Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 17.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

K cestování hromadnou dopravou bude
 v Olomouci od září stačit telefon

Zprávy z regionu

10.8.2012

Autor: Jan Procházka

Hledání automatu, drobných a nakonec zklamání nad rozbitým přístrojem a autobus mizící v dálce? Cestování hromadnou dopravou v Olomouci se od září změní. K zakoupení jízdenky vám totiž postačí mobilní telefon. Takzvaná SMS jízdenka ale bude stát osmnáct, namísto dosavadních čtrnácti korun.

Olomouc se zařadí vedle Prahy, Plzně, Ostravy a dalších měst, kde před časem elektronickou jízdenku místní dopravní podniky zavedly. I její fungování bude velmi podobné. "Cestující si před jízdou odesláním standardní zprávy objedná jízdenku. Ta mu bude doručena za dvě minuty, platit bude padesát minut," popsal Otakar Bačák, obchodně ekonomický náměstek olomouckého dopravního podniku. Jízdenka bude oproti klasické papírové dražší o čtyři koruny. Důvodem jsou poplatky operátorům.
Textová zpráva, která cestujícímu přijde, bude obsahovat údaj o délce platnosti a také unikátní kód. Ten bude důležitý pro kontrolu. Právě tento náhodný shluk písmen a číslic totiž bude zajímat revizory. Ti budou vybaveni chytrými mobilními telefony s aplikací, do které kód zadají a ze systému zjistí, zda je jízdenka platná. Dopravní podnik myslí i na chytráky, kteří by čekali s objednáním jízdenky až do okamžiku, kde se ve voze objeví revizor. "Právě proto začne jízdenka platit až dvě minuty po objednání," podotkl Bačák.

Na změny upozorní cestující kampaň, kterou chce dopravní podnik spustit dva týdny před zavedením změn. "Budeme pomocí letáků cestující informovat, jak si elektronickou jízdenku zakoupit, jaký je tvar SMS a jak se jí prokázat," poznamenala mluvčí podniku Magdaléna Kopřivová.

Cestovat jen s textovou zprávou budou moci lidé od soboty 1. září. Pokud se systém osvědčí, zváří dopravní podnik i zavedení jízdenek s delší časovou platností.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941