Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 17.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Křižovatka v Hodolanech získá "inteligentní" semafory, práce omezí provoz na ní

Zprávy z regionu

13.3.2013

Autor: roc

Na nové světelné signalizační zařízení a režim dynamicky řízeného provozu se od konce dubna mohou těšit motoristé, kteří ke svým cestám využívají velkou křižovatku u někdejšího hodolanského divadla. Má to ale jeden háček: práce, které už příští pondělí začne provádět specializovaná firma, si téměř na měsíc a půl vyžádají na rušném dopravním uzlu značná omezení.

Práce na křižovatce ulic Hodolanská, Lipenská, Rolsberská a Tovární, která propojuje čtyřproudový vnitřní průtah městem s výpadovkami na Přerov, Ostravu a Šternberk, budou zahájeny v pondělí 18. března a potrvají do 30. dubna. Investorem rekonstrukce světelně signalizačního zařízení je město Olomouc, náklady na opravu signalizace, která je v havarijním stavu, si vyžádají zhruba osm milionu korun.
"Stavební uspořádání křižovatky zůstalo beze změn od konce osmdesátých let a veškerá technická zařízení světelné signalizace jsou původní. Stávající signalizační zařízení křižovatky nemá žádné vybavení pro možnost dynamického řízení provozu. Stejně tak křižovatka postrádá zařízení pro přednostní průjezd vozidel integrovaného záchranného systému," vysvětlila důvody chystané rekonstrukce mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.
Od 18. března do 7. dubna čeká podle ní motoristy na křižovatce částečné omezení provozu bez vypnutí světelné signalizace. Kvůli stavebním pracím dojde k zúžení jízdních pruhů za křižovatkou v ulicích Lipenská (směr na Ostravu) a Tovární (směrem do centra). Od 8. do 28. dubna práce o víkendech částečné omezí provoz v prostoru celé křižovatky, vždy ale maximálně v jednom pruhu. Od 8. do 22. dubna bude navíc kvůli demontáži a montáži zařízení vypnuta světelná signalizace a křižovatku bude řídit policie. Od 23. do 30. dubna bude křižovatka fungovat ve zkušebním provozu,
Náročná oprava má podle vedení radnice vyřešit odstranění havarijního stavu světelného signalizačního zařízení, aniž by se změnilo stávající stavební uspořádání křižovatky, čímž se cena prací podstatně sníží. Původně město zvažovalo i přidání odbočovacích pruhů. "Věřím, že zvolené řešení výrazně zlepší průjezdnost jednou z nejzatíženějších křižovatek v Olomouci," řekl náměstek primátora pro dopravu Ivo Vlach. Rekonstrukce podle něj zahrnuje kompletní opravu a doplnění speciálního detekčního systému, který bude uložen ve vozovce. "Systém dokáže reagovat a vyhodnotit aktuální dopravní zatížení a výrazně tak přispět k plynulosti provozu na křižovatce. Světelné signalizační zařízení bude rovněž doplněno systémem pro prioritní průjezd vozidel integrovaného záchranného systému," doplnil Vlach s tím, že město se ve spolupráci se zhotovitelem bude snažit o zkrácení navržených termínů prací.

roc

Reklama

CENTRUM SEMAFOR, STATUTÁRNÍ MĚSTO OLOMOUC, odbor AŘMV

Katalog firem » Zábava, volný čas

DOPRAVNÍ VÝCHOVA CENTRUM SEMAFOR se zaměřuje na dopravní výchovu a s ní spojené volnočasové aktivity pro děti i nejširší veřejnost z Olomouce i okolí. Centrum odpovídá svou programovou o...