Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kdo bude vládnout Olomouci? Podívejte se, jaké koalice jsou možné

Zprávy z regionu

12.10.2014

Autor: Jan Procházka

Jak bude po volbách vypadat složení radnice? Nejpravděpodobnější je koalice na půdorysu vlády, tedy ANO, ČSSD a lidovci. Ta by měla pohodlnou většinu. Vládnout by ale mohla i velká koalice bez ANO. A zamíchat kartami by teoreticky mohla i dvě nová uskupení. Budoucí koalice potřebuje v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu aspoň třiadvacet křesel.

ANO 2011 + ČSSD + KDU-ČSL

Nejpravděpodobnější varianta uspořádání nové radniční koalice. V zastupitelstvu by měla pohodlnou většinu dvaceti sedmi křesel. To by navíc umožňovalo zastupitelům s více povinnostmi klidně nějaké to nudné zasedání vynechat.
Tato varianta se začala rýsovat hned po vyhlášení výsledků, ochotu k jednání více než jasně vyjádřili sociální demokraté, kteří nelenili a okamžitě vyrazili do štábu vítěze. A připravenost vládnout potvrdili i lidovci. Tato varianta se navíc probírala už dlouho před volbami. Nejpřijatelnější je zřejmě i pro ANO.

ČSSD + ODS + TOP 09 + KDU-ČSL

Tato koalice by mohla ze hry vyšachovat vítěze. Disponovala by čtyřiadvaceti křesly. Sociální demokraté by ale museli "překousnout" křivdu z posledních voleb, které sice suverénně vyhráli, ale spojením právě ODS, TOPky a lidovců byli odsouzeni k roli opozice. Vzhledem k výše uvedenému by tato varianta připadala v úvahu asi jen v případě, že by zkrachovaly námluvy s ANO. To se však může stát, pokud se strana a hnutí nedomluví, kdo získá primátorské křeslo. Chladné jsou i vztahy mezi sociálními demokraty a TOPkou.

ANO 2011 + ČSSD + TOP 09

Tato velmi rozporuplná koalice by disponovala dvaceti šesti křesly. Vzhledem k celostátní nevraživosti, která mezi TOPkou a dvěma potenciálními koaličními partnery panuje, by nejspíš toto spojení bylo chápáno voliči všech tří subjektů jako zrada. Mohlo by k ní dojít jen v případě, že by zkrachovalo jednání s lidovci, ti ale většinou "problémy" nedělají. Na olomoucké radnici se drží nepřetržitě od roku 1994.

ANO 2011 + ČSSD + Občané pro Olomouc (případně ProOlomouc)

I tato koalice by dosáhla na většinu. V prvním případě by měla dvacet pět, v druhém dvacet čtyři křesel. Jak by takové spojení vypadalo je ale nejasné, obě hnutí se totiž profilovala spíše jako protest proti současným pořádkům, což byla sice i strategie ANO, otázkou ale zůstává, zda by tak rozdílné subjekty vůbec našly ochotu ke shodě a zda by se obě "proolomoucká" uskupení, používající poměrně ostrou rétoriku, smířila s rolí "do počtu". Tato varianta koalice proto není moc pravděpodobná.

Koalici s komunisty shodně vyloučilo ANO, lidovci, ODS i TOP 09. Sociální demokraté by na radnici nemohli kopírovat koalici krajskou, kde komunisty použili k udržení moci. Chybělo by jim devět křesel.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941