Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kapely se na Beerfest těší. Ochutnávky plánují Wanastovi Vjecy i Mig 21

Zprávy z regionu

19.6.2013

Autor: Jan Procházka

Už jen týden nás dělí od začátku olomouckého svátku piva. Zanícení pivaři jsou i mezi kapelami. Ty se těší nejen na olomoucké fanoušky, ale také na možnost ochutnat různé chmelové lahůdky. "Není nad to, když na nás po koncertě čekají orosený krasavice," vzkazuje za všechny Robert Kodym. Jeho Wanastovi vjecy budou hlavní hvězdou prvního dne festivalu.

Pětadvacet piv denně by musel vypít ten návštěvník Beerfestu, který by se rozhodl ochutnat opravdu všechno, co pivovary na čtyřdenní festival přivezou. A na čepu budou opravdové lahůdky, řada pivovarů totiž chystá speciály uvařené jen pro návštěvníky Beerfestu. Těší se na ně i kapely, které na největší tuzemský pivní festival přijedou zahrát. "Pivo je báječná kombinace plodů naší země. A my tou zemí jezdíme a žízeň hasíme," vyznává se za Wanastovi vjecy Robert Kodym. Kladný vztah k pivu mají i členové kapely Mig 21. " U některých členů lze vystopovat i známky fyzické závislosti. Takže rozhodně ochutnáme všechno, co ochutnat půjde," usmívá se kytarista Tomáš Polák. Na ochutnávání se chystají i Wanastovky. "To se ví! 'Lupulín do kůry mozkový', jak se zpívá v jedný písni. Není nad to, když po koncertě na nás v šatně v lednici čekaj orosený krasavice! Tomu se říká: zakulatit adrenalin!" prozrazuje Kodym. Na dobré pivo se těší i hosté ze Slovenska. "Půlka kapely má ráda pivo a ta druhá holduje vínu. Někdy se nám ale stane, že si to po půlnoci popleteme," hlásí zpěvák Desmod Kuly. "Někteří z nás jsou věrní klasice a pijí svou ověřenou značku. Někteří naopak hledají a často nacházejí moky, před kterými smekají klobouk. Na pivním festivale se to spolu snoubí, budou tam velcí hráči i menší pivovary, všechno pěkně spolu na jednom místě," shrnuje Peter Opet, zpěvák slovenských Polemic. Pivo mají rádi i v orchestru Ondřeje Havelky. "Orkestr Melody Makers bez piva? To by bylo jako viděti automobil bez paliva! Pánové se konzumaci tohoto zlatavého moku rádi oddávají, samozřejmě pouze v míře přípustné, aby divákovo oko ničeho nepostřehlo, a zároveň by band byl náležitě motivován..." líčí impresário souboru Lukáš Herink.

Nabídneme osvědčenou klasiku i novinky. V tom se pivovary shodnou s vystupujícími kapelami. "Písničky budou taneční, veselé a pozitivní. Právě jsme vydali nové album, takže zahrajeme učitě i pár novinek?" slibují Polemic. Mig 21 se chystají na průřez tvorbou. "Ozdobený samozřejmě kvalitním mluveným slovem. A Jirka Macháček kromě virtuózní hry na nafukovací kytaru přednese i několik partů na ukulele," prozrazuje kapela. Největší hity mají připravené i Desmod. "Zahrajeme ty největší pecky v průřezu od vzniku kapely až po současnost," hlásí Kuly. A ohlédnutí chystají i Wanastovi vjecy. "Budeme hrát ty největší pecky jaký se u Wanastowek za to čtvrtstoletí existence urodily," láká Kodym a dodává, že do Olomouce se kapela opravdu těší. "Už je nám pětadvacet let. Naposledy jsme v Olomouci s panem Varteckým zpívali na hotelu až do rána... Tak hezky nahlas a upřímě. Doufám, že nás tu ještě někdy ubytují," přidává Robert Kodym i historku. Klasiku na slovo vzatou nabídnou i Melody Makers. "Olomoučtí se mohou těšit na písně, jež jsou pro náš band snad již typické - tedy na jazzovou, taneční a swingovou hudbu 20. až 40. let minulého století... Výběr konkrétních písní však zcela ponecháváme na intiuci a citu pana Havelky, jenž dozajista zvolí takové kousky, které se budou P.T. publiku zamlouvati bezvýhradně," doufá Herink.

Beerfest bude letos pro mnohé kapely první štací letní festivalové šňůry. "Na fesťácích jsou lidi obvykle hodně uvolněný, nikam nemusej a tak si to užívaj. Spousta mladejch lidí zažívá něco poprvý, nebo podruhý a vznikaj nezapomenutelný zážitky. Léto, láska a fesťáky - to do sebe dobře zapadá. Někdy je to loterie s počasím, ale ty hromy, blesky a potom slunce a v noci měsíc nad pódiem maj fakt taky něco do sebe. Přírodní živly jsou pro rockera vždycky inspirací," svěřuje se Robert Kodym. Mig 21 chápou festival jako výzvu. "Na rozdíl od klasických koncertů je pro diváka připraveno spoustu podnětů a zábav. Na Beerfestu budou na miskách vah soupěřit o přízeň diváka ochutnávka pica a náš koncert. Chápeme to jako zdravou vázvu a budeme se snažit dát to nejlepší a zvítězit. Což ostatně děláme i na normálním koncertě, takže tam vlastně žádný rozdíl není," zamýšlí se Tomáš Polák. Na úplně jinou atmosféru se těší i orchestr Ondřeje Havelky. "Naši koncertní show určenou divadlům a kulturním domům koncipujeme spíše ku poslechu, avšak u festivalových vystoupení v plenéru věříme a doufáme, že se příchozí diváctvo bude rovněž bez ostychu oddávati tanci - k čemuž s chutí dopomůžeme," slibuje Herink.

Pivní festival vypukne v areálu Korunní pevnůstky 26. června, potrvá čtyři dny.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz