Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 19.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kafka, Švankmajer a císař František I. Víkend rozvíří divadlo, tančírna i oslavy

Tipy a názory

17.5.2013

Autor: Martina Burýšková

Začíná víkend a spolu s ním se nabízí i řada zajímavých námětů, jak si jeho čas naplno vychutnat. Na milovníky kultury čeká v prvé řadě vyvrcholení Divadelní Flory, společenský život si ovšem můžete užít také pěkně v neposedných rytmech tančírny. Kromě toho můžete nahlédnout do zákulisního dění devadesátiletého oslavence Českého rozhlasu a slavit budou také olomoucká muzea. O náležité zpestření se postarají i Slavnosti Černého orla.

Divadelní Flora vrcholí: nabídne Ibsena i Kafku

Divadelní Floře zbývají poslední dny života. Přehlídka výkvětu činohry, současného tance i performing arts končí v pondělí 20. května. Do té doby však má stále co nabídnout. Právě dneska to bude od 19:00 Kalibův zločin v podání uherskohradišťského Slováckého divadla a poté premiéra nejnovějšího kabaretu Divadla DNO: Název dodám později. Sobotní den pak přinese pražské Divadlo v Dlouhé a jeho Eyolfek od Henrika Ibsena, nebo sólové představení maďarského performera, putujícího mezi rozličnými planetami a galaxiemi: Gap. A v neděli se pak můžete těšit na Pestré vrstvy ostravského Divadla Petra Bezruče, nebo Kabaret Kafka v podání brněnské Reduty. Program Divadelní Flory najdete zde.

Slavnosti Černého orla vzkřísí slávu Nové Ulice i napoleonskou éru

Víte, že v hostinci U Černého orla při brněnské císařské silnici v Olomouci – Nové Ulici (dnes I. P. Pavlova 58) se spolu u jednoho stolu sešli roku 1805 car Alexandr I. a císař František I., než pokračovali ke Slavkovu na Napoleona? A v sobotu si slavnou a přitom opomíjenou historii této čtvrti můžete přijít připomenout spolu s jejími obyvateli. Od 13:00 začínají Slavnosti Černého orla. Ty odstartuje rekonstrukce setkání císařů v roce 1805 i Hanácká dechovka, chybět nebude ani procházka historií Nové Ulice, divadelní představení, cimbál, koncert olomoucké skupiny Bujabéza, ale i filmové promítání z historie Nové Ulice. Máme se na co těšit. Více zde.

Český rozhlas slaví devadesátiny, u nás v Olomouci se má k světu a otevírá své dveře

V sobotu oslaví Český rozhlas své devadesáté narozeniny a oslava to bude velkolepá! Den otevřených dveří Českého rozhlasu Olomouc začíná v 9 hodin a nabídne setkání s oblíbenými olomouckými moderátory, prohlídky vysílacích i nahrávacích studií. Dozvíte se, jak se vyrábí pořady, technici předvedou, jak funguje vysílací technika, jak se stříhají a mixují zvuky. Navštívíte i místa, odkud se pro vás živě vysílá a můžete si vyzkoušet přečíst zprávy. Pro dobrou náladu zazní i koncert Cimbálové muziky Václava Hostíka, beseda se sourozenci Alenou Vykydalovou a Ivo Šmoldasem a mnohé další. A program doplní i výstava obrazů prostějovského malíře a grafika Tomáše Vincence. To vše v Českém rozhlasu Olomouc na Horním náměstí 21.

Muzeum umění oslaví svátek volným vstupem, rodinnou dílnou i snovou prohlídkou

V sobotu oslavíme také Mezinárodní den muzeí a při té příležitosti nabídne Muzeum umění Olomouc svým návštěvníkům bezplatnou návštěvu aktuálních výstav. Z Arcidiecézního muzea si navíc mohou malí i velcí účastníci odpoledního workshopu odnést vlastnoručně vyzdobené tričko. Od 15 do 17 hodin povedou lektoři workshop nazvaný Triko podle Cyrila. Stačí si přinést vlastní bavlněné tričko a pak už se bude savovat v duchu staroslovanské hlaholice. V Muzeu moderního umění se zase vydáte na „snovou“ prohlídku výstavy surrealisty Jana Švankmajera. Seznámíte se zhruba s 300 exponáty, od přípravných kreseb a surrealistických koláží a frotáží přes mnohoznačné taktilní a erotické objekty až po ukázky autorových filmových experimentů. A při příležitosti muzejního svátku se na surrealistickou výstavu můžete vydat od 17 hodin v doprovodu lektora Davida Hrbka. Povídat se bude o snech, svých i těch druhých a o některých exponátech se návštěvníci dozvědí to, co by se nikde jinde nedočetli.

Zadáno pro milovníky tance: přijďte na valčík, tango i cha-chu do tančírny

Plesová sezona už je minulostí, co ale počít, když taneční střevíčky ne a ne odložit k odpočinku? Pokud vaše touha po tanci neumdlévá ani v těchto měsících a chcete si dopřát dostatek prostoru, pak je tady pro vás pravidelná Tančírna pro veřejnost. Zatančit si můžete tango, valčík, waltz, blues, foxtrot, polku i latinskoamerické tance cha-chy, jive i salsu. Tančírna se rozvíří už dnes večer od 19:30 s přátelskou a neformální atmosférou. Počet míst je ovšem omezen, tak se nezapomeňte přihlásit na čísle 604 754 889.
 

Na Sovinec se chystají šermíři, draví ptáci, lapkové i móda dávných časů

Začínající víkend se chystá v plné parádě také na hrad Sovinec. Tentokrát si pro své návštěvníky připravil po oba dny pikantní příběhy a povídky z kláštera, šermířské zápletky a šarvátky, sokolnické ukázky příletu dravých ptáků, na loupežnické stezce tu budou řádit také lapkové a kapsáři a kdo se nebojí, může sestoupit i do středověké mučírny a navštívit rytířský sál. Na své si přijdou i sličné dámy, k vidění bude výstava historických oděvů a módních doplňků od Keltů po baroko. Hradní brány se otevřou po oba dny od 9:15 do 18:15. Více najdete zde.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip