Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Koťata k pomilování: podívejte se, jak roztomilí servalové ze zoo poznávají svůj výběh

Zprávy z regionu

26.7.2016

Autor: Jan Procházka

Mají skoro dva měsíce, ale pořád jsou to spíš nesmělá koťata, než šelmy, které dokáží ulovit letícího ptáka. Dvě mláďata africké kočky servala stepního, přišla na svět 6. června a když máte podobné štěstí, jako jsme měli my, uvidíte je na průzkumu. Většinu dne ale stráví v bezpečí doupěte pod bedlivou ochranou jejich vzorné matky...

Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

Více fotografií najdete na našem Facebooku

Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

Dvojice mláďat servala stepního si v olomoucké zoo váží. Jsou totiž první, která tam přišla na svět od začátku tisíciletí. "Matka se o ně vzorně stará a protože je to její první vrh, respektujeme soukromí a poskytujeme jim maximum klidu. Z toho důvodu zatím nevíme, jakého jsou mláďata pohlaví. Ale vypadá to, že nejspíš samec a samice," prozradila mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková.
Na Svatém Kopečku mají servaly od roku 1989. Poslední chovný pár, který tvořila samička Zuzana a samec Kelly, odchoval patnáct mláďat. Ti však uhynuli a na dlouhých deset let byla zoo bez servalů. Vrátili se až v roce 2013. Tehdy zoo přivezla dva samce, jednoho o rok později vyměnila za samici. Právě toto spojení přineslo opět kýžený výsledek. V zoo nyní doufají, že chovný pár bude kráčet ve stopách Zuzany a Kellyho.

Serval stepní pochází z Afriky. Dokáže vysoko skákat a rychle běhat na krátkou vzdálenost. Loví především malé hlodavce a ptáky, které dokáže chytit i v letu. Nejedná se o ohrožený druh, v zajetí je ale chován často. Mláďata se dají ochočit a serval se tak může stát i domácím mazlíčkem.

Foto: Jan Procházka

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka