Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Objevte s námi krásy Konventní zahrady, kde tráví své volné chvilky pacienti Vojenské nemocnice

Zprávy z regionu

18.4.2014

Autor: Barbora Sísová

V průběhu dnešního dne měli olomoučtí občané i turisté jedinečnou příležitost navštívit nově upravenou Konventní zahradu. Zatímco před třemi lety byste tam našli pouze sklady a hangáry se zbožím dnes mají pacient Vojenské nemocnice k dispozici prostornou zahradu s nově vysázenými stromy a dvěma fontánami. Jak nám sdělil správce Klášterního Hradiska Květoslav Cupák, vevnitř se pacienti léčí, ale venku se uzdravují.

Město Olomouc oslavilo dnes Mezinárodní den památek teprve podruhé. Zatímco na podzimní Dny evropského dědictví se město snaží zpřístupnit co nejvíce historických i technických památek, 18. dubna stačí, když se veřejnosti představí alespoň jedna. "Rozhodli jsme se, že vybereme vždy jednu zajímavou památku, která ve městě sice funguje, ale do jisté míry o ní veřejnost nemá zas tak velké povědomí nebo se do určité části běžně nedostane. V loňském roce jsme zpřístupnili Korunní pevnůstku, jelikož se čerstvě otvírala expozice v objektu prachárny, letos jsme zvolili Klášterní Hradisko a nově upravenou Konventní zahradu, kde byl asi jen málokdo z nás,“ vysvětlil vedoucí radničního kulturního oddělení Radim Schubert.

Ještě v roce 2010 totiž zahrada u Vojenské nemocnice vypadala značně neupraveně a pacienti tak neměli možnost opustit své lůžko a jít posedět na čerstvý vzduch do příjemného prostředí. Na místě dnešní Konventní zahrady se totiž nacházely sklady a hangáry se zbožím. "S úpravami jsme začali zhruba před třemi lety. Vysázeli se stromy a teď nějakou dobu potrvá, než to bude skutečně vypadat tak, jak má. Zvolili jsme kvetoucí stromy, aby zahrada působila optimisticky. Máme tu třeba akát huňatý, který kvete celoročně. Nově vystavené jsou také kašny. Vodní prvek považujeme za důležitou součást zahrady. Na kašně staré dva roky je vyobrazen Marek, Matouš, Lukáš, Jan a na bronzovém soklu jsou i ukázky evangelií. Druhá kašna je stará pouze půl roku a je na ní svatý Viktor, ochránce zahrad,“ popisuje správce Klášterního Hradiska Květoslav Cupák.

Zahrada byla vystavěna především proto, aby se pacienti cítili v nemocnici pohodlněji. "V každé nemocnici by měla existovat nějaké zahrada nebo parčík, kde mohou pacienti rozjímat nebo se třeba projít s návštěvou. Jak říkám, vevnitř se pacienti léčí a venku uzdravují,“ dodává Cupák.

V zahradě naleznete kromě stromů a laviček i Zahradní kapli, kde je umístěna expozice historické zdravotnické techniky a vybavení. Kromě zahrady mohli zájemci navštívit i komentovanou prohlídku za zvýhodněnou cenu 20 korun. Dopoledne této příležitosti využilo na dvě stě seniorů, odpoledne se jí zúčastnily desítky návštěvníků. Pokud jste to dnes nestihli, nevadí. Klášterní Hradisko je přístupné veřejnosti vždy ve čtvrtek a první sobotu v měsíci . A připravena je také jedna novinka. "Pro novou turistickou sezonu jsme zpřístupnili sklepy Klášterního Hradiska a to vždy první sobotu v měsíci v 11 hodin, takže nejbližší termín je 3. května,“ láká správce.

A na co se můžeme těšit příští rok? "Jelikož na rok 2015 vychází 600. výročí upálení Jana Husa, tak jsme domluvení s panem farářem z Husova sboru, že by se zpropagoval Husův sbor, zatím je to však pouze předběžné a nevíme určitě, zda to vyjde,“ uzavřel Schubert.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip