Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kampaně, volby, koalice… A něco jiného by nebylo? Co třeba fresky?

Tipy a názory

23.10.2014

Autor: Michal Folta

Tak jsme odvolili, sečetli výsledky, pak poměrně krátkou, o to však napínavější dobu sledovali, kdo s kým se dá dohromady, a už máme koaliční radniční vládu i s podepsanou koaliční smlouvou. Neděje se ale ve městě i něco jiného, co by se opravdu žádným způsobem netýkalo politiky?

Poměrně stranou zájmu, ve stínu mediálních přestřelek o tom, kdo koho zradil a kdo jak okrádal město, získala Olomouc další historický poklad. V Univerzitní ulici dokončil restaurátor čtvrt roku trvající záchranu vzácné venkovní goticko-renesanční fresky. Vzácná je ve dvou rovinách – jednak tím, že jde o výtvarné dílo ze začátku 16. století, a za druhé pak tím, že zobrazuje ryze civilní motiv, nikoliv nějaké symbolické, třeba sakrální téma. Na fresce je dáma v luxusním renesančním plášti, velmi pravděpodobně spolumajitelka domu. O tom, že sem chodili Olomoučané před půl tisíciletím na víno, svědčí jak nápis Weinschenck, tak i hrozen vína, zavěšený na módním čepci renesanční dámy. Takové otevřené okno do dávné minulosti, a to do velmi konkrétní a velmi lidské minulosti. Docela fascinující skutečnost, a přitom všem současně nepovšimnutá a přehlížená. Škoda.
Co dalšího ukazuje případ domu v Univerzitní ulici? Jen o kousek dál se snaží v tzv. lomené galerii v malém podloubí vytvářet novodobí alternativci street art, tedy pouliční umění. Před pár měsíci o dalších pár metrů dál, na dnes již legendární ohradě v proluce mezi Muzeem umění a zbytkem Denisovy ulice, byla velká výstava komiksových děl, inspirovaných tvorbou Káji Saudka. No a my dnes vidíme, jak si zdobili domy naši předkové před pěti sty lety. A to nejen tady v Univerzitní ulici, ale i na řadě dalších míst; známé jsou třeba fresky v Ostružnické ulici. Takže Nihil novi sub sole, nic nového pod sluncem. Jen s tím rozdílem, že tehdejší street art vznikal přímo na zakázku majitelů domů, nikoliv k jejich zlosti a vzteku pod rouškou tmy. Podle restaurátora jsou takové fresky nebo aspoň jejich fragmenty na řadě dalších fasád Olomouce, ukryté pod novodobými přemalbami a omítkami. Ta informace mi připadá fantastická. Máme naději, že se podaří odkrýt další. Naději, že z Olomouce bude jeden velký otevřený sešit středověkého komiksu… Už teď se těším na další!

Michal Folta

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941