Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vykročte do ulic na vysoké noze aneb Po stopách trendy kozaček

Tipy a názory

29.10.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Na podpatku, bez, na platformě, vysoké, nižší, černé, hnědé? Otázka, která trápí s přicházejícími chladnými dny snad každou ženu. A co když se ještě přidá velbloudí, která je letos hodně in, nebo snad čokoládová, jež by vám skvěle ladila s tou novou kabelkou, nebo dokonce antracitová či skořicová! Ne že by to bylo trápení mučivé, spíš tak sladce nevyhnutelné a podstupujeme ho rády. Dámy, řeč je samozřejmě o kozačkách. Hodí se k šatům, džínám, do práce i na rande. Vydejte se s námi za nákupy těch nej kousků, které ve vašem botníku zkrátka nemůžou chybět.

S podpatkem, nebo raději bez?

Kozačky jsou součástí botníku snad každé ženy, v zimě patří takřka k povinné výbavě. Je v podstatě jedno, jestli dáváte přednost platformě, kozačkám bez podpatků, do nichž pohodlně v klouznete i s džínami, nebo elegantnějším kouskům na podpatku, ať už je jakkoliv vysoký. Traduje se, že čím je podpatek vyšší, tím působí žena elegantněji (a co si budeme povídat, i štíhleji). Ovšem představte si, že jdete olomouckými ulicemi, a touha po těch skvělých kozačkách s podpatkem, které jste viděla za výlohou, vás rázem přejde, pokud nechcete mít nové boty za pár takových cest na odpis. První, co by si tedy žena při výběru kozaček měla uvědomit, je to, kam je bude nosit. Nejde jen o všudypřítomné kostky, jiné boty zvolíte do práce v kanceláři, jiné, pokud v nich trávíte většinu dne a na chvíli se nezastavíte.

Sladěné kombinace? Už dávno ne...

Zažitá představa o tom, že kabelka nebo šála by měla ladit s botami, je dávno ta tam, otevírá se prostor barevným kombinacím. Při výběru nových kozaček se tak nemusíte strachovat, že byste nebyly in, v dnešní době se na barevné ladění nehraje. Oběma kouskům to ale musí spolu slušet a měly by stylově souznít. Věčné dohady o tom, zda spolu ladí černá a hnědá, také ustoupily do pozadí. Hnědé boty sednou k černé kabelce bez potíží. Tedy ovšem pokud jde o světlejší tóny hnědé, ty jdou s černou ruku v ruce. A můžete si pohrát i s odstíny jedné barvy. Oblečte a obujte se tón v tónu, je to módní, elegantní, jen se připravte na to, že přítel nebo manžel vaše čokoládové kozačky, velbloudí kabelku a kaštanovou šálu uvidí hnědě.

Být povrchní není někdy na škodu

Nelekejte se, řeč je samozřejmě o materiálech, z nichž jsou kozačky vyráběny. Někdo preferuje kůži, někdo koženku, in jsou i lesklé materiály nebo kombinace obojího. Moderní je také semiš, který je sice náročnější na údržbu a v semišových kozačkách jen těžko můžete vkročit do sněhu, ale své místo ve světě obuvi si stále drží. Důležité je, aby se vám boty líbily.

Jednoduchý styl versus ozdoby

Pokud upustíme od barvy, výšky podpatku či materiálu, velmi podstatným kritériem je pro nás při výběru kozaček jejich design. Někdo dává přednost jednoduchým hladkým kouskům, někdo si potrpí na ozdoby - ať už zipečky, spony, přezky nebo třeba cvočky. I tady platí čím méně, tím více. Bota by neměla být nijak přezdobená, aby neztratila nic ze své variabilnosti. Já preferuji malé nenápadné ozdoby, které pouze podtrhnou přirozenou eleganci hladkých kozaček. Neupoutají pozornost, jsou jen drobným detailem, který rozhodne o tom, že tato obuv v mém botníku nemůže chybět.

Na kvalitě záleží

Cokoliv si pořizujete, musí vydržet. U obuvi to platí dvojnásob, navíc je třeba brát v úvahu i pohodlí. V kozačkách většina z nás tráví téměř celou zimu, a tak není žádoucí, aby nás něco dřelo, škrábalo nebo tlačilo. Kožená bota se sice trochu roztáhne, ale trpět v zimě ještě v malých botách? Při výběru se tedy netrapte, že na vás váš drahý už nervózně hodinu čeká na lavičce na chodbě nákupní galerie. Boty si pečlivě vyzkoušejte a nebojte se za ně trochu připlatit. Je to investice, která vás nebude mrzet. Kvalitní obuv totiž vždycky oceníte.

A malá rada na závěr. Pokud se nemůžete rozhodnout, jaké boty koupit, protože ty černé na vysokém podpatku se hodí k šatům, které máte, ale na druhou stranu tmavě hnědé na nižším podpatku jsou praktické a také vám ladí ke kabátu, kupte si oboje. Jedny potřebujete, druhé pro radost. Já to tak dělám. Dvoje kozačky unosíte, tím si buďte jisté. A taková menší rozmařilost také není na škodu. Vždyť přece začíná zima, je třeba se něčím potěšit :)

Zuzana Doleželová

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941