Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Květnovou Olomouc ovládne Divadelní Flora. Těšit se můžete na slovenská divadla i na Divadlo Na zábradlí

Kultura

5.5.2015

Autor: barsi

Už tento pátek vypukne dlouho očekávaný festival Divadelní Flora. Od 8. do 17. května budete mít příležitost navštívit více než padesát akcí, mezi nimiž nebude chybět to nejlepší z činoherního divadla či současného tance. Těšit se můžete například na divadelní představení čtyř slovenských divadel, autorské věci z Divadla Na zábradlí nebo díla z dílny režiséra Jiřího Havelky. A ani letos nebudu chybět tradiční osobnosti divadelní a taneční scény z visegrádského regionu.  

Účinkující a soubory ze sedmi evropských zemích se představí na jedenácti městských scénách. "Festivalové diváky pozveme tradičně do hlediště Moravského divadla a Divadla na cucky, do klubu S-Cube, Jazz Tibet Clubu, Uměleckého centra Univerzity Palackého a celé řady dalších olomouckých lokací," uvedl ředitel Divadelní Flory Petr Nerušil. "Dávno neplatí, že se většina programu odehrává na scéně Moravského divadla. V posledních letech maximálně vytěžujeme klub S-Cube. I zde uvádíme výjimečná představení a k naší radosti se ukazuje, že už se sem diváci naučili chodit," dodal Petr Nerušil.

Jedna z nejprestižnějších českých divadelních přehlídek zaměří svou pozornost na tvorbu předních slovenských scén, pražského Divadla Na zábradlí, které je čerstvě oceněno Cenou divadelních kritiků jako Divadlo roku 2014, či režiséra Jiřího Havelky. Tradiční součástí festivalového programu je i letos dramaturgická linie Visegrad Performing Arts. "Naplánovány jsou také tři premiéry, včetně premiéry Moravského divadla Olomouc, dva workshopy, pohádka, debaty s tvůrci nebo večerní DJ sety. Specialitou je bytové divadlo," doplnil výčet Petr Nerušil.

Těšit se můžete na to nejlepší ze slovenského divadla

Po několikaleté odmlce se v rámci programu Divadelní Flory do Olomouce opět vracejí přední slovenské činoherní scény. Těšit se můžeme na čtyři tituly režisérů tří různých generací – Romana Poláka, Rastislava Balleka a Lukáše Brutovského – v podání čtyř renomovaných souborů. Inscenace Hauptmannových Potkanů (Divadlo Andreja Bagara, Nitra), Ostrovského Lesa (Slovenské komorné divadlo, Martin), Gindlova Karpatského thrilleru (Slovenské národné divadlo, Bratislava) a Ibsenova Rosmersholmu (Divadlo Aréna, Bratislava). "Festivalový divák může tento elitní slovenský výběr zhlédnout během čtyř po sobě jdoucích dnů. V představeních uvidíme velké hvězdy slovenského činoherního divadla, známé i z televize a filmového plátna. Asi nejrespektovanější osobností, která v květnu do Olomouce přijede, je herec Robert Roth. Spatříme ho v inscenaci Potkani," doplnil Petr Nerušil.

Divadlo Na zábradlí nabídne průřez svou autorskou tvorbou

Olomoucká přehlídka nabízí letos reprezentativní průřez aktuální tvorbou Divadla Na zábradlí, které se v olomouckém klubu S-Cube – od neděle 10. do středy 13. května – představí hned sedmkrát s inscenacemi Báby, Šílenství, Požitkáři a Cizinec, pod nimiž jsou režijně podepsáni Anna Petrželková, Jan Mikulášek či Jiří Havelka, ten bude na Floře představen také jako samostatná režijní osobnost. "Návštěvníci Divadelní Flory mohou během posledních čtyř ročníků soustavně sledovat vývoj aktuálně nejprogresivnějšího českého divadla. Letos jim nabídneme i možnost si s jeho tvůrci osobně popovídat," upozornil Petr Nerušil; v programu 19. Flory totiž nechybí otevřené setkání a diskuze se souborem. "Ve srovnání se slovenskou programovou linií se tu jedná spíše o autorské projekty," dodal Petr Nerušil.

Nadějný český režisér Jiří Havelka vás nechá nahlédnout do své dílny

Letošní režijní osobností přehlídky se stane pětatřicetiletý režisér Jiří Havelka – jedna z nejvšestrannějších person českého "divadelního světa.“ Na festivalu se představí čtveřice žánrově odlišných Havelkových inscenací, jež vznikly v rámci spolupráce s činoherním repertoárovým divadlem (Divadlo Na zábradlí – Šílenství), ansámblem alternativního Divadla Drak (Poslední trik Georgese Mélièse), studenty pražské DAMU (11:55 – Regulace intimity) i tanečníky sdruženými kolem skupiny VerTeDance (Korekce).

Visegrad performing arts a městská hra Tisíc a jedna Olomouc

Letošní ročník festivalu představí osobnosti divadelní a taneční scény z visegrádského regionu v historicky největším rozsahu. Ryze současný tanec reprezentuje strhující choreografie Milana Tomášika Lovecká sezóna nebo česká taneční formace 420PEOPLE. Kombinace současného tance a audiovizuálního umění se objeví v představení polské choreografky Magdaleny Reiter a slovinského Anton Podbevšek Teater. Nové cesty, kterými se současné divadlo vydává při zapojování komunit, poodhalí Vesmírná odysea, která je jedinečným propojením dětského orchestru a Slovenské filharmonie anebo unikátní městská hra Tisíc a jedna Olomouc. Tu připravuje Divadlo na cucky ve spolupráci s maďarským divadlem KOMA Bázis – bude se jednat o světovou premiéru. "Oslovili jsme Olomoučany na ulicích, historky nám přicházely mailem nebo přes sociální sítě. Příspěvky obsahovaly osobní zážitky, respondenti také často vzpomínali na historické události a proměny Olomouce. Ze stovky námětů pak vznikla jakási mapa příběhů," popsal vznik městské hry dramaturg Jan Žůrek. "Trasy této mapy si budou moci účastníci Divadelní Flory projít zdarma, stačí se přihlásit prostřednictvím online formuláře na webu Divadelní Flory," doplnil Jan Žůrek.

Větší prostor je v rámci programové sekce VPA věnován českému seskupení Spitfire Company. Soubor v minulých letech zaznamenal mimořádný vývoj a prosadil se na význačných světových festivalech. V programu Divadelní Flory nechybí repertoárová novinka Sniper‘s Lake, vizuálně působivá performance Animal Exitus v premiéře pod širým nebem, ani uvolněná ženská inscenace Krevety á la Indigo. "Obzvláště projekt Sniper’s Lake si zaslouží velkou pozornost. Jedná se o produkci evropského formátu, s mezinárodní účastí. Tvůrci se inspirovali událostmi na kyjevském Majdanu," láká Jan Žůrek.

Předprodej festivalových vstupenek na všechny produkce 19. Divadelní Flory probíhá na pokladně Moravského divadla Olomouc (také online). Ceny vstupenek se pohybují v relaci od 50 do 390 Kč, část produkcí je přístupná zdarma.Více informací a kompletní program přehlídky včetně doprovodných akcí naleznete na webu www.divadelniflora.cz.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip