Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kunsthistoriků máme dost. A co dál?

Tipy a názory

26.2.2015

Autor: Michal Folta

Výstižně ten problém pojmenoval švýcarský velvyslanec Markus Alexander Antonietti při nedávné návštěvě Olomouce. Řekl, že Česku, a myslel přitom nepochybně na Olomouc, chybí kvalifikovaní inženýři. "S historiky umění můžete velmi dobře opravovat domy v tomto nádherném městě, ale chybí vám inženýři, kteří do budoucna připraví kreativní řešení ve vztahu k ekonomice a dalším otázkám rozvoje města i regionu." To je přesné shrnutí jednoho z problémů Olomouce a celého širšího regionu. Máme zde skvělou univerzitu s jedinečnou, skoro 4 a půl století dlouhou historií, nemáme však technicky vzdělané lidi.

Na slova švýcarského velvyslance vhodně navázala pondělní návštěva z maďarské Pécse, která prezentovala i tamní univerzitu, rovněž úctyhodnou tradiční instituci. Od té olomoucké se v podstatě neliší počtem studentů ani jinými parametry – podstatný rozdíl je jen v tom, že má například fakultu obchodu a ekonomie a fakultu stavební a informačních technologií. V Olomouci prostě technické obory a ani tu ekonomii nevystudujete. A to je chyba.

Pak se člověk dozví o tom, že jedna z předních světových firem v oboru komunikačních technologií HTC uvažuje o tom, že na Moravě otevře centrum s dvanácti sty pracovními místy. Šéfovi firmy se údajně líbí Olomouc, má to ale jeden háček. Na Olomoucku není dost technicky vzdělaných lidí. A tak má daleko větší šanci Brno, kde je už dnes podstatně širší nabídka práce než v Olomouci. A odcházejí tam z Olomouce mladí lidé, kteří se v rodném městě nemohou naučit to, co by chtěli, a logicky pak v tomtéž městě ani po studiu nenajdou odpovídající práci v oboru. Tak trochu začarovaný kruh. Pokud nechcete být zrovna kunsthistorikem, judaistou, rekreologem, filmovým vědcem, filosofem či nederlandistou, v Olomouci nejspíš nezůstanete.

V těchto dnech, týdnech a měsících se intenzivně připravuje i Olomoucko na čerpání dotací z nového plánovacího období EU. Opravdu by bylo záhodno podpořit i jiné než humanitní obory. Abychom nemuseli sledovat, jak v jinak krásné a úctyhodné Olomouci zůstanou jen ti, kdo budou pečovat o starobylé paláce a chrámy.

Michal Folta

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941