Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Leoš Kalvoda přivedl do kabiny jako posilu Jana Kollera

Rozhovory

23.7.2015

Autor: Radek Heloňa

Sigma Olomouc se po roce vrací do Synot ligy. Na Andrově stadionu chtějí udělat vše pro to, aby se tradiční klub první ligy vrátil tam, kam patří, mezi stabilní členy. Nikdo si nedává nyní velké cíle, o poháry asi Sigma hrát nebude, ale nechce se ani alibisticky hlásit ke hře o záchranu. Trenér Sigmy Leoš Kalvoda chce být při zemi a uvědomuje si, jak je důležitý start soutěže. "Pokud se chytí, zvedne se jim sebevědomí a jde to dobře. Ale bude to těžké, proto není jednoduché nyní dělat nějaké předsevzetí. Nechci nic prohlašovat, musíme být na zemi, být pokorní a jít zápas od zápasu. Po pátém až šestém kole si můžeme říci více."

Pane trenére, jak hodnotíte přípravu na první ligu?
Ukáží to až mistrovská utkání, jsme v prvním duelu v Teplicích v televizi, mají to chlapci se vším všudy, můžou se ukázat před celou republikou. Doufám, že si vzali k srdci to, jak jsem je kritizoval po generálce s Prostějovem, tak bychom hrát v první lize nemohli. Snad to bude o něčem jiném.

Jak jste spokojen s posílením kádru?
Jak říkal pan Minář, ke spokojenosti nám chybí ještě příchod defenzivního záložníka. Máme mladý tým, ale někteří už hrají delší dobu ligu nebo druhou ligu, třeba ročník 1993 David Houska, Zahradníček nebo Falta, už to nejsou nezkušení hráči, jsou v áčku tři roky. Jsem trochu rozladěný z toho, že se jako velké talenty od té doby, kdy končili v dorostu, až tolik neposunuli. Ale věřím, že to nyní zvládnou. A máme ještě posilu na hrot Honzu Kollera, levného a zkušeného útočníka. Udělali jsme takové šméčko, abychom to odlehčili. On tady měl akci pro fotbalovou školu, tak jsme ho uvedli do kabiny, klukům se to líbilo.

Jakou roli může hrát Sigma po návratu v první lize?
Nemám rád nějaká velkohubá prohlášení, protože fotbal to vrací velmi rychle. Důležitý bude začátek ligy. V roce 2000 jsme se zachránili a další sezónu jsme hráli Interpohár, chytili jsme se, šlapalo to výborně a skončili jsme třetí. Opravdu je ten start důležitý. Pokud se chytí, zvedne se jim sebevědomí a jde to dobře. Ale bude to těžké, proto není jednoduché nyní dělat nějaké předsevzetí. Nechci nic prohlašovat, musíme být na zemi, být pokorní a jít zápas od zápasu. Po pátém až šestém kole si můžeme říci více.

Co dala hráčům druhá liga?
Pro ně by mohlo být v lize plus to, že oni musí dokázat, že do ligy patří. To by pro hráče měla být obrovská motivace. A hlavně taky, aby o ně byl zájem.

Jak vidíte zápas v Teplicích? Jak jste spokojeni s losem prvních tří kol?
Je to zápas venku, bude těžký, ale pak hrajeme doma a musíme uspět hlavně tam. Nevybíráme si soupeře, všude by to bylo těžké. Papírově bychom měli nějaké body získat, ale ty týmy Teplice, Příbram i Bohemka hrály loni dobře. Třeba budu po prvních třech kolech na Kanárech...

Jakým stylem by Sigma mohla hrát v Synot lize?
Musíme vycházet z poctivé defenzívy. V přípravě nám to moc nešlo. Čtyři branky nám dali Rusové a pak nás přejel Trenčín. Všichni hrají trpělivý fotbal, i Plzeň a Sparta, nikdo na soupeře nevletí a neotevře hru. Chceme hrát jednoduchý fotbal v obranné fázi a chceme být přímočaří. Nechceme nějak dlouhosáhle rozehrávat jako Barcelona, to se mi ani nelíbí. Máme dost kvalitních hráčů na křídlových prostorech a to by mohla být naše síla, ale ti hráči musí hrát tak, jak mají. V Olomouci čekáme, že soupeři proti nám budou hrát zezadu, neotevřou to, ale bude se nám hrát asi lépe než proti druholigovým týmům, které tady vyloženě zalezly na šestnáctku.

Jak čekáte, že budou hrát třeba týmy z ligy na Andrově stadionu?
Myslím si, že to neotevřou. Sice nezalezou na šestnáctku jako některé druholigové týmy, ale určitě nemůžeme čekat, že to tady někdo bude otevírat, budou hrát trpělivě. Mělo by se nám hrát lépe, ale hráči nesmí chodit, ale makat.

Jak se těšíte na start? Jste nervózní?
Těším, nervozita bude tak hodinu před zápasem. Napětí už začíná fungovat, ale nechci to přenášet na mančaft, někteří by se z toho mohli trochu podělat, s prominutím. Na prvoligový kolotoč se určitě těším, na atmosféru kolem.

Jak bude vypadat duel s Laziem?
Nastoupí tam hráči, kteří nebudou hrát v Teplicích a zbytek z béčka, bude to pro nás samozřejmě velká škola, zahrát si s tak kvalitním soupeřem.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Burger and beer brothers

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

V roce 2015 vznikl projekt minipivovaru s restaurací v samém srdci Olomouce, v Riegrově ulici. Restaurace je pojata v moderním duchu, hosté mohou sledovat výrobu piva na vlastní oči, včetně zrán...