Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam na výlet? Na podzim byste neměli vynechat vinobraní či vinné slavnosti

Tipy a názory

12.9.2014

Autor: Barbora Sísová

Podzim je tady a s ním přichází také období, kdy vinaři poctivě sbírají hrozny z vinohradu, aby mohli vyrobit nové víno. A stejně jako dožinky i vinobraní je velkým důvodem k oslavě. Máme pro vás několik tipů, kam můžete na vinobraní vyrazit, kromě jižní Moravy třeba také do Štěpánova či na Plumlovský zámek. A neděste se, nemusíte se účastnit žádné brigády, vy budete jen pít a slavit.

Pokud si chcete udělat výlet na jižní Moravu, je ideální využít tento víkend, kdy si můžete vybrat mezi Znojemským historickým vinobraním, Pálavským vinobraním v Mikulově či Slováckými slavnosti vína v Uherském Hradišti.

Seznamte se s historií vinobraní i atmosférou středověké chudinské čtvrti

Znojemské historické vinobraní, které proběhne v pátek 12. a sobotu 13. září, si pro všechny návštěvníky připravilo kromě nejlepších vín a burčáků a hudebního programu různých žánrů také velkolepý historický program, který svým rozsahem nemá obdoby. Čeká vás historický průvod Jana Lucemburského, který doplní šermířské souboje a nově také historická "ulička chudiny" v Malé Mikulášské, kde na návštěvníky dýchne atmosféra středověké chudinské čtvrti. A historie se promítne také do vinné části programu. Historii vinobraní od jeho vzniku až dodnes představí unikátní výstava „Vinobraní – oslava vína i historie“, kterou v Domě umění připravilo Jihomoravské muzeum. Na návštěvníky navíc čeká spousta degustací nebo dvoudenní bohatý kulturní program – s Jaroslavem Uhlířem, Mandrage, No name nebo Annou K. A chybět nebude ani ohňostroj. Více o akci se dozvíte na těchto webových stránkách.

Vylisujte si vlastní hroznový mošt a udělejte ze svého dítěte sommeliéra

Již přes šedesát let o druhém zářijovém víkendu zve Mikulov na třídenní Pálavské vinobraní, které vzdává hold vínu a místním vinařům. Přijeďte ochutnat letošní burčák, regionální speciality i nejlepší vína z této podoblasti. Pozdravíte se s králem Václavem IV., uvidíte krojový průvod a zažijete koncerty populárních interpretů, například českých slavic Lucie Bílé a Anety Langerové, kapely Divokej Bill či Support Lesbiens. Oslavami bude žít od 12. do 14. září celé město, zámek i nedaleké památky Kozí hrádek a Svatý kopeček. Hravou formou lze na vinobraní poznávat také kulturu vinařství a degustování. V nástupnickém sále zámku se v neděli pořádá soutěž Malý sommelier, kde se děti a rodiče dozví něco o tomto oboru a čekají na ně ovocné vůně. Zapojit se můžete také do klasického zpracování hroznů v ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu a tento čerstvě vylisovaný hroznový mošt také na místě ochutnat či zakoupit domů. Nebude chybět ani historická tržnice, dobový jarmark nebo výstava drobného zvířectva v amfiteátru. Na akci je potřeba zakoupit vstupenky, bližší informace naleznete zde.

Folklor se vším všudy v srdci Slovácka, užijte si dívky v krojích i romantickou uličku plnou vinných sklípků

.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek představují bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury na Slovácku. Jejím dějištěm jsou otevřené historické památky královského města Uherského Hradiště, právem nazývaného slováckou metropolí. Na rozdíl od dvou zmíněných vinobraní nestaví svůj program na slavných hudebních skupinách ani historii, ale na místním folkloru. Centrum města se každoročně promění v jedno velké pódium, na němž se představují desítky folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových kapel, a společně s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních gurmánských specialit vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro desetitisíce návštěvníků. Po celou dobu jsou otevřeny nejvýznamnější památky města či jinak významné objekty, k nim se odpoledne přidá také Vinohradská ulice, plná malých sklípků, kde každý, kdo půjde kolem, může ochutnat víno i burčák od místních vinařů, chléb se sádlem, škvarky či jiné delikatesy. Celá akce je zdarma, zaplatíte tedy jen to, co sníte či vypijete. Podívejte se detailněji, co všechno vás čeká na tomto vinobraní

Jak si zasloužit svůj burčák

A za povšimnutí stojí také akce Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska, která proběhne 20. září. Atmosféru začínajícího podzimu se můžete vychutnat na kole nebo pěšky přímo mezi vinicemi na Znojemsku. Při svých toulkách objevíte tajemství vinných sklepů, ochutnáte místní speciality a samozřejmě spoustu burčáku. Mezi 9 a 11 hodinou získáte na startovním místě v Louckém klášteře startovní pas s mapkou a na výběr budete mít různě dlouhé okruhy, vhodné jak pro náročné cyklisty, tak pro rodiny s dětmi a pěší. Startovním i cílovým místem Tour de burčák bude Loucký klášter, v němž bude po celý den probíhat Burčákový den Znovínu Znojmo. Startovné činí 100 Kč, neplatí ho účastníci do osmnácti let.V ceně startovného je zahrnuta sklenička s nosičkou a cyklopas s mapou tras a razítkovacích míst. Ve vinařstvích jsou pro vás připraveny degustační vzorky v ceně 10 až 15 Kč, které hradíte přímo u vinaře.

Chcete si vyzkoušet, jaké by to bylo žít jako král? Ochutnávejte burčák v historických kulisách plumlovského zámku

Milovníci vína si však přijdou na své také pár kilometrů od Olomouce. V sobotu 20. září se uskuteční na zámku Plumlov 9.ročník tradičního vinobraní spojené s menším hudebním festivalem. Program začne ve dvě hodiny a postupně se představí cimbálová muzika ze srdce Slovácka Harafica, tradiční mexická hudba Mariachi espuelas, přerovská Arrhythmia či AG Flek. Čeká vás i tradiční vinná stezka a ohňová show.

Štěpánov láká na košt vín i cimbálovou muziku

V sobotu 27. září proběhne vinobraní také ve Štěpánově. Vše vypukne od tří hodin ve štěpánovské sokolovně, kde budete moci ochutnat několik desítek skvělých vín z dílny šikovných moravských vinařů a samozřejmě i pravý burčák. V průběhu dne jsou pro vás připraveny soutěže na vinařská témata s doprovodem cimbálové kapely Moravia. Tento ročník se dočkáte lecjakých novinek a unikátního večerního překvapení. Celý den završíme tombolou o vinařské ceny. Více informací o pořádané akci naleznete na webových stránkách.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941