Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sportovní ředitel Sigmy Ladislav Minář: "Věřím, že na jaře budeme mít zápasy více pod kontrolou"

Rozhovory

17.12.2014

Autor: Radek Heloňa

SK Sigma Olomouc je po podzimu ve vedení druhé ligy a má tedy našlápnuto k postupu zpět do nejvyšší soutěže. Sportovní ředitel SK Sigma Olomouc Ladislav Minář se v rozhovoru zamýšlel nejen nad špatným startem, ale také nad tím, co zlepšit do jara, kde by chtěl, aby tým Sigmy měl zápasy více pod kontrolou. Minář se zmínil rovněž o změnách v kádru. Sportovní ředitel hanáckého klubu si cení toho, že Sigma má stále v kádru nejvíce odchovanců z první a druhé ligy. Souhlasí zároveň s názorem, že jen s odchovanci ale o přední příčky hrát nelze.

Pane Mináři, jak hodnotíte podzim Sigmy ve FNL z pohledu výsledků a výkonů?
Když to zjednoduším a nebudu brát pouze závěr soutěže, tak jsem spokojen. Ta spokojenost pramení hlavně z toho závěru sezóny, který jsme zvládli, navíc, když ho dáme do kontrastu s tím špatným úvodem, tak to dopadlo dobře. Zkušení funkcionáři, kteří měli za sebou boj o postup ve druhé lize, mi říkali, že k postupu vede neprohrát více než pětkrát. A my měli hned na začátku po čtyřech kolech tři porážky. Takže to bylo tristní, proto je z toho pohledu celkového stavu po podzimu hodnocení pozitivní. Jsme na prvním místě, máme ještě jeden zápas k dobru. Znamená to, že to máme ve vlastních rukách. Herně tam určitě prostor pro zlepšení je. Nedařily se nám často první poločasy, museli jsme zápasy otáčet, tam je potřeba zapracovat. Byly tam v utkáních dobré i špatné pasáže, mužstvo je relativně mladé, ale já už od něj čekám větší vyspělost herního projevu, což znamená, že ta utkání bude mít více pod kontrolou a bude je uhrávat více v klidu. Druhá liga je hrozně těžká soutěž, tlak na hráče je velký ohledně postupu, ale čekám od nich, že se s tím popasují a v zápasech si to nebudou připouštět.

Už jste zmínil, že druhá liga je hodně těžká, je to i tou vyrovnaností této soutěže?
Je to tak. I první liga se vyrovnaná, i poslední může porazit prvního, byť Plzeň se Spartou je o trochu výše nad ostatními kluby. Ve druhé lize to tak není, že by někdo až tak čněl, proto je vyrovnanější. Druhá liga je bojovná, je tam spousta derby zápasů. Moravských týmů je tam hodně, takže se hraje hodně prestižních střetnutí, hlavně po naše soupeře, kteří se chtějí na Sigmu vytáhnout.

Jak hodnotíte působení kapitána týmu Jana Rajnocha? Ten hodnotil podzim a atmosféru v kabině velmi pozitivně a nadšeně...
Pro něj nebyl start v Olomouci vůbec jednoduchý. Přišel z Liberce, kde skončil asi dost rozladěn. Zřejmě tam nefungovala nějaká důvěra s trenérem, po jeho příchodu se hned prohrálo se Znojmem, což byla ta třetí prohra ze čtyř utkání. Pohoda tady vůbec nebyla. Pak se udělaly změny a podařilo se to nastartovat. I u Honzy si to sedlo, výsledkově se dařilo a i on k tomu samozřejmě přispěl.

Co říci ke změnám v kádru áčka? Jak to bude třeba na brankářské pozici, kde budou po uzdravení Zdeňka Zlámala čtyři gólmani?
Ano, ale musíme si uvědomit, že zranění a následná operace, kterou Zdeněk prodělal, nebylo na dva měsíce. Víme od doktorů a fyzioterapeutů, že do plného tréninku by se možná mohl dostat někdy v únoru, pak musí dostat nějakou herní praxi, takže s velkou pravděpodobností nebude na první jarní zápasy připraven. Určitě navíc nechceme nic uspěchat. Do jara chceme mít tři zdravé a připravené brankáře od začátku. Pak uvidíme, jak to bude vypadat, jestli budou všichni zdravotně v pořádku.

Hledat angažmá si mohou Janotka, Škerle, Dreksa, nepočítá se s Vidličkou i Petrem, kteří skončili ve Slavii, potažmo v Jihlavě. Jak okomentujete jejich odchody?
Ti kluci jsou starší než hráči, kteří na těch jejich postech nastupují, nedostali se do herního vytížení a bylo by pro nás i pro ně jakýmsi luxusem, aby tady seděli na lavičce. Musí se dostat do herní praxe a v létě to zde mohou zkusit znovu. Druhá věc je ekonomická stránka věci, protože tito hráči jsou zvyklí na určitý standard, dejme tomu ligový, takže to sportovní využití oproti těm podmínkám, které měli, také nebylo. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli jim umožnit hrát na jaře jinde. Mladí hráči se na jejich postech chytili, nechceme do toho nyní sahat.

Smlouva skončila Radimu Nepožitkovi, který byl také zraněn. Jak to bude na jaře s ním?
Radim je také po těžkém zranění, on i my zvažujeme, zda prodloužíme smlouvu na jaro. Zajímá se o něj i Znojmo, které s ohledem na to, že ho tam velmi dobře znají, bylo ochotné počítat s herním rozjezdem po zranění. Je to otevřené, buď bude hrát na jaře tady, nebo odejde do Znojma. Je to hráč, který by nám mohl pomoci v záloze i pod hrotem, uvidíme.

Z hostování se vrací z Opavy Petrové Ševčík a Vavřík. Dostanou šanci?
Ano, Vavřík má šanci po odchodu Janotky zabojovat na pravém beku. Uvidíme, jak si o tu šanci řeknou, v létě jim končí smlouvy, takže je jen na nich, aby zabojovali o další pokračování kariéry v Sigmě.

Trenér Leoš Kalvoda nám v rozhovoru říkal, že by si ideálně představoval posily do obrany, zálohy a útoku, tedy tři hráče. Jak jste v tomto zajedno a jak možnosti posil vypadají?
Ano, máme myšlenku na stoperu, na levém beku s hráčem ze zahraničí. Určitě by to byli hráči, kteří by přišli zadarmo po smlouvě, protože nějaké velké peníze na vyhazování nemáme a do druhé ligy se hráčům moc nechce. Pro nás bude důležité, aby to byl i hráč, se kterým bychom mohli počítat případně pro první ligu.

Trenér Kalvoda také zmiňoval, že máte delší přípravu a tudíž větší možnost zkoušet hráče. Půjdete touto cestou?
Ano, příprava je o něco delší než v první lize. Jsme rádi, že budeme moc vyrazit na soustředění do Turecka, protože kvůli herní fázi je to velmi důležité. Určitě nějaké hráče zkusíme, ale nechceme do stávajícího kádru až moc sahat. Bude také důležité, kdo na testy dorazí, protože do druhé ligy se opravdu nikomu moc jít hrát nechce.

Béčko vede po podzimu MSFL. Dostanou někteří hráči větší šanci v A-týmu třeba Štěrba nebo Kalvach?
U Štěrby je to při odchodu Škerleho logické, že tu šanci dostane, s ním nebo Ondřejem Ševčíkem můžeme na post třetího nebo čtvrtého stopera počítat.

Do Turecka mají vyrazit i hráči z B-týmu. Je to tak?
Ano, ale neříkal bych tomu béčko, záměrně necháme béčku úzký kádr dvanácti nebo třinácti hráčů a do Turecka tedy bereme širší kádr A-týmu i s těmi hráči, kteří budou pak tvořit základ B-týmu pro jaro. Chceme, aby tam provázanost áčka a béčka byla, byť se samozřejmě do MSFL budou chodit rozehrávat i hráči áčka. V Turecku budeme mít zápasů dost, takže šanci tam všichni dostanou.

Vy se v prostředí fotbalových funkcionářů pohybujete už mnoho let. Jak byste srovnal, nebo ohodnotil v dnešní době přestupový trh. Jak je složité získat hráče ne přestup?
Je to stále těžší. Doba je taková, jaká je, finance nejsou. První věc, která mě u hráče, o kterého se zajímám, je to, zda je pod smlouvou. Je ještě hodně hráčů, kteří jsou do 23 let, kteří nemusí mít smlouvu, ale tam zase může být velmi vysoká cena za výchovné, což je třeba někdy i třicet tisíc EUR. Navíc u zahraničních hráčů, kterých je dost, je opravdu těžké natrefit na kvalitního hráče. Je to čím dál tím těžší, na druhou stranu je čím dál více hráčů tmavé pleti. Ale na druhou stranu slyšíme, že máme hrát s vlastními odchovanci, pak se zase dozvíme, že někdo může přivést posily z ciziny. Nenajdete v první ani ve druhé lize klub, který má v základní sestavě i v širším kádru tolik odchovanců. Dám-li bokem Rajnocha a Canu jsou všichni hráči základu odchovanci. Na druhou stranu jen s odchovanci nejde hrát o přední příčky, pak už je to v návaznosti na ten přestupový trh, o kterém se bavíme, že je těžké někoho kvalitního najít a je tu možnost afrických hráčů na testování. Cestou, že bychom jich testovali třeba pět, ale moc nevidím.

Rýsuje se možnost spolupráce na hledání zahraničních hráčů s Tomášem Ujfalušim, který ji nabízel a pan Lébr by si ji dovedl představit?
Jak to pan Lébr komentoval, jsem slyšel, nebráníme se tomu. Ale zatím nic konkrétního na stole není.

Příprava SK Sigma Olomouc
Tým SK Sigma Olomouc se k první tréninkové jednotce v roce 2015 sejde v pondělí 5. ledna. Svěřence kouče Leoše Kalvody čekají v přípravě účast v zimní Tipsport lize, tu budou hrát doma na umělé trávě, nebo herní soustředění v Turecku. Tam pojede kromě áčka také béčko SK Sigma.
Fotbalisté SK Sigma Olomouc již tradičně v rámci přípravy na jarní část sezony startují v zimní Tipsport lize. Stejné to bude i nyní, ale jeden rozdíl tam bude. Hanáci k zápasům nebudou nikam cestovat, základní skupina D se totiž bude hrát v Olomouci. Na umělce Androva sportovního areálu se kromě SK Sigma Olomouc příznivcům fotbalu představí ještě Zbrojovka Brno, Baník Ostrava a FASTAV Zlín.
Hanáci budou hrát i pět utkání v zahraničí, dvě na Slovensku (Trenčín, Žilina) a tři na herním soustředění v Turecku.
Program ještě bude upřesněn podle vývoje v Tipsport lize, případně podle toho, kdy se bude dohrávat odložené utkání proti Varnsdorfu.

Program přípravy SK Sigma Olomouc
5. ledna: zahájení
10. ledna: SK Sigma Olomouc – Zbrojovka Brno (11.00, Tipsport liga)
14. ledna: SK Sigma Olomouc – Zlín (11.00, Tipsport liga)
17. ledna: Trenčín – SK Sigma Olomouc (11.00)
20. ledna: SK Sigma Olomouc – Baník Ostrava (11.00, Tipsport liga)
24. ledna: zápas o umístění v Tipsport lize, případně přípravný duel proti Hradci Králové
7. února: Žilina – SK Sigma Olomouc
14. – 22. února: herní soustředění Turecko (tři zápasy)
28. února: SK Sigma Olomouc - Uničov

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941