Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trenér Sigmy Olomouc Leoš Kalvoda: "Na jaře chceme uhrát osmadvacet bodů, to by mělo na postup stačit"

Rozhovory

25.2.2015

Autor: Radek Heloňa

Sigma Olomouc vstoupí v úterý dohrávkou podzimního zápasu s Varnsdorfem do jarní části Fotbalové národní ligy. V něm mohou Hanáci navýšit náskok na pět bodů na druhý tým soutěže, právě Varnsdorf, a sedm na třetí celek. Start bude pro Sigmu velmi důležitý. Na podzim se Olomouci nepovedl, nyní jde do jara už otrkaná druhou ligou a chce samozřejmě postoupit. Trenéru Kalvodovi dělala na soustředění starost viróza, která postupně obešla celý tým, a také tvrdost ruského a polského týmu v přípravě.

Pane trenére, jaký tedy bude jarní boj o návrat zpět do nejvyšší soutěže?
Těžký. Už slýchám řeči, že je rozhodnuto a podobně. Stejně se mluvilo i před startem podzimu a vzpomeňte si, jaké jsme měli problémy. Takže tohoto se chceme vyvarovat, špatného startu do jara. Chtěli bychom uhrát osmadvacet bodů. Šedesát by mělo na postup stačit.

Jak jste spokojen s kádrem pro jaro?
Podle mě jsme zachovali stejnou kvalitu. Na hostování odešli starší hráči, kteří nebyli v základní sestavě na podzim. Pro ně sedět na lavičce, to byla škoda. Pokud se nám v létě vrátí, protože v týmech, kam odešli, tak nastupují, tak to bude jen dobře. Protože, pokud se nám postup podaří, bude potřeba kádr posílit. Nyní získat kvalitního hráče do druhé ligy je složité. Musíme hledat mladší hráče, kteří na první ligu budou mít.

Jak to vypadá s Ondřejem Kušnírem. Bude hrát v základní sestavě?
Byl u nás sice tréninkově déle, ale v zápasech hrál bohužel jen ve dvou na soustředění a je vidět, že dlouho nehrál. Bohužel ho také skolila viróza, která v Turecku postihla značnou část kádru. Ondra odehrál část jednoho zápasu a jeden celý, takže herně jsem ho moc neměl možnost vyzkoušet, stejně jako ideální složení obranné čtverky. Musím říci, že Ondra Kušnír odehrál první zápas dobře, druhý zápas s polským týmem byl těžký terén, foukal ostrý vítr. Navíc nás ruské a polské týmy tak zmydlily....Oni to hrají za prémie, hrají, jako kdyby šlo o Ligu mistrů. I pan Brückner vždy říkal, že s ruskými celky nikdy hrát přípravu nechtěl, protože tam šlo o zdraví. Proto jsem rád, že jsme to přežili. Bylo to za hranou. Na druhou stranu jsem rád, že jsme taková utkání hráli, protože to potřebujeme, protože tvrdost a takové to dojíždění soubojů tam od nás na podzim ve FNL také moc nebylo.

Ale Michal Ordoš a Martin Blaha mají nějaká zranění. Jak to s nimi vypadá?
Michal Ordoš už trénuje, uvidíme, jak na tom bude. Měl to hodně pohmožděné. Po vyzutí kopačky se mu na nártu udělala boule, že už ji zpátky nenazul, ale žádná zlomenina tam není. Blaha byl také na vyšetření, má natažený sval. Měli by být oba v pořádku. Bohužel ale s virózou zase dnes ulehli Zahradníček s Peťou Ševčíkem. Děsím se, kdo přijde s nemocí zítra.

Ve čtvrtek proti Uničovu tedy asi opět nevyzkoušíte optimální sestavu?
Ale asi ano, protože Ordži si bude chtít zahrát a u Zahradníčka s Ševčíkem zatím tedy dostanou příležitost jiní hráči. Musí se o to porvat. Už zítra pro všechny začíná boj o postup.

Jaro začínáte s Varnsdorfem. Bude to asi hodně ostrý start...
Nevyberete si. Po Varnsdorfu máme Sokolov, pak jedeme do Znojma, doma Opava. Je to jedno. Samozřejmě jsou druzí a netají se tím, že by chtěli do ligy. Navíc nemají to za úkol. Od nás to každý čeká, oni nemají co ztratit. My musíme.

Kdo všechno bude bojovat o postup podle vás?
Určitě se bude chtít vrátit Žižkov, je tam Varnsdorf, Karviná, Zlín, Sokolov, Táborsko, asi celá první polovina. Pro nás bude první zápas důležitý. Odskočíme na pět bodů před druhým a sedm před Sokolov se Žižkovem, což bude velmi důležitý.

Jak vidíte návrat Jakuba Petra?
On fotbalista je, ale na Andrově stadionu to měl vždy těžké u diváků. Možná tím vystupováním. Půl roku nehrál, do fotbalu chuť má. Teď by měl Sigmě vrátit to, že ho vychovala pro velký fotbal. Poznal v Praze, že je těžké dostat do základu Slavie, musel hrát za juniorku. Dostal sice nabídky z Bohemky a Brna, což odmítl a řekl, že by tím urazil Olomouc, protože nejsou lepší než Sigma.

Jaká je výkonnost Davida Bystroně?
Je lepší zápas od zápasu, ale zatím vycházíme ze sestavy na podzim. Takže do obranné čtverky zasahovat nebudeme, ale zkušenou alternativu máme. Honza Rajnoch má tři žluté, takže na jeden zápas určitě vypadne, někdo se může zranit, takže on by na to měl být připraven.

Kdo bude útočníkem číslo jedna? Už jste rozhodnutý jestli Vašíček nebo Chorý?
Je to na vážkách, protože v přípravě byli vyrovnaní. Jednou zahrál lépe ten, podruhé druhý. Co hovoří pro Chorého, je to, že dal v přípravě pět branek. Vašíček dal jednu. Ale Chorého musíme držet trochu více na zemi, takže jistý flek nemá nikdo. Je to otevřené.

Sigma Olomouc nemůže cíl pro jaro stanovit jinak: POSTUP


"Cílem je postup do první ligy,“ řekl Ladislav Minář, sportovní manažer SK Sigma Olomouc. "Postupují dvě mužstva, ale když to máme rozehrané tak, jak máme, tak bychom chtěli udržet to postavení v tabulce, které nyní je. Ale bude to těžký boj o první ligu,“ řekl sportovní ředitel SK Sigma Olomouc Ladislav Minář.
Hanáci by se samozřejmě rádi prezentovali pohlednou hrou, ale umělecký dojem, ten není nyní to hlavní. "Sigma se musí prezentovat tím, že musí bodovat. Samozřejmě někdy i třeba na úkor pohledné hry, i když to fanoušci určitě neradi slyší. Ale tady jsou důležité body, když chcete postoupit, musíte vyhrávat doma i venku. A ono to někdy vypadá krásně, ale jak se říká, účel světí prostředky,“ uvedl Ladislav Minář.
Hanáky čeká ostrý start, příští týden hrají doma proti Varnsdorfu (18.00), v sobotu se Sokolovem (14.30). "Každý vstup do sezony je důležitý. Začínáme dohrávkou, to je zápas prvního s druhým, pokud bychom zaváhali, tak by nás soupeř přeskočil. Takže jsou to velmi důležitá utkání, klíčová, můžou hodně napovědět o tom, jak se nám pak bude v sezoně dýchat dál,“ podotkl Minář.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip