Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jihoslovanské mauzoleum se konečně dočká opravy, rekonstrukce by mohla začít už příští rok

Zprávy z regionu

28.1.2015

Autor: Barbora Sísová

Dlouhodobá snaha města o opravu Jihoslovanského mauzolea v Bezručových sadech dostává konkrétní obrysy. Po komplikovaném dvouletém soudním jednání se vlastníkem stává město Olomouc, které teď může kulturní památku konečně zrekonstruovat. Oprava by mohla začít už v příštím roce.

Náklady na záchranu mauzolea jsou odhadovány na 20 milionů korun. "Naším cílem je vrátit důstojnost místu, kde jsou uloženy ostatky téměř 1 200 jihoslovanských vojáků, kteří padli na území Moravy a Slezska během 1. světové války. Zároveň tím chceme připomenout myšlenku slovanské vzájemnosti, jež sehrála důležitou roli v době vzniku Československé republiky," vysvětluje náměstek primátora Ladislav Šnevajs. S žádostí o dotaci se město pokusí uspět v programu ministerstva obrany na zabezpečení péče o válečné hroby. Vzhledem k neutěšenému stavu Jihoslovanského mauzolea v Bezručových sadech a odhadovaným vysokým nákladům na jeho opravu podá město v průběhu letošního roku také žádost o dotaci na Olomoucký kraj.

Opravy jsou naplánovány ve třech etapách. První etapa, která začne v roce 2016, by měla stát 8 milionů korun. Stavební práce v rámci první etapy mají spočívat v odstranění vlhkosti obvodového zdiva krypty a zahrnují také obnovu systému lemovacích zídek teras a venkovních schodišť. Poškozené prvky kulturní památky budou nahrazeny kopiemi. "Postupná oprava mauzolea se má stát pomyslnou i symbolickou tečkou zakončující obnovu olomouckých parků, které se po nedávné rekonstrukci znovu staly skutečnou chloubou Olomouce. Teď je na nás, abychom si jejich krásu a význam dokázali užít, vnímat, pochopit a předat dalším generacím,“ doplňuje náměstek primátora Ladislav Šnevajs, který dodává, že do budoucna se uvnitř mauzolea plánuje také menší expozice. "Nedávno se také podařilo v Bělehradském archivu dohledat dokonce přesný seznam pohřbených, včetně čísel rakví a dalších podrobných údajů, postupně budeme tyto i jiné zajímavosti o mauzoleu zveřejňovat.. Může to být zajímavé pro milovníky historie i potomky padlých vojáků," upřesňuje Šnevajs.

Na místě je také otázka, proč se s chátrajícím mauzoleem, které částečně slouží jako sprejerská plocha či útočiště pro bezdomovce, nezačalo dít něco už dříve. Vysvětlení podává náměstek Šnevajs: "Původní vlastník, Království Jugoslávie, totiž formálně zaniklo 17. dubna 1945 a po dobu sedmdesáti let tak nemělo Jihoslovanské mauzoleum skutečného vlastníka. Po komplikovaném dvouletém soudním jednání se vlastníkem stává město Olomouc. Velké poděkování patří velvyslankyni Slovinska paní Smiljane Knez, která nám pomohla vyjednat dohodu mezi městem a nástupnickými státy bývalé Jugoslávie o převzetí památníku do vlastnictví města."

Mauzoleum jugoslávských vojínů je stavba navržená architektem Hubertem Austem ve stylu monumentálního neoklasicismu z roku 1926. Hlavním objektem je kaple s kopulí a představenými třemi řadami dórských sloupů na uměle navezeném pahorku. Kaple je přístupná dvojramenným schodištěm, uvnitř se nacházejí poškozené, částečně zamalované fresky světců v byzantském stylu. Na průčelí stavby je reliéfní nápis v češtině a srbochorvatštině "VĚRNOST ZA VĚRNOST – LJUBAV ZA LJUBAV". Sochařskou výzdobu objektu vytvořil Julius Pelikán. Pod kaplí je krypta s ostatky jihoslovanských vojáků, kteří zemřeli v olomouckých vojenských nemocnicích během první světové války, posléze sem byly svezeny ostatky i jiných částí republiky a momentálně je jich uložených asi 1 200. Ostatky jsou uloženy v malých dřevěných rakvích s číselným označením a poskládaných do železných regálů.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

DÍLNA store

Katalog firem » E-shopy

Stylové kožené oblečení a doplňky v prvotřídní České kvalitě (tašky, peněženky, kožené bundy a kabáty) - produkty pod brandem Dílna .