Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Je vám líto vyhodit starou knihu? V miniknihovně ji budete moci vyměnit za jinou

Zprávy z regionu

18.8.2014

Autor: mrt

Nechat si ji nebo vyhodit? Dilema, které nad starou, několikrát přečtenou a možná už ne tak oblíbenou knihou, řešil nejeden z nás. Knihy se přece nevyhazují! Město Olomouc ve spolupráci se svou knihovnou však přichází s nápadem, jak již nechtěné knihy využít. Jednoduše je předat dál. Projekt takzvaných Miniknihoven startuje od září, město zároveň vyhlašuje sbírku použitých knih.

"Chceme oživit veřejný prostor a tak jsme připravili po prázdninové hře Hledej želvu! už druhý projekt. Je to prosté, navrhli jsme jednoduchý systém na sdílení knih," vysvětlil Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu. Do projektu se zapojí i Knihovna města Olomouce. "Často musíme vyřazovat knihy, pro které těžko hledáme další uplatnění, stejně jako musíme odmítat občany, kteří nám své starší knihy s důvěrou nabízejí. Novinka by nám pomohla, knihy by našly ještě své využití," reagovala Lenka Prucková, ředitelka knihovny.

Občané města tak budou mít k dispozici takzvané Miniknihovny, které najdou přímo v ulicích či parcích a také ve veřejných budovách. Půjde hlavně o frekventovaná místa. "Všude budou boxy či police, do kterých lidé jednoduše odloží knihu, kterou chtějí poslat do oběhu a prodloužit jí tak život," upřesnil podstatu fungování projektu náměstek primátora Jan Holpuch. Jinou si podle něj lidé zase vezmou a zkrátí si tak chvíli při čekání na úřadě nebo při cestě MHD. "Po přečtení knihu třeba na jiném místě vrátí,“ doplnil náměstek Holpuch.

Boxy a police vyrobí město a postará se také o pravidelné doplňování knih. Knihy ale nebude nakupovat "To by projekt ztratil smysl a byl by i neúměrně drahý. V miniknihovnách se budou točit pouze darované knihy. Něco dá knihovna ze svých vyřazených fondů a zbytek sesbíráme mezi občany. Je to příležitost udělat si doma pořádek nebo příležitost pro to, udělat někomu radost," zamyslel se Radim Schubert a doplnil, že první miniknihovny chce město otevřít už na začátku září. "Vzhledem k tomu, že jde skutečně o projekt pro občany a hlavně s občany, potřebujeme jejich pomoc. Byli bychom rádi, kdyby se zapojili do sbírky knih, kterou tímto vyhlašujeme a přinesli nám knihy do infocentra v podloubí radnice," vybídl. Upozornil však na to, že do miniknihoven bude přijímána pouze beletrie, tedy romány, detektivky, cestopisy či dětské čtení. "Budeme také rádi, když nám sami čtenáři navrhnou místa, kde by miniknihovny mohly být umístěny. Chystáme i mikrostránku na webu města Olomouce a facebookový profil, kde zájemci získají všechny informace o projektu, ale i o samotných místech, kde knihovny najdou," doplnil Radim Schubert.

mrt

Reklama

Mycí centrum VYTÁSEK, Olomouc-Holice

Katalog firem » Auto - moto » Čištění automobilů, mycí centra

Popis, nabídka nejnovější technologie mytí - Mytí nákladních, osobních automobilů a motocyklů - Mytí stavebních strojů a jiné techniky - Výplach ci...