Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Část Dolního náměstí se otevře už v říjnu, zbytek až za rok

Zprávy z regionu

20.9.2012

Autor: jap

Rekonstrukce Dolního náměstí vstoupila do druhé poloviny. Už za několik dnů se ale pro veřejnost otevře jeho jižní část. Vrátí se sem i parkoviště. Definitvní tečka za stavbou je ale v plánu až na příští léto.

Jižní část Dolního náměstí mezi ulicemi Kateřinská a Kapucínská se otevře už na začátku října. Rezidentům a držitelům karet a zásobování bude také umožněno parkování i průjezd. Do konce roku by pak stavbaři chtěli otevřít ještě propojení mezi Lafayettovou a Panskou a vybuovat zásobovací plochu před Masnými krámy.

"Jsme si vědomi toho, že stavba je okolím vnímána negativně. Ale snažíme se provozovatelům obchodů a restaurací i obyvatelům vycházet vstříc. Hodně nás zbrzdil archeologický průzkum, teď ale tlačíme, aby práce skončily v řádném termínu, tedy v polovině příštího roku," komentoval vývoj situace primátor Martin Novotný.
Na náměstí je zatím nainstalováno jen provizorní osvětlení, výběrové řízení na nový mobiliář totiž stále trvá.
Stavbu si pochvalovali hlavně archeologové, kteří zažívali doslova žně. "Nejvýznamnějším objevem je bezesporu potvrzení existence románského kostela z dvanáctého století, na který navazoval kostel, který tu stál od třuináctého do patnáctého století, kdy jej nahradila kaple svaté Markéty," uvedl archeolog Richard Zatloukal, který výzkum vedl. Památkáři by podle něj rádi nechali vyznačit půdorysy někdejších svatostánků v dlažbě. "Ideální by bylo udělat to barevnou dlažbou. Bylo by pěkné pak na místo umístit i nějaký malý model všech tří staveb," přiblížil Zatloukal.

Náklady na rekonstrukci náměstí jsou 127,8 milionu korun, 85 procent výdajů pokryje dotace z evropských fondů.

jap

Reklama

Vytásek - zemní a výkopové práce, autodoprava

Katalog firem » Služby » Stavebnictví » Zemní práce, odvoz stavební suti a odpadů

Provádíme zemní a výkopové práce, demolice. Kontejnerová doprava, odvoz a uložení sutě, zeminy, betonu, terénní úpravy, autodoprava. Nákladní a kontejnerová doprava, velkoobjemové přesuny...