Reklama

Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác, venku je 19.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Komunisté před Priorem zavzpomínali na staré časy, dorazili i jejich odpůrci

Zprávy z regionu

1.5.2009

Autor: Jan Procházka

Necelá stovka příznivců komunistické strany si dnes dopoledne před Priorem zavzpomínala na časy ostnatých drátů a front na banány. Zpěvem Internacionály i emotivními projevy dali najevo svůj nesouhlas se současným stavem společnosti. Svůj názor na komunismus přišlo vyjádřit i zhruba patnáct demonstrantů, kteří chtěli upozornit na zločiny, páchané ve jménu této ideologie.

Zhruba stovka sympatizantů KSČM se sešla krátce před desátou u obchodního domu Prior. Průměrný věk účastníků se pohyboval v rozmezí 60 až 80 let, častým doplňkem k nezbytným umělým rudým karafiátům byly francouzské hole. Mládež o komunismus v Olomouci příliš zájem nemá, počet soudruhů (či spíše soudružek) pod třicet by se dal vyjádřit na prstech jedné ruky. Zato mladých antikomunistů se sešlo kolem patnácti. Kolemjdoucím i účastníkům akce rozdávali letáky, jimž vévodil nápis "SLEVA, likvidace socialistických zásob". Možná právě velký rudý nápis způsobil, že se po tiskovině zaprášilo.

Z řeči komunistických pohlavárů čišela zášť, kterou ani dvacet let demokracie nedokázalo otupit. Krajský zastupitel Alexander Černý vyjádřil své znechucení nad současným stavem politické scény, na jméno nemohl přijít modrým ani oranžovým, pustil se i do regionální politiky. Městu údajně nemůže odpusit plánovaný prodej Edelmannova paláce. Nezapomněl ani na veřejného nepřítele č. 1 - exprezidenta USA Bushe. Ve stejném duchu se nesly i projevy dalších řečníků.

Za zpěvu Písně práce byla oficiální část ukončena. Řada starších účastníků však nepřenesla přes srdce obviňující transparenty a pustila se do demonstrantů. "Kdo vás platí?" ptali se předvídatelně. "Za nás stála svíčková sedm korun, kolik stojí teď?" rozčiloval se bělovlasý pán s hůlkou. "Dřív se stály fronty na banány, dnes stojíme fronty na úřadech práce!" obviňoval další. "Možná jsme pár lidem ublížili," připustil po chvíli, "ale v zájmu většiny. Kolika lidem ublížili ti vaši Kožení a Železní! My jsme rozdávali majetek všem, vy ho berete lidem a dáváte ho grázlům..."

Jeden z řečníků se pustí do našeho fotografa: "Tykal mi, tak jsem se ho ptal, kdy jsme si potykali, že si to nepamatuju. A on, že on mně tykat bude, že mu to problémy nedělá. Tak jsem mu řekl, ze je to naprosto přikladné tomu karafiátu, který má za klopou. Dál jsem se ho ptal, jestli je normální, že napadá člověka, který se pohybuje na veřejnosti na základě listiny základních práv a svobod. Na to mi řekl, že na nějakou listinu základních práv a svobod s... a že mi klidně může rozbít hubu," líčí svou zkušenost fotograf Vít Kocián.

Výměna názorů zůstala naštěstí letos pouze u slov. Před dvěma roky skupina důchodců vyrvala trojici demonstrantů transparenty z rukou a dupala po nich. Čtěte: Komunisté si připomněli Svátek práce Internacionálou a ostrými slovy. Krátce po jedenácté byl prostor před Priorem prázdný. Jen pár pošlapaných umělých karafiátů připomínalo téměř pietní vzpomínku na časy dávno minulé.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941