Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Korunní pevnůstka: stane se ze skladiště atraktivní lokalita?

Zprávy z regionu

6.8.2007

Autor: Jan Procházka

Nové občanské sdružení Muzeum olomoucké pevnosti si vytklo za cíl oživit areál Korunní pevnůstky v Bezručových sadech. V historických prostorách z dob Marie Terezie se nyní nachází sklad soukromé firmy a celý areál chátrá.

„Pevnůstka je od roku 2000 ve vlastnictví města,“ uvedla Marcela Hanáková z občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti. V současnosti město objekt pronajímá soukromé firmě, která zde má sklad. „Naším cílem je dosáhnout, aby nám byl areál předán do bezplatného užívání a poté se uskutečnil bezplatný převod na sdružení. To je totiž základní předpoklad pro to, abychom mohli získávat dotace,“ uvedla Hanáková.

O areál má ale zájem i firma, jež ho má v pronájmu. "Chtěli bychom ho koupit a opravit. Využití by bylo v souladu s územním plánem, tedy pro sport a rekreaci," řekl majitel firmy Tomáš Pospíšil.

Primátor Olomouce Martin Novotný potvrdil, že městská rada se bude problémem zabývat ještě tento měsíc. "Já osobně podpořím řešení, které bude respektovat historickou hodnotu památky a mohlo by znamenat rozvoj turistického ruchu," uvedl Novotný.
V areálu, který je posledním dochovaným dokladem bastionové pevnosti z poloviny 18. století, zůstaly čtyři původní budovy.

"Jde o areál velmi rozlehlý, ale neudržovaný, který bude potřeba revitalizovat. Chtěli bychom vytvořit jakousi odpočinkovou zónu s interaktivní náplní. V budově bývalé strážnice bychom chtěli vytvořit informační centrum pro olomouckou vojenskou pevnost a propagovat aktivity majitelů jednotlivých fortů, které se nacházejí v okolí města," uvedla další členka sdružení, Markéta Záleská. V bývalé prachárně by vzniklo vlastní Muzeum olomoucké pevnosti a dva bývalé dělostřelecké sklady by mohly sloužit například pro příležitostné výstavy či volnočasové aktivity a vzdělávací centrum. Náklady budou v řádu desítek milionů korun.

„V součanosti je to skládka,“ vyjádřil se k pevnůstce ministr Ivan Langer, který se podle svých slov považuje za velkého olomouckého patriota a rád nabídl novému sdružení svou pomoc, „naším cílem je udělat z ní místo, na které by mohla být Olomouc hrdá.“
Podle jeho slov by v optimistické variantě mohla začít v příštím roce očista areálu od náletových rostlin a jeho otevření veřejnosti. „Zajímavý bude určitě i střet ochránců památek s ochránci rostlin,“ vtipkoval. Celý objekt totiž rychle zarůstá náletovou zelení.

"Jsem připraven o významu projektu přesvědčit své kolegy v Poslanecké sněmovně a přinejmenším v první etapě se snažit získat peníze ze státního rozpočtu," slíbil Langer. Sdružení spolupracuje například i s armádou, Univerzitou Palackého, historiky i památkáři.
Korunní pevnůstka patří do unikátního systému opevnění města, byla součástí Tereziánské pevnosti. Následně, zejména v první polovině 19. století, v okolí vzniklo 22 fortů, tedy malých pevnůstek, které měly útočníkům zabránit přiblížit se k městu.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip