Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Letní Flora klepe na dveře: tentokrát láká na exotiku, romantické růže i příjemné posezení v české zahradě

Zprávy z regionu

12.8.2014

Autor: barsi

Už tento týden se všichni milovníci květin dočkají své oblíbené výstavy. Ve čtvrtek 14. srpna odstartuje letní etapa veletrhu Flóra, tentokrát s velmi exotickým názvem Putování kvetoucí pouští, pralesem a světem růží. Návštěvníci zažijí hned několik premiér. Poprvé se jim představí nigerská květena, nově vyšlechtěná odrůda begonie, nový český mečík nebo kouzelná růže s ještě kouzelnějším jménem – Abrakadabra. A na pány, kteří dělají pouze garde svým dámám, čeká také zajímavá exotika - nopálové pivo nebo první letošní burčák.

Poušť, prales i rozkvetlá zahrada růží – to vše na jednom místě vás čeká od 14. do 17. srpna na olomouckém výstavišti. O ukázky unikátní pouštní flory a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarají členové Unie botanických zahrad České republiky. "Exotiku na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigérie s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země," vysvětluje garant výstavy Vojtěch Zahradník a dodává, že návštěvníci nebudou na úkor exotiky ochuzeni ani o tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek. O tu se postarají zkušení čeští a moravští pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři. To vše se bude odehrávat převážně v prostorách nově zrekonstruovaného hlavního výstavního pavilonu A.

Vzkříšena bude i unikátní tematická přehlídka, která Olomouc a její zahradnické akce proslavila už počátkem sedmdesátých let minulého století a do Olomouce vždy zaručeně přilákala davy lidí, - výstava Vyznání růžím. Tato unikátní výstava slibuje skutečné skvosty a výjimečné zážitky. Největší pozornost bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku, která bude slavnostně pokřtěna v sobotu 16. srpna od 11:30 hodin na terase pavilonu A. "Návštěvníci olomoucké Flory budou mít jako první na světě příležitost si tuto překrásnou růži zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se totiž Abrakadabra objeví až listopadu a v České republice dokonce až na jaře 2015," upozorňuje na unikátní nabídku Vojtěch Zahradník, který navíc připomíná, že výstava by měla být akcí pro celou rodinu: "A na své si přijdou také vaše děti. Všechny, které přijdou na křest v kouzelnických a čarodějnických úborech, čeká zajímavá odměna." Výjimečný bude v expozici i souborný unikát, pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektaru vysázeno přes 200 odrůd růží v celkovém počtu 23 tisíc keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Součástí hlavní výstavní expozice s tématem "Rozkvetlou pouští, pralesem a zahradou" bude velká přehlídka řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin či kosatců domácích pěstitelů. "Letos se návštěvníci mohou těšit na domácí, nově vyšlechtěnou odrůdu begonie, na výstavě se bude křtít i nový český mečík," popsal Zahradník. V pavilonu C bude vytvořen stylizovaný sad, ve kterém návštěvníci najdou letní ovoce i zeleninu charakteristické pro toto období, včetně podrobného popisu vystavovaných odrůd. Na své si v dětském koutku přijdou i ti nejmenší, pro které bude připravena ochutnávka ovoce, aby si děti vyzkoušely rozdíly mezi letními, podzimními a zimními odrůdami. "Chceme návštěvníkům ukázat, jak v užitkové zahradě lze strávit příjemné chvíle odpočinkem. Věříme, že i při pohledu do plodícího sadu může člověk příjemně zrelaxovat," popisuje letošní pojetí expozice Českého zahrádkářského svazu Pavlína Švecová. Na dotazy vášnivých pěstitelů se budou těšit v odborných poradnách a na ty, kteří květinám zase tolik nehoví, budou čekat v zahrádkářském sklípku v pavilonu B s cimbálovou muzikou a prvním letošním burčákem. Pro zvídavé konzumenty se na rozsáhlých trzích navíc bude nabízet také nopálové pivo z Mexika.

Návštěva letní Flory je také možností prohlédnout si zdarma expozice sbírkových skleníků výstaviště Flora se vzácnou florou i faunou a botanické zahrady s rozáriem. Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc v sousedství sbírkových skleníků. Brány letní Flory budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun, zlevněné (pro důchodce a studenty) 80 korun, děti od 6 do 15 let platí 30 korun, rodinné vstupné (dva dospělí + 1 až 4 děti) je 210 korun. Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP/P.

Na návštěvníky letní Flory ani letos nezapomněly České dráhy. Zájemci mohou opět využít nabídky Vlak Plus, padesátiprocentní slevy na zpátečním jízdném z kteréhokoliv místa v ČR. Stačí jen, aby na pokladně ČD požádali o jízdenku Vlak+ Flora a na výstavě si ji nechali opatřit razítkem na stánku Českých drah v pavilonu A. Více informací naleznete zde.

barsi

Reklama

Oční optika TANA

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Oční optika, je součástí oční kliniky Tana. Nabízíme velký výběr brýlí pro děti, teenegery, dospělé, brýle s PC filtrem, kancelářské brýle. Díky úzké spolupráci s oční klini...