Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kraj chce Hanácké kasárny, mohl by sem přesunout i depozitáře knihovny a uvolnit tak Červený kostel

Zprávy z regionu

25.7.2014

Autor: Jan Procházka

Armádou nedávno opuštěná budova Hanáckých kasáren na třídě 1. máje je v hledáčku Olomouckého kraje. Ten by rád objekt získal do svého vlastnictví. Plány na využití už existují: mohly by se sem přesunout rozsáhlé krajské archivy, ale třeba také depozitáře Vědecké knihovny, nyní uložené v červeném kostele. Ten by pak mohl začít sloužit úplně jinému účelu: například kultuře.

Olomoucký kraj má zálusk na objekt Hanáckých kasáren na třídě 1. máje. Na dnešní tiskové konferenci ho potvrdil hejtman Jiří Rozbořil. Ten už pověřil pracovní skupinu, která má objekt prozkoumat a navrhnout jeho využití. Určité plány už ale hejtmanství má. "Dlouhodobě se potýkáme s nedostatečnou kapacitou našich depozitářů. Podobné problémy má i vlastivědné muzeum a vědecká knihovna. Plánujeme navíc vytvoření jakési centrály cestovního ruchu. Možnosti využití jsou nekonečné," nastínil Rozbořil s tím, že objekt má řadu výhod, pro které je značně atraktivní. "Je to opravdu dobrá adresa, hned vedle je zastávka tramvaje, na náměstí Republiky i dole v Koželušské jsou velká parkoviště… Už jsem taky konzultoval stav budovy s jeho správkyní a ujistila mě, že co se týče depozitářů, stačí se nastěhovat, všechno je v dobrém stavu, dělaly se tam rekonstrukce, takže z tohoto pohledu by to nebyly žádné velké výdaje," vyzdvihl Rozbořil. Podle něj je objekt tak obrovský, že by mohl sloužit celé řadě institucí. "Ministesrtvo pro místní rozvoj například chystá projekt nazvaný Evropský dům - ve zratce jde o to, soustředit na jedno místo agendu související se získáváním dotací. Nenapadá mě moc jiných míst, kde v Olomouci by se něco takového dalo vybudovat. A pozitivní je, že ministerstvo by tento projekt a s ním spojené náklady zafinancovalo," poznamenal hejtman.

Pokud by se do někdejších kasáren podařilo přesunout i depozitáře vědecké knihovny, mělo by to ještě jeden pozitivní efekt. Uvolnil by se totiž takzvaný Červený kostel, který jako sklad slouží od roku 1959. "Napadá mě pak jeho využití například pro různé kulturní akce, mohlo by to zajímavým způsobem rozšířit možnosti ve městě," naznačil hejtman.
Všechno má ale jeden podstatný háček. Kraj totiž nehodlá za obrovský objekt kasáren platit. "Jednání s armádou se teprve rozbíhají. Chtěli bychom dosáhnout převodu do našeho vlastnictví za symbolickou částku. Pokud se to nepovede, tak je celá debata zbytečná," konstatoval hejtman. Podobné převody v rámci veřejných institucí ale nejsou ničím neobvyklým. Za podobných podmínek chce například olomoucká univerzita získat na sousedním náměstí Republiky objekt vojenských archivů.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941