Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trenér Leoš Kalvoda: "Sigma vychovává skleníkové typy fotbalistů"

Rozhovory

24.8.2014

Autor: Radek Heloňa

SK Sigma Olomouc je po čtyřech kolech FNL na 14. místě se třemi body. Ze čtyř utkání tři prohrál. Naposledy v sobotu doma proti Znojmu 0:2. Po utkání byl samozřejmě hodně na své hráče nazloben kouč Sigmy Leoš Kalvoda. "Děláme hrozné chyby, jako před první brankou, kdy to mohl hráč odkopnout do autu. V každém zápase se to opakuje, stále o tom mluvíme a hráči si to neuvědomují. Asi musí přijít něco jiného," říkal olomoucký kouč po zápase se Znojmem.

Trenére, jak jste viděl zápas se Znojmem?
Můžu Znojmu jen poblahopřát. Znojmo hrálo na hranici svých možností. Takhle se hraje o body. Chodili do všech soubojů na hranici sebeobětování a nenechali nás nic dohrát. My chceme hrát bez důrazu a agresivity. Takhle to nejde. Všechny neduhy, které máme, se tradují už od minulé sezony. Nezbývá nám než dál pracovat s hráči, které tady máme. Do druhé ligy už žádná výrazná posila nepřijde. Děláme hrozné chyby, jako před první brankou, kdy to mohl hráč odkopnout do autu. V každém zápase se to opakuje, stále o tom mluvíme a hráči si to neuvědomují. Asi musí přijít něco jiného.

Co tedy musí přijít? Mají stávající hráči na to, aby plnili vaše požadavky?
Zatím prokazují to, že na to nemají, když máme tři body. Je to jen v hlavách těch hráčů. Houska, Zahradníček, Plšek vyhráli titul s dorostem, ale oni tady jsou jako ve skleníku. Jsou tu od patnácti let, pomůže asi jen to, že odejdou čtyři hráči a přijdou noví, kteří nejsou tou mládeží ovlivnění. Do Olomouce vždy přišly posily odjinud. Mladí začali chodit do áčka až za Heinze, Ujfalušiho, Rozehnala, ale ti jen doplňovali stávající kvalitní kádr. Nyní jsme ve druhé lize, musíme se dostat nahoru, pak možná někdo přijde. Teď hráči zájem nemají.

Bude k tomu vůle vedení?
To já nevím.

Překvapilo vás něčím Znojmo?
Podali výkon na hranici svých možností. To jsem po nich ve Znojmě taky vyžadoval. Když jsem tam přišel, tak také chtěli hrát jen fotbálek, něco podobného jak hrajeme nyní my. Nyní už hrají bojovně, agresivně, což po nich určitě chce dál i Olda (Machala). Znojmo dobře posílilo Kovačičem, Pázlerem a Žondrou, který udělá na hrotu hrozně moc práce. Takoví hráči nám tady chybí.

Ve druhé půli jste měli hodně šancí. Kde byl problém při jejich proměňování?
Kluci jsou zvyklí hrát od dorostu takové ty "stavěčky", ale rozhoduje se ve velkém vápně.
To nám jako hráčům říkával už trenér Brückner, že se rozhoduje v pokutovém území, že to, co se děje mezi šestnáctkami, ho nezajímá. Ať to raději překopneme. A je to pravda.

Za týden hrajete v Opavě, kde bude plný stadion, Opava je druhá. Může vyhrocené prostředí hráče nakopnout?
Nevím, nejlepší by bylo, kdybych je nakopl já...

Je pro vás překvapení, že hráči nestačí ani na druhou ligu? Podle papírových předpokladů měla být Sigma hlavním favoritem druhé ligy.
Neřekl bych, že na to nestačí, je to o hlavách. Fotbalově jsou na tom dobře. Jejich herní projev mi vadí. Pracujeme na tom měsíc a půl, asi jen tou prací to nepůjde, musí přijít asi nějaké další změny.

Je to tedy jen otázka času změnit to myšlení? Nebo je tam jiný problém?
Nemyslím si, že by tam byl jiný problém. Ve Znojmě to taky nešlo hned, trvalo to půl roku, než to hráči pochopili, jaký chci fotbal hrát. Znojmo má možná nyní výhodu i v užším kádru, protože nás je tady přes dvacet, ale není to dobré.

Budete tedy kádr zužovat? Pustíte nějaké hráče?
Ale které, to nevím.

Fanoušci podporovali tým celý zápas, ale pak už byli hodně nespokojení. Co na to říkáte?
Můžeme jim jen poděkovat, že přišli, že nás celý zápas povzbuzovali. Hráči jim to musí vrátit svými výkony. I oni si to určitě představovali jinak.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

MIA s.r.o.

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

Nabídka apartmánů, řadových domů, vil i pozemků, a to v oblasti Costa Blanca (Španělsko), která je považována díky klimatu za téměř ideální pro celoroční návštěvy.