškerých nových a použitých dílů na vozy Škoda Felicia, Octavia I + II + III + IV, Fabia I + II + III, Superb I + II + III, Roomster, Kodiaq, Karoq, Yeti. Výkup havarovaných, o...