Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam na výlet: vydejte se na nejvyšší bod Hané a prohlédněte si ji pěkně z výšky

Tipy a názory

19.7.2014

Autor: Barbora Sísová

Vypadá to, že naši zemi konečně zasáhly letní teploty, a tak většina z vás asi zamíří nejspíš trávit své volné dny někam k vodě. Až však vedra povolí, možná budete mít chuť obout své turistické boty a vyrazit někam do přírody nebo si udělat nějaký pěkný cyklovýlet. Tentokrát jsme pro vás vybrali výlet na Velký Kosíř, který se nachází pouze zhruba 30 kilometrů od Olomouce. Odměnou za váš sportovní výkon vám bude překrásný výhled z místní rozhledny.

Velký Kosíř, tedy nejvyšší bod Hané, je se svou výškou 442 metrů nad mořem ze všech stran zdaleka viditelný a přímo vybízí k výstupu na vrchol. Pokud máte rádi cyklistiku, můžete na Velký Kosíř vyrazit z Olomouce na kole.Trasa je dlouhá zhruba třicet kilometrů a vede většinou po silnicích s mírným provozem. Z Olomouce vyrazíte směrem na Neředín, Topolany, Hněvotín, Lutín a Slatinice, odtud už je váš cíl na dosah. Budete se však muset potrápit s mírnými kopečky. Takže pokud plánujete rodinný výlet a váš protějšek či děti nemají rádi stoupání na kole, máte založeno na nepříjemnou rodinnou hádku. Odměnou vám však bude krásný pocit vítězství, když se nahoru přeci jenom dostanete. Z osmadvaceti metrů vysoké rozhledny se můžete za poplatek dvacet korun pokochat pěkným pohledem na rovinatou Hanou, kopce Drahanské vrchoviny i siluetu Nízkého Jeseníku.

Můžete však zvolit také pohodlnější variantu a z Olomouce dojet do Čelechovic, Slatinic nebo Čech pod Kosířem autem či autobusem a potom se vypravit po zhruba deset kilometrů dlouhé naučné stezce, kterou můžete různě modifikovat, podle toho, co je vaším výchozím bodem a kam se potřebujete dostat. Naučná stezka Velký Kosíř je dostupná pěšky i na horském kole. Není fyzicky náročná, má charakter rekreační výletní cesty, takže se dá zvládnout i s malými dětmi nebo terénním kočárkem. Stezka vede z Čelechovic po lesní asfaltové cestě na vrchol Velkého Kosíře, kde se nachází již zmíněná rozhledna, dále kamenitým úvozem dolů do Čech pod Kosířem a po lesní pěšině zvané "Hraběcí cesta" zpět. Okruh se uzavírá do obce Čelechovice a to po žluté turistické značce. Z vrcholu Velkého Kosíře vede po žluté turistické trase odbočka naučné stezky s pěti zastaveními do Slatinic.

A aby byl váš výlet kompletní, můžete kromě rozhledny navštívit také některý z dalších turistických cílů. Projít se příjemným lázeňským areálem ve Slatinicích, kde se nachází také několik restaurací a kaváren, nebo navštívit Muzeum veteránů. Muzeum a jeho exponáty nejsou typickým muzeem, ale živým organizmem. Automobily a motocykly vystavené v muzeu jsou pojízdné nebo se opravují, aby plně pojízdné byly. V renovovaném statku z roku 1850. Na ploše 400 m² najdete sbírku starých automobilů a motocyklů (Mercedes Benz, BMW, KdF), převážně z 30. let minulého století a množství dobových artefaktů. Upoutá vás kulisa dobové Olomouce, autodílna s benzínovou pumpou ze začátku 20. století i venkovská stodola s veteránem "uloženým" pod slámou a obklopeným zemědělským nářadím našich dědů. Ve vitrínách naleznete modely aut, historické nářadí i ukázky staré automobilové techniky. To vše za cenu 50 korun, děti za 30 korun.

A co nabídnout mají také Čechy pod Kosířem, kde se nachází klasicistní zámek, který momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí, a tak si jeho prohlídku budete moci vychutnat až příští rok. Denně od 8 do 18 hodin však můžete navštívit překrásný zámecký park s 87 druhy jehličnatých a 183 druhy listnatých dřevin, který se rozkládá se na ploše 21,5 ha a patří mezi nejcennější romantické krajinářské realizace. Navštívit můžete také Muzeum historických kočárů s ojedinělou a největší sbírkou historických kočárů, saní a luceren. Muzeum kočárů je otevřeno denně od 9.00 do 17.00 hodin kromě pondělí. A cena plného vstupného je 60 korun.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941