Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kavárna Déjàvu přesídlila z Masných krámů do Sokolské a vyrostla. Chystají se i velké koncerty a letní scéna

Kultura

26.1.2015

Autor: Jan Procházka

Olomouc bude mít už za pár týdnů nový kulturní stánek. Přímo v centru města, v bývalém domě Sokolů v Sokolské ulici vzniká Artum Centrum, prostor, který nabídne koncerty, divadelní představení, program pro děti, tanec a mnohé další aktivity. Z Masných krámů sem také přesídlí Kavárna Déjàvu, za níž stojí herec Jiří Nebenführ, předseda Občanského sdružení Pro radost, které své aktivity přesune právě do těchto prostor. Právě on se stal dramaturgem nově vznikající scény, která by měla otevřít už během února. Částečně odtajněn je už i program: hrát tu bude například Michal Prokop či Kamil Střihavka, chystá se i velká výstava výtvarníka a scénografa Oldřicha Šimáčka.

Koncerty, divadlo, dětský program, ale také pohybové aktivity a mnoho dalšího nabídne už brzy nový prostor Artum Centrum, který vzniká v Sokolské ulici. Své aktivity sem přesune a výrazně rozšíří Kavárna Déjavu, která donedávna sídlila v Masných krámech na Dolním náměstí. Tu provozuje herec Jiří Nebenführ s přítelkyní Andreou Wolfovou. A právě Nebenführ se stal dramaturgem nového prostoru. "Kavárna fungovala dva roky. Dělali jsme nejrůznější kulturní program, třeba koncerty, autorská čtení, talk show. Ale ten prostor, jako by byl zakletý. Kromě punčové sezony tam prostě bylo prázdno. Nikdo nevěděl proč. Takže jsme stáli před otázkou, zda pokračovat," líčí Nebenführ. Všechno zlé se ale ukázalo být i k něčemu dobré. Koncem minulého roku se totiž dozvěděl, že v Sokolské ulici, v prostorách, které kdysi vybudovali pro své aktivity místní Sokolové, končí dětské centrum. "Byli jsme se tam podívat a okamžitě přicházel jeden nápad za druhým. Je tu veliký a krásný sál, foyer a veliká zahrada lemovaná hradbami. Došlo mi, že přesně tady by se dalo v těch našich aktivitách pokračovat a výrazně je rozšířit, být opravdu multikulturní, jakkoliv je to nepěkné slovo," popisuje první okamžiky Jiří Nebenführ. Jenže nadšení brzdila finanční náročnost takového projektu. Usmálo se však štěstí. "Stalo se něco, co jsem za 25 let od revoluce nezažil. Majitel domu, známý architekt Ladislav Opletal, se pro ten nápad nadchnul úplně stejně jako my. A rozhodl se nás finančně podpořit tím, že zaplatí rekonstrukci. To je v dnešní době opravdu vzácnost, aby někdo dal své peníze do něčeho vlastně neziskového, jako je kultura. Najednou jsme se tak ocitli v úplně jiné pozici. Prostory se velkoryse rekonstruují přímo na míru, buduje se šatna pro účinkující se sprchami a vlastním vstupem, ve foyer vzniká kavárna, maluje se ... Je toho hodně," zmiňuje Nebenführ.

Plány má velké. Chce tu kromě živých produkcí pořádat i různé pohybové aktivity, taneční workshopy, ale třeba i přehlídku folkloru nebo festival ochotnických divadel. "Možná jsem donkichot, ale já prostě věřím, že se živá kultura vrací, že lidé začnou hledat prostor, kde se nemusí připojovat k internetu, ale kde si mohou úplně normálně popovídat. To by měla splňovat i obnovená kavárna ve foyer, kterou chceme otevřít už druhý únorový týden," slibuje Jiří Nebenführ.
Sál by měl otevřít už v březnu, první velkou akcí bude koncert tria Prokop – Andršt – Hrubý. "Bude to jediný koncert Michala Prokopa letos v Olomouci. Na programu jsou písně Framus 5 i novější písně. Na ten koncert se moc těšíme, bude to mimořádný zážitek," poznamenává Nebenführ a doplňuje, že další velkou akcí, která čeká prostor na podzim, bude narozeninový koncert k padesátinám Kamila Střihavky. "Jede šňůru padesáti vystoupení, my budeme jednou z posledních zastávek. Termín je 14. října," doplňuje Nebenführ.
Na programu ale budou i velké či menší výstavy, tou první bude souborná výstava k nedožitým pětadevadesátým narozeninám olomouckého scénografa a výtvarníka Oldřicha Šimáčka. "Je hodně smutné, že se mu dosud nikdo pořádně nevěnoval, protože to byl člověk světového věhlasu. Jsem rád, že tento dluh můžeme napravit," konstatuje Nebenführ.

Velký důraz chce Artum Centrum klást i na program pro děti. "Oslovujeme profesionální a poloprofesionální divadelní soubory, které se věnují produkci dětských představení. Chtěli bychom dělat nejen školní představení, ale i víkendový program, kam mohou dorazit celé rodiny. Je toho opravdu hodně," ubezpečuje Nebenführ. Třešničkou na dortu podle něj bude letní scéna v zahradě, lemované zbytky historických hradeb, kterou chce v teplejších měsících využít naplno.
Artum Centrum se nachází v Sokolské ulici, při cestě od náměstí Hrdinů hned zkraje po levé straně.

Jan Procházka

Reklama

ONYX engineering, spol. s r.o.

Katalog firem » Služby » Webdesign

- poskytujeme vysokorychlostní bezdrátový internet - optické připojení k internetu - komplexní hlasové služby (IP telefony, ústředny) - IP TV - digitální televize - budujeme a spravuje...